Jurčki in por s širokimi rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Poroka jurčkov in pora s širokimi rezanci podari božanski okus in bogato aromo.  Ob prihranku časa boste pripravili okusno, aromatično in predvsem zdravo jed, ki jo bodo z apetitom in željo po še pojedli prav vsi, ki jim jo boste ponudili. Način priprave spoštuje sestavine in jim ne odvzame bogate hranilne vrednosti.

jurcki-in-por-s-sirokimi-rezanci-6

Jurčki in por s širokimi rezanci – pripomočki:

 • deska
 • nož za rezanje zelenjave
 • posoda za kuhanje testenin
 • širša ponev ali kozica za pripravo omake
 • kuhalnica

Jurčki in por s širokimi rezanci – sestavine:

 • jurcki-in-por-s-sirokimi-rezanci-6100 g svežega ali zamrznjenega pora
 • 150 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
 • vejica svežega timijana ali suha mešanica domačih zelišč (timijan, bazilika)
 • 2 zrna česna
 • 4 do 5 žlic oljčnega olja
 • sol po okusu
 • sveže mlet poper po okusu
 • 1 dl sladke smetane
 • 200 g širokih rezancev (po lastni izbiri)

Količina je primerna za dve osebi.

Jurčki in por s širokimi rezanci – postopek priprave

Pristavite osoljeno vodo za kuhanje testenin. V širši kozici ali ponvi na vodi podušite 100 g svežega ali zamrznjenega pora narezanega na kolobarje. Ko se por nekoliko zmehča dodajte na lističe nasekljane sveže ali zamrznjene jurčke. Dodajte vejico svežega timijana ali suhe začimbe in po potrebi dolijte nekaj vode. Po okusu posolite. Paralelno skuhajte testenine in kot prilogo pripravite solato po lastni izbiri.

jurcki-in-por-s-sirokimi-rezanci-6

Ko se gobe nekoliko zmehčajo dodajte 2 strta zrna česna in 4 do 5 žlic oljčnega olja.

jurcki-in-por-s-sirokimi-rezanci-6

Prilijte 1 dl sladke smetane ter omako rahlo premešajte.

jurcki-in-por-s-sirokimi-rezanci-6

Precedite testenine, stresite jih v kozico ali ponev z omako in rahlo premešajte. Po vrhu po želji dodajte še sveže mlet poper.

jurcki-in-por-s-sirokimi-rezanci-6

Pameten nasvet
Če želite zares sočne testenine jih ponudite takoj. Testenine so žejne in kar hitro posrkajo vso omako, ki jed naredi sočno. Ne čakajte predolgo. Kako lahko por uporabite še drugače si lahko preberete tukaj, jurčke pa lahko uporabite tudi v odlični in prehransko uravnoteženi rižoti s tuno.
Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.6]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor