Orehove kocke z bananino kremo in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Orehove kocke z bananino kremo in čokolado so pecivo treh okusov, ki se v plasteh prepletajo med seboj. Prvo plast predstavlja orehov biskvit, na katerega nadevamo drugo plast, to je nežna bananina krema, zadnja plast pa je čokoladna. Orehove kocke postrežemo ob kavi ali čaju, ponudimo pa jih lahko tudi kot del pladnja z različnim drobnim pecivom.

Pripomočki za orehove kocke z bananino kremo in čokolado:

  • pekač velikosti 22 x 37 cm
  • 2 skledi
  • 2 posodi za kuhanje
  • pokrovka ali krožnik
  • kozica
  • metlica za ročno mešanje
  • palični mešalnik
  • žlica
  • vilice
  • merilna posoda
  • tehtnica
  • klasična pečica
  • hladilnik
  • električni mešalnik ali kuhinjski robot
  • dekorirna vrečka

Sestavine za orehove kocke z bananino kremo in čokolado:

Za pekač velikosti 22 x 37 cm

Orehov biskvit:

  • 4 jajca velikosti L
  • 100 g sladkorja
  • 120 g mletih orehov
  • 130 g bele pšenične moke tip 400 ali 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1/2 žličke olja za namastitev pekača
  • 2-2,5 dl mleka za nasočenje biskvita

Bananina krema:

  • 3 breskove polovice iz kompota ali 2 srednje veliki sveži breskvi
  • 4 večje banane
  • 1 vanilijev puding
  • toliko tekočine iz breskovega kompota, da skupaj s spasiranimi breskvami in 1 banano dobimo 400 ml tekočine (če uporabljamo sveže breskve, pa uporabimo vodo ali mleko in sladkamo po okusu)
  • 330 g mascarpona
  • 1 dl hladne vode
  • 1 zavitek agar agarja (ki ustreza 500 ml tekočine)

Čokoladna plast:

  • 260 g čokolade
  • 100 g sladke smetane

Dekoracija:

  • 1 dl sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička kakava v prahu
  • orehova jedrca ali posušeni kolobarji banan

Postopek za orehove kocke z bananino kremo in čokolado:

Za orehove kocke z bananino kremo in čokolado najprej spečemo biskvit. V skledo ubijemo 4 večja jajca in jim dodamo 100 g sladkorja. Vse skupaj penasto zmešamo z električnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom, da masa naraste, postane puhasta in svetlo rumena.

V drugo skledo odtehtamo 130 g bele moke, 120 g orehov in 1 pecilni prašek. Vse skupaj premešamo in postopoma dodajamo v jajčno zmes.

Pekač namastimo z žličko olja in vanj vlijemo maso za orehov biskvit. Pečemo ga 25-30 minut na 160 °C. Po 25 minutah peke z zobotrebcem preverimo, ali je pečen. Če se nanj ne prime nič testa, je pečen, zato pekač položimo na pult in ga pustimo, da se ohladi, nato pa ga z vilico večkrat prebodemo in nasočimo z 2-2,5 dl mleka.

Opomba avtorice
Biskvit bomo najlažje in najbolj enakomerno navlažili, če bomo mleko nalili v plastenko, zamašek pa večkrat preluknjamo. Na tak način bo mleko teklo v več tankih curkih.

Lotimo se priprave bananine kreme. V merilno posodo damo 3 breskove polovice iz kompota, lahko pa olupimo in narežemo 2 srednje veliki sveži breskvi. Dodamo še 1 večjo banano in sadje pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Ko sadje spasiramo, preverimo, koliko ga je. Dobiti moramo 400 ml tekočine, zato dolijemo toliko kompota, da dosežemo 400 ml. Če uporabljamo sveže breskve, lahko uporabimo tudi mleko ali kar vodo ter po želji dodamo še sladkor po okusu. 3 dl goste rumene tekočine vlijemo v posodo za kuhanje, v preostali dl pa vmešamo prašek za vanilijev puding.

Posodo za kuhanje s sadno maso postavimo na štedilnik in ko začne vreti, vanjo vlijemo mešanico za puding. Ves čas mešamo z metlico za ročno mešanje in pazimo, da se nam puding ne prime na dno posode.

Puding pustimo, da se malo ohladi, nato ga pokrijemo s pokrovko ali krožnikom in postavimo v hladilnik, da se res dobro ohladi in strdi (lahko ga postavimo tudi v zamrzovalnik in vsakih 15 minut premešamo). Ko je ohlajen, nadaljujemo s pripravo orehovih kock. Premešamo ga z metlico, da razbijemo grudice. Vmešamo 330 g mascarpona in 3 večje pretlačene banane.

Zdaj dodamo še agar agar. Zanj v kozico nalijemo 1 dl hladne vode in dodamo 1 zavitek agar agar (preverimo na embalaži, koliko ga ustreza 500 ml tekočine). Premešamo, na hitro pokuhamo in vmešamo v bananino kremo. To storimo tako, da rahlo segrejemo bananino kremo (pazimo, da se nam ne prismodi), nato pa postopno vmešamo 5 žlic bananine kreme v agar (ne obratno). Potem mešanico bananine kreme in agarja vmešamo v preostalo bananino kremo.

Bananino kremo prelijemo na orehov biskvit in jo poravnamo z žlico. Pekač postavimo na hladno, da se krema nekoliko strdi (za vsaj 1 uro).

Na vrsti je še zadnja plast, to je čokolada. Zanjo nad vodno kopeljo stopimo 260 g čokolade in 100 g sladke smetane. To storimo tako, da eno posodo postavimo nad drugo in v spodnjo nalijemo vodo. Postavimo na štedilnik in pazimo, da voda ne vre, ampak le rahlo brbota. Medtem ko se čokolada topi, večkrat premešamo.

Ko je čokolada stopljena in enakomerno zmešana s sladko smetano, jo prelijemo po orehovih kockah in pogladimo z žlico. Pecivo spet postavimo na hladno, da se čokolada nekoliko strdi.

Na vrsti je še dekoracija. Orehove kocke z bananino kremo in čokolado razrežemo na poljubno velike kocke in jih zložimo na pladenj, na katerem jih bomo servirali. Najlažje jih bomo narezali, če nož prej pomočimo v vročo vodo, ga obrišemo in naredimo nekaj rezov, nato pa postopek ponovimo. Z električnim mešalnikom stepemo 1 dl sladke smetane, ki ji dodamo 1 žlico sladkorja. Ko je smetana na pol stepena, ji primešamo še 1 žličko kakava v prahu in stepemo do konca.

Kakavovo sladko smetano nadevamo v dekorirno vrečko in na vsako orehovo kocko nabrizgamo kupček smetane. Nanj postavimo orehovo jedrce.

Po želji lahko uporabimo tudi posušene kolobarje banane ali pa na pladenj dodamo kak svež kolobarček.

Dober tek!

Posladkajte se še s temi sladkimi dobrotami:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor