Pesin kolač z bučnicami in kakavom
Pesin kolač z bučnicami in kakavom je rahlo pecivo, za katerega nikoli ne bi uganili, da vsebuje peso. Namesto dela moke uporabimo mlete bučnice, ki kolaču dajo zanimiv, a skoraj neopazen podton. V kombinaciji z žličko osvežilnega grškega ali navadnega jogurta in malo bučnega olja bo postal pravo kulinarično razvajanje.
Pripomočki za pesin kolač z bučnicami in kakavom:
- deska
- nož
- lupilec
- multipraktik
- posoda za kuhanje v sopari (lahko uporabite soparnik ali pa preprosto kovinsko cedilo in posodo s pokrovko)
- pekač (uporabila sem pekač velikosti 30 x 11 x 7 cm)
- mešalnik
Sestavine za pesin kolač z bučnicami in kakavom:
- 140 g surove rdeče pese
- 2 jajci
- 6 žlic eritritola ali 4 žlice navadnega belega ali rjavega sladkorja*
- 100 g masla
- 60 g pirine ali polnovredne pšenične moke
- 40 g mletih bučnic
- 1 žlička stevie v prahu (posušenih in zdrobljenih listkov rastline)*
- 1 žlička pecilnega praška (iz vinskega kamna)
- ščepec soli
- 1/4 žličke vanilije v prahu
- 2 žlici kakava v prahu
- za serviranje še grški ali navadni jogurt, bučno olje in malo mletih bučnic
Postopek za pesin kolač z bučnicami in kakavom:
Pesin kolač z bučnicami in kakavom pripravimo tako, da najprej olupimo peso, jo narežemo na koščke in jih skuhamo v sopari. Za to lahko uporabimo soparnik, posodo, v katero nalijemo vodo, nanjo položimo drugo posodo z luknjičastim dnom (ali preprosto kovinsko cedilo), vanjo naložimo peso in vse skupaj pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno 15 minut, da se pesa zmehča.
Medtem z mešalnikom penasto stepemo jajca z eritritolom ali belim oz. rjavim sladkorjem. Maslo stalimo. Nekoliko ohlajeno maslo vlijemo k jajčni zmesi in vmes ves čas mešamo.
V drugi posodi pa zmešamo suhe sestavine: pirino ali polnovredno pšenično moko, kakav v prahu, stevio, mlete bučnice, cimet, vanilijo v prahu, pecilni prašek (iz vinskega kamna) in sol.
Kuhano peso stresemo v multipraktik, da dobimo zelo drobne koščke, ki jih vmešamo k jajčni zmesi. Če multipraktik pese ne seseklja dobro, ker je z rezilom ne doseže (ker je ni veliko), lahko v multipraktik zlijemo nekaj jajčne zmesi, ponovno vključimo multipraktik in šele nato roza peno zlijemo nazaj v skledo z jajčno maso in vse skupaj dobro premešamo.
K zdaj že zapeljivo rožnato obarvani masi postopno dodajamo mešanico suhih sestavin.
Zmes za pesin kolač z bučnicami in kakavom vlijemo na pekač, na dno katerega položimo peki papir (odrežemo ga tako, da se prilega le dnu pekača, strani ni treba obložiti).
Pekač s pesinim kolačem potisnemo v pečico ogreto na 160 °C za približno 20 minut (odvisno od velikosti pekača). Z zobotrebcem preverimo, če je kolač pečen.
Pri straneh pekača zarežemo z nožem, da kolač ločimo od pekača, nato pa ga narežemo na kose in jih serviramo z žlico grškega ali navadnega jogurta ter žličko bučnega olja in ščepom mletih bučnic.
Želim vam prijetno in zdravo sladkanje! 😉
Save