Čokoladna torta s pomarančo
Print Friendly, PDF & Email

Všeč so mi torte, ki niso “oblečene” v smetano ali drug premaz, ampak se vidijo plasti, ki sestavljajo torto. Čokoladna torta s pomarančo je ena izmed takih tort. Sestavljena je iz kakavovega biskvita, dveh plasti čokoladnega ganaša, pomarančne in čokoladne kreme. Dela s tako torto je res nekoliko več, saj je treba pripraviti vsako plast posebej, na koncu pa sladko lepotico še okrasiti, a ko damo v usta prvi grižljaj te torte, bo pozabljeno in poplačano vse delo, čas in trud. Čokoladna torta s pomarančo je kremasta, nežna, elegantna, privlačna na pogled, najboljše pa je, ko okusimo njeno harmonijo čokolade in pomaranče, ki se prepletata v posameznih plasteh in skupaj v celotni torti. Poskusite jo pripraviti, ne bo vam žal. 😉

Pripomočki za čokoladno torto s pomarančo:

 • pekač za torto premera 26 cm
 • pekač za torto premera 18 cm – potrebujemo samo obod
 • nastavljiv kovinski obroč
 • acetatna folija, peki papir ali mapica za dokumente
 • ožemalnik
 • palični mešalnik
 • električni mešalnik
 • pladenj ali krožnik, na katerem bomo oblikovali torto
 • posoda za torto

Sestavine za čokoladno torto s pomarančo:

Za torto premera 26 cm:

Kakavov biskvit:

 • 120 g bele moke tip 400 ali 500
 • 120 g polnozrnate moke
 • 170 g sladkorja
 • 2 žlici kakava v prahu
 • 1 žlička pecilnega praška (uporabljam pecilni prašek iz vinskega kamna)
 • 3 jajca velikosti L
 • 1,75 dl sončničnega olja
 • 1,5 dl mleka za navlažitev biskvita

Čokoladni ganaš:

 • 100 g sladke smetane
 • 150 g mlečne čokolade
 • 50 g jedilne čokolade

Pomarančna krema:

 • 6 večjih pomaranč
 • 2 breskvi (sveži ali iz kompota)
 • tekočina iz breskovega kompota ali voda in sladkor po okusu*
 • 2 vrečki vanilijevega pudinga
 • 2 dl sladke smetane
 • 100 g mascarpona

* Točne količine ne morem napisati, saj je pomembno, da iz pomaranč, spasiranih breskev in dodane tekočine (torej iz kompota ali vode in sladkorja po okusu) dobimo 8 dl tekočine, v katero bomo zakuhali puding.

Čokoladna krema:

 • 6 dl sladke smetane
 • 200 g mlečne čokolade
 • 100 g jedilne čokolade

Čokoladni ganaš s pomarančo:

 • 100 g sladke smetane
 • 200 g mlečne čokolade
 • 3 kapljice eteričnega olja divje pomaranče (pazimo, da uporabljamo eterična olja, ki so primerna tudi za uživanje, lahko pa jih nadomestimo z žličko naribane lupinice bio pomaranče ali s čokolado z okusom pomaranče)

Postopek za čokoladno torto s pomarančo:

Pripravo čokoladne torte s pomarančo začnemo s pripravo čokoladne in pomarančne kreme, saj potrebujeta kar nekaj časa za ohlajanje. Za čokoladno kremo v posodo za kuhanje nalijemo 6 dl sladke smetane in nalomimo 200 g mlečne čokolade in 100 g jedilne čokolade. Na srednji temperaturi sestavine grejemo toliko časa, da se čokolada stopi. Vmes mešamo in pazimo, da se čokolada topi lepo počasi, nežno. Tako dobimo slastno čokoladno smetano, ki jo za več ur, najbolje pa čez noč postavimo v hladilnik. Pred tem jo pustimo nekaj časa na pultu, da se malo ohladi, nato pa jo pokrijemo s pokrovko ali krožnikom in damo na hladno.

Pripravimo še pomarančno kremo, da bomo imeli obe kremi pripravljeni, ko se bomo lotili sestavljanja torte. Najprej moramo dobiti 8 dl tekočine, zato ožamemo 6 večjih pomaranč in sok zlijemo v merilno posodo. Dodamo 2 sveži breskvi ali taki iz kompota in ju s paličnim mešalnikom zmešamo. Če bomo uporabili sveže, ju olupimo in odstranimo peško ter narežemo na koščke. Ko smo zmešali in spasirali breskve in pomarančni sok, preverimo, koliko je tekočine. Verjetno je še ne bo 8 dl, zato dolijemo kompot ali, če smo uporabili sveže breskve, vodo in sladkamo po okusu.

Pomembno je, da dolijemo toliko tekočine, da dobimo skupno 8 dl. Ko imamo 8 dl oranžne tekočine, jo 6 dl zlijemo v posodo za kuhanje, 2 dl pa pustimo v merilni posodi. Posodo za kuhanje pristavimo na štedilnik in čakamo, da tekočina začne vreti, do takrat pa k tekočini, ki je ostala v merilni posodi, vmešamo 2 vrečki praška za vanilijev puding.

Dobro premešamo, da ni grudic in ko tekočina v posodi začne vreti, zmes za puding vlijemo v posodo in ves čas mešamo z metlico, da se zgosti. Nato zmes pustimo stati nekaj časa na pultu, da se rahlo ohladi, potem pa jo pokrijemo s pokrovko ali krožnikom in damo v hladilnik za vsaj nekaj ur, najbolje pa kar za čez noč.

Za čokoladno torto s pomarančo nato spečemo kakavov biskvit. Tega pripravimo tako, da v dve posodi ločimo rumenjake in beljake 3 jajc. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjake in sladkor pa penasto zmešamo z mešalnikom, da dobimo svetlo rumeno puhasto zmes. Tej zmesi dolijemo še olje in nato postopno dodamo beljakov sneg.

V skledo odtehtamo moko, pecilni prašek in kakav in vse premešamo. Mešanico po žlicah dodajamo k jajčni zmesi in medtem lahko ves čas mešamo z električnim mešalnikom na nizki hitrosti. Maso vlijemo na pomaščen pekač premera 26 cm in biskvit pečemo 30 minut na 160 °C. Z zobotrebcem preverimo, če je pečen in ko je, ga odstranimo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Potem ga previdno vzamemo iz modela in postavimo na pladenj ali krožnik, na katerem bomo oblikovali torto. Biskvit obdamo z nastavljivim kovinskim obročem, ob notranje robove namestimo acetatno folijo (če je nimamo, odrežemo ustrezno dolg in širok trak peki papirja ali plastične mapice za dokumente – če bomo uporabili mapico, trakove dobro umijemo z detergentom za posodo, speremo in osušimo). Z vilico prebodemo biskvit in ga navlažimo z 1,5 dl mleka.

Zdaj se lotimo čokoladnega ganaša, ki ga bomo polili po sredini torte in bo skrit v njej, tako da bo sladkosnedce presenetil šele, ko bodo videli torto v prerezu. 😉 Čokoladni ganaš pripravimo tako, da nasekljamo 150 g mlečne in 50 g jedilne čokolade in ju damo v skledico. V kozico nalijemo 100 g sladke smetane in jo segrejemo skoraj do vretja, nato pa jo prelijemo čez nasekljano čokolado. Počakamo slabo minutko, nato pa zmes nežno mešamo toliko časa, da postane enotna, temna in svetleča – božanska!

Da bo ganaš skrit v notranjosti, ga moramo pri razlivanju omejiti. To dosežemo tako, da na sredino biskvita položimo obod ožjega pekača za torte (tistega s premerom 18 cm) ali uporabimo dodaten nastavljiv obroč. Vanj vlijemo čokoladni ganaš in torto damo na hladno, da se ganaš nekoliko strdi.

Na vrsti je pomarančna krema, ki jo moramo še dokončati. Vzamemo jo iz hladilnika in jo premešamo, da ni grudic. To najlažje storimo z metlico za ročno mešanje. Potem stepemo 2 dl sladke smetane in jo postopno dodajamo v pomarančno kremo. Lahko mešamo tudi z električnim mešalnikom, dodamo pa še 100 g mascarpona. Mešamo, da dobimo enotno, svetlejšo rumeno pomarančno kremo.

Preden pomarančno kremo nanesemo na torto, moramo odstraniti ožji tortni model, ki smo ga uporabili za vlivanje ganaša. Po potrebi pri robovih potegnemo z nožem, da se ganaš loči od modela in ga previdno dvignemo. Potem pomarančno kremo nadevamo v dekorirno vrečko in jo enakomerno nabrizgamo po površini. Zgladimo jo z žlico.

Opomba avtorice
Torto položimo v posodo za torto in jo damo na hladno. Tako preprečimo, da bi se v hladilniku navzela morebitnih drugih vonjav, pomembno pa je, da takrat kljub posebni posodi za torto v hladilniku nimamo jedi z močnim vonjem.

Na pomarančno kremo bomo nanesli naslednjo plast te čudovite čokoladne torte s pomarančo, to je čokoladna krema. Čokoladno kremo, ki smo jo prejšnji dan pripravili in dali v hladilnik, zdaj vzamemo ven in jo z električnim mešalnikom stepemo kot običajno smetano. Nanesemo jo na pomarančno kremo in jo zgladimo z žlico. Torto spet pokrijemo in damo hladit.

Ko je ohlajena in pripravljena na zadnjo plast, odstranimo obod in folijo ter z nožem previdno poravnamo morebitne nepravilnosti.

Manjka le še zadnja plast in naša čokoladna torta s pomarančo bo končana! 🙂 Zadnja plast je omamno dober čokoladni ganaš s pomarančo. Spet sesekljamo čokolado, tokrat 200 g mlečne čokolade in jo damo v skledico. V kozici pogrejemo 100 g sladke smetane in ko skoraj zavre, jo prelijemo čez čokolado. 1 minutko pustimo stati, nato pa nežno premešamo z žlico, da dobimo dišečo, lesketajočo čokoladno zmes. Dodamo ji še piko na i, to so 3 kapljice eteričnega olja divje pomaranče. Uporabiti moramo užitno eterično olje, če ga nimamo, pa naribamo za 1 žličko pomarančne lupinice ali pa namesto mlečne čokolade uporabimo tisto z okusom pomaranče. 😉 Čokoladni ganaš s pomarančo nalijemo v plastično živilsko vrečkico, jo zavrtimo, da se nam na vrhu ne bo odpirala, nato pa ji odrežemo vogal, da dobimo majhno luknjico.

Dobro ohlajeno torto vzamemo iz hladilnika in jo damo na delovno površino. Vzamemo vrečkico s pomarančnim ganašem in ga previdno nanesemo po robu. Ko je rob oblit, z njega približno na vsak centimeter spustimo kapljico čokolade, ki naj prosto steče po robu torte. Naredimo naključen vzorec tako, da nekje vrečkico stisnemo malo bolj, da izteče več čokolade, drugje manj, da bo pot kapljice krajša.

S preostankom ganaša napolnimo notranjo površino torte, tako da je povsem prekrita s čokolado.

Torto spet postavimo na hladno, nato pa je na vrsti le še dekoracija in najboljši ter težko pričakovani del: sladkanje. 🙂 Za dekoracijo lahko izberemo poljubne sestavine in vzorec, meni pa se zdi dobro, da uporabimo tisto, kar se skriva v torti in tako vsi že na prvi pogled vsaj približno vejo, kakšen okus lahko pričakujejo. Tako sem izbrala pomaranče in čokolado. Iz čokolade sem naredila čokoladne ostružke s pomočjo lupilca (lahko uporabimo tudi nož), pomarančo pa sem razrezala na rezine in te razrezala na manjše koščke ali le polovice, ki sem jih položila na en del torte ter posula ostružke čokolade.

Torto do razreza hranimo v hladilniku. Uživajte v omamno dobri kombinaciji čokolade in pomaranč. Dober tek!

Ljubitelji tort poskusite še te slastne tortice:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor