Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja je omamna sladica, ki jo vsi dobro poznamo, a tokrat v malo drugačni izvedbi – slajena s sladili in ne z običajnim, belim sladkorjem. Rožiče okusno dopolnjujejo jabolka, čez osnovo pa je prelita sladka glazura z edinstvenim črnobelim vzorcem, ki pecivu daje piko na i.

Pripomočki za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit:

  • skleda
  • mešalnik
  • tehtnica
  • vilica
  • nož
  • ribežen
  • pekač (uporabila sem pekač velik 23 x 17 cm)

Sestavine za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit (za pekač velikosti 23 x 17 cm):

  • 2 jajci
  • 1 banana
  • 3 žlice eritritola
  • 90 g masla
  • 2 jabolki
  • 50 g rožičeve moke
  • 80 g polnozrnate moke
  • 2 žlički kakava v prahu

Postopek za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit:

Za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja najprej spečemo biskvit. Tega pripravimo tako, da jajci ločimo na rumenjak in beljak. Beljaka stepemo v sneg, rumenjaka pa damo v skledo, kamor vsujemo še eritritol in stepamo. Dodamo še z vilicami pretlačeno banano.

V kozici stopimo maslo in ga počasi vlivamo k rumenjakovi peni med stalnim, a počasnim mešanjem.

Na tehtnico postavimo skledico in vanjo natehtamo 80 g polnozrnate moke, 50 g rožičeve moke, 2 žlici kakava v prahu. Vse premešamo in tudi to postopno vsuvamo k rumenjakovi peni.

Jabolki olupimo in naribamo na ribežen ter ju primešamo k zdaj že rjavo obarvani rumenjakovi masi, prav tako pa postopno dodamo sneg iz beljakov.

Maso vlijemo na pomaščen pekač in pečemo približno pol ure na 160 °C. Vmes preverimo, kako se peče in naredimo test z zobotrebcem. Če je čist, je biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja pečen.

Pripomočki za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:

  • kozica
  • skleda
  • mešalnik
  • cedilo
  • skodelica
  • tehtnica

Sestavine za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:

  • 60 g kokosove masti
  • 2 žlici medu
  • 35 g mletih rožičev
  • 2 žlički kakava
  • ščepec soli
  • 1/2 dl pirinega (ovsenega/mandljevega) napitka
  • 3 žlice kisle smetane

Postopek za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:

Medtem ko se biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja peče, se lotimo še priprave glazure. Za glazuro najprej stopimo kokosovo mast in v skledo damo med. Ko je mast stopljena, jo prilijemo k medu in zmešamo z mešalnikom.

V skodelico natehtamo mlete rožiče, kakav v prahu in ščepec soli. Premešamo in skozi cedilo vsuvamo k medu in kokosovi masti, da razdrobimo morebitne grudice.

Mast se bo začela ohlajati, zato bo zmes postajala gostejša. V kozico vlijemo napitek (pirin/ovseni/mandljev) in ga segrejemo ter prilijemo k čokoladni masi. Zdaj se bo spet lepo vmešala in z njo takoj prelijemo pečen biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja.

Ko je črnobela glazura lepo razporejena po biskvitu, nanjo damo kepice kisle smetane. Z zobotrebcem iz nje ustvarimo črnobel vzorec.

Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se glazura strdi, nato pa ga ponudimo gostom ali si kar sami privoščimo en kos. 🙂

Če smo neučakani, lahko pecivo ponudimo, ko je prelito z glazuro in ta še teče. Na vsak košček tako posebej damo žličko kisle smetane.

Dober tek!

Save

Save

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor