Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja
Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja je omamna sladica, ki jo vsi dobro poznamo, a tokrat v malo drugačni izvedbi – slajena s sladili in ne z običajnim, belim sladkorjem. Rožiče okusno dopolnjujejo jabolka, čez osnovo pa je prelita sladka glazura z edinstvenim črnobelim vzorcem, ki pecivu daje piko na i.
Pripomočki za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit:
- skleda
- mešalnik
- tehtnica
- vilica
- nož
- ribežen
- pekač (uporabila sem pekač velik 23 x 17 cm)
Sestavine za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit (za pekač velikosti 23 x 17 cm):
- 2 jajci
- 1 banana
- 3 žlice eritritola
- 90 g masla
- 2 jabolki
- 50 g rožičeve moke
- 80 g polnozrnate moke
- 2 žlički kakava v prahu
Postopek za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit:
Za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja najprej spečemo biskvit. Tega pripravimo tako, da jajci ločimo na rumenjak in beljak. Beljaka stepemo v sneg, rumenjaka pa damo v skledo, kamor vsujemo še eritritol in stepamo. Dodamo še z vilicami pretlačeno banano.
V kozici stopimo maslo in ga počasi vlivamo k rumenjakovi peni med stalnim, a počasnim mešanjem.
Na tehtnico postavimo skledico in vanjo natehtamo 80 g polnozrnate moke, 50 g rožičeve moke, 2 žlici kakava v prahu. Vse premešamo in tudi to postopno vsuvamo k rumenjakovi peni.
Jabolki olupimo in naribamo na ribežen ter ju primešamo k zdaj že rjavo obarvani rumenjakovi masi, prav tako pa postopno dodamo sneg iz beljakov.
Maso vlijemo na pomaščen pekač in pečemo približno pol ure na 160 °C. Vmes preverimo, kako se peče in naredimo test z zobotrebcem. Če je čist, je biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja pečen.
Pripomočki za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:
- kozica
- skleda
- mešalnik
- cedilo
- skodelica
- tehtnica
Sestavine za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:
- 60 g kokosove masti
- 2 žlici medu
- 35 g mletih rožičev
- 2 žlički kakava
- ščepec soli
- 1/2 dl pirinega (ovsenega/mandljevega) napitka
- 3 žlice kisle smetane
Postopek za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:
Medtem ko se biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja peče, se lotimo še priprave glazure. Za glazuro najprej stopimo kokosovo mast in v skledo damo med. Ko je mast stopljena, jo prilijemo k medu in zmešamo z mešalnikom.
V skodelico natehtamo mlete rožiče, kakav v prahu in ščepec soli. Premešamo in skozi cedilo vsuvamo k medu in kokosovi masti, da razdrobimo morebitne grudice.
Mast se bo začela ohlajati, zato bo zmes postajala gostejša. V kozico vlijemo napitek (pirin/ovseni/mandljev) in ga segrejemo ter prilijemo k čokoladni masi. Zdaj se bo spet lepo vmešala in z njo takoj prelijemo pečen biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja.
Ko je črnobela glazura lepo razporejena po biskvitu, nanjo damo kepice kisle smetane. Z zobotrebcem iz nje ustvarimo črnobel vzorec.
Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se glazura strdi, nato pa ga ponudimo gostom ali si kar sami privoščimo en kos. 🙂
Če smo neučakani, lahko pecivo ponudimo, ko je prelito z glazuro in ta še teče. Na vsak košček tako posebej damo žličko kisle smetane.
Dober tek!
Save
Save