Torta v obliki črke ali številke – trend 2018
Print Friendly, PDF & Email

V začetku leta 2018 je svet slaščičarstva obnorel nov trend med tortami – to so torte v obliki črke ali številke, ki so sestavljene iz dveh plasti krhkega ali listnatega testa, dveh plasti kreme in bogate okrasitve na vrhu. Pri dekoriranju imamo precej proste roke, saj lahko uporabimo različne kupljene ali doma pripravljene sladkarije, sadje in celo cvetje. Torte spominjajo na napoleonove rezine, priprava pa je v bistvu zelo preprosta, za kar vam bom zaupala tudi nekaj trikov, in rezultat bo res fenomenalen!

Pripomočki za torto v obliki črke ali številke:

  • papir (1 list formata A4)
  • ravnilo
  • pisalo
  • škarje
  • nož
  • valjar
  • ustrezno velik pekač
  • ustrezno velik list papirja za peko
  • posoda
  • metlica
  • palični mešalnik
  • električni mešalnik
  • merilna posoda
  • žlica
  • dekorirna vrečka ali vrečka za živila
  • višja ozka posoda (ni nujno, nam pa olajša delo)
  • lep in primerno velik servirni krožnik ali še bolje pladenj, lahko tudi deska, ovita v folijo ali papir

Sestavine za torto v obliki črke ali številke:

testo:

  • 1 zavitek listnatega testa (275 g)
  • moka za delovno površino
  • par žličk sladkorja

vanilijevo-breskova krema:

  • 1 vanilijev puding
  • 1 kozarec oz. pločevinka vloženih breskev
  • 2 dl sladke smetane

dekoracija torte:

  • okraski po želji (jaz sem uporabila nekaj kupljenih slaščic, napolitanke, suhe marelice, mandlje, piškote)

Postopek za torto v obliki črke ali številke:

Torta v obliki črke ali številke je sestavljena iz plasti testa in kreme. Najprej se lotimo priprave testa. Vse skupaj si poenostavimo z nakupom listnatega testa, ki je že zvaljano in navito v rolo. Kakšne pol ure pred pripravo torte testo vzamemo iz hladilnika. Potem si pripravimo izbrano črko ali številko iz papirja, ki nam bo v pomoč pri rezanju, saj moramo speči dve enaki črki ali številki. Na papir z ravnilom in pisalom narišemo ustrezno črko. Jaz sem izbrala črko M. Velika je bila 25 cm, široka 21 cm. Priporočam, da narišete okoli 6-7 cm široke poteze črke ali številke.

Pomokamo delovno površino in testo zvaljamo samo toliko, da bomo iz njega lahko izrezali dve izbrani številki ali črki, torej za eno torto v obliki črke M sem potrebovala dve enaki črki M iz testa. Pri rezanju črk iz testa si pomagamo z nožem.

Potem jih previdno prestavimo na pekač, na katerega prej položimo ustrezno velik list papirja za peko. Uporabila sem pekač velikosti 40 x 43 cm, da sem nanj naenkrat spravila obe črki, sicer pa bi pač spekla vsako posebej. Testo rahlo posujemo s sladkorjem.

Trik
Bolje je, da je črka malo pomokana, da jo bomo na pekaču lažje namestili tako, da bo res lepe oblike. Čeprav testo položimo na papir za peko, bi se brez moke testo prilepilo nanj in bi ga težko lepo prestavljali. Testo tudi nekajkrat prebodimo z vilico ali nožem, da se ne bo tako napihnilo. 😉

Pekač damo v pečico, ogreto na 165 °C (velja za klasično pečico) in črke iz testa pečemo približno 10 minut. Čas peke je res odvisen od vsake pečice in tudi okusa – meni je ljubše, da je malo bolj zapečeno.

Torta v obliki črke ali številke potrebuje še kremo. Za kremo damo v merilno posodo 5 polovic vloženih breskev in jih s paličnim mešalnikom spremenimo v tekočo zmes. Potrebujemo 4 dl te zmesi. Ker je od breskev ne bomo dobili dovolj, bila pa bi tudi precej gosta, prilijemo toliko tekočine, v kateri so plavale vložene breskve, da dobimo 4 dl. Ker je ta tekočina že zelo sladka, ni potrebno dodajati dodatnega sladkorja. Približno 3 dl zlijemo v posodo in jo pristavimo na štedilnik, v preostali deciliter pa vmešamo 1 zavojček vanilijevega pudinga.

Ko oranžna zmes zavre, vanjo vlijemo preostali deciliter s pudingom. Mešamo z metlico, dokler se ne zgosti, potem postavimo na hladno, da se popolnoma ohladi. Vmes večkrat premešamo. Dobili smo osnovo za vanilijevo-breskovo kremo.

2 dl sladke smetane vlijemo v posodo in jo stepemo z električnim mešalnikom. Ko je vanilijevo-breskova krema ohlajena, ji postopno, po žlicah primešamo sladko smetano. Dodajamo in mešamo z žlico, tako da nastane svetlejša krema.

Ko imamo kremo za našo torto v obliki črke ali številke pripravljeno, začnemo torto sestavljati. Na izbran pladenj ali krožnik položimo prvo plast, to je pečena črka oz. številka iz testa. Nato si pripravimo vrečko, s katero bomo na testo brizgali kremo v obliki majhnih kupčkov. Kremo z žlico nadevamo v dekorirno vrečko. Če te nimamo, si pomagamo z vrečko za živila. Vanjo nadevamo kremo, na vrhu vrečko zvijemo in odrežemo vogal.

Trik
Kremo bomo v vrečko za živila lažje nadevali tako, da vrečko postavimo v višjo ozko posodo in jo zavihamo čez robove. 😉

Na črko ali številko torej nabrizgamo kremo. Vse kreme ne bomo porabili, zato jo lahko uporabimo za več črk ali številk ali pa iz nje pripravimo vanilijevo sladico z breskvami v kozarcu.

Čez položimo drugo plast testa (pečeno črko oz. številko) in postopek ponovimo – ponovno nabrizgamo kupčke vanilijevo-breskove kreme. Naša trendna torta v obliki črke ali številke je skoraj končana, manjka le še okrasitev. Pripravimo si izbrane okraske in jih izmenično polagamo na kupčke kreme.

Trik
Predlagam, da izberemo take okraske, ki se barvno skladajo. Večje slaščice ali kose sadja preprosto razrežemo na manjše koščke. 😉

Želim vam prijetno ustvarjanje te trendne sladice in okusno sladkanje! 🙂

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor