Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja je omamna sladica, ki jo vsi dobro poznamo, a tokrat v malo drugačni izvedbi – slajena s sladili in ne z običajnim, belim sladkorjem. Rožiče okusno dopolnjujejo jabolka, čez osnovo pa je prelita sladka glazura z edinstvenim črnobelim vzorcem, ki pecivu daje piko na i.

Pripomočki za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit:

  • skleda
  • mešalnik
  • tehtnica
  • vilica
  • nož
  • ribežen
  • pekač (uporabila sem pekač velik 23 x 17 cm)

Sestavine za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit (za pekač velikosti 23 x 17 cm):

  • 2 jajci
  • 1 banana
  • 3 žlice eritritola
  • 90 g masla
  • 2 jabolki
  • 50 g rožičeve moke
  • 80 g polnozrnate moke
  • 2 žlički kakava v prahu

Postopek za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za biskvit:

Za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja najprej spečemo biskvit. Tega pripravimo tako, da jajci ločimo na rumenjak in beljak. Beljaka stepemo v sneg, rumenjaka pa damo v skledo, kamor vsujemo še eritritol in stepamo. Dodamo še z vilicami pretlačeno banano.

V kozici stopimo maslo in ga počasi vlivamo k rumenjakovi peni med stalnim, a počasnim mešanjem.

Na tehtnico postavimo skledico in vanjo natehtamo 80 g polnozrnate moke, 50 g rožičeve moke, 2 žlici kakava v prahu. Vse premešamo in tudi to postopno vsuvamo k rumenjakovi peni.

Jabolki olupimo in naribamo na ribežen ter ju primešamo k zdaj že rjavo obarvani rumenjakovi masi, prav tako pa postopno dodamo sneg iz beljakov.

Maso vlijemo na pomaščen pekač in pečemo približno pol ure na 160 °C. Vmes preverimo, kako se peče in naredimo test z zobotrebcem. Če je čist, je biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja pečen.

Pripomočki za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:

  • kozica
  • skleda
  • mešalnik
  • cedilo
  • skodelica
  • tehtnica

Sestavine za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:

  • 60 g kokosove masti
  • 2 žlici medu
  • 35 g mletih rožičev
  • 2 žlički kakava
  • ščepec soli
  • 1/2 dl pirinega (ovsenega/mandljevega) napitka
  • 3 žlice kisle smetane

Postopek za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja – za glazuro:

Medtem ko se biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja peče, se lotimo še priprave glazure. Za glazuro najprej stopimo kokosovo mast in v skledo damo med. Ko je mast stopljena, jo prilijemo k medu in zmešamo z mešalnikom.

V skodelico natehtamo mlete rožiče, kakav v prahu in ščepec soli. Premešamo in skozi cedilo vsuvamo k medu in kokosovi masti, da razdrobimo morebitne grudice.

Mast se bo začela ohlajati, zato bo zmes postajala gostejša. V kozico vlijemo napitek (pirin/ovseni/mandljev) in ga segrejemo ter prilijemo k čokoladni masi. Zdaj se bo spet lepo vmešala in z njo takoj prelijemo pečen biskvit za rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja.

Ko je črnobela glazura lepo razporejena po biskvitu, nanjo damo kepice kisle smetane. Z zobotrebcem iz nje ustvarimo črnobel vzorec.

Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se glazura strdi, nato pa ga ponudimo gostom ali si kar sami privoščimo en kos. 🙂

Če smo neučakani, lahko pecivo ponudimo, ko je prelito z glazuro in ta še teče. Na vsak košček tako posebej damo žličko kisle smetane.

Dober tek!

Save

Save

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor