Pesin kolač z bučnicami in kakavom
Print Friendly, PDF & Email

Pesin kolač z bučnicami in kakavom je rahlo pecivo, za katerega nikoli ne bi uganili, da vsebuje peso. Namesto dela moke uporabimo mlete bučnice, ki kolaču dajo zanimiv, a skoraj neopazen podton. V kombinaciji z žličko osvežilnega grškega ali navadnega jogurta in malo bučnega olja bo postal pravo kulinarično razvajanje.

Pripomočki za pesin kolač z bučnicami in kakavom:

  • deska
  • nož
  • lupilec
  • multipraktik
  • posoda za kuhanje v sopari (lahko uporabite soparnik ali pa preprosto kovinsko cedilo in posodo s pokrovko)
  • pekač (uporabila sem pekač velikosti 30 x 11 x 7 cm)
  • mešalnik

Sestavine za pesin kolač z bučnicami in kakavom:

  • 140 g surove rdeče pese
  • 2 jajci
  • 6 žlic eritritola ali 4 žlice navadnega belega ali rjavega sladkorja*
  • 100 g masla
  • 60 g pirine ali polnovredne pšenične moke
  • 40 g mletih bučnic
  • 1 žlička stevie v prahu (posušenih in zdrobljenih listkov rastline)*
  • 1 žlička pecilnega praška (iz vinskega kamna)
  • ščepec soli
  • 1/4 žličke vanilije v prahu
  • 2 žlici kakava v prahu
  • za serviranje še grški ali navadni jogurt, bučno olje in malo mletih bučnic
opomba avtorice
Namesto običajnega belega ali rjavega sladkorja sem uporabila eritritol in stevio v obliki posušenih listov rastline, ki jo imam na vrtu, lahko pa se mlete listke stevie tudi kupi. Osebno se mi ne zdi, da žlička stevie zadošča, zato sem dodala še eritritol. Če imate izkušnje s slajenjem jedi s stevio in se vam zdi, da za vaš okus jed dovolj posladka, uporabite le to, sicer pa lahko dodate še drugo vrsto sladkorja. Stevio in eritritol lahko v celoti nadomestite s približno 5 žlicami sladkorja.

Postopek za pesin kolač z bučnicami in kakavom:

Pesin kolač z bučnicami in kakavom pripravimo tako, da najprej olupimo peso, jo narežemo na koščke in jih skuhamo v sopari. Za to lahko uporabimo soparnik, posodo, v katero nalijemo vodo, nanjo položimo drugo posodo z luknjičastim dnom (ali preprosto kovinsko cedilo), vanjo naložimo peso in vse skupaj pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno 15 minut, da se pesa zmehča.

Medtem z mešalnikom penasto stepemo jajca z eritritolom ali belim oz. rjavim sladkorjem. Maslo stalimo. Nekoliko ohlajeno maslo vlijemo k jajčni zmesi in vmes ves čas mešamo.

V drugi posodi pa zmešamo suhe sestavine: pirino ali polnovredno pšenično moko, kakav v prahu, stevio, mlete bučnice, cimet, vanilijo v prahu, pecilni prašek (iz vinskega kamna) in sol.

Kuhano peso stresemo v multipraktik, da dobimo zelo drobne koščke, ki jih vmešamo k jajčni zmesi. Če multipraktik pese ne seseklja dobro, ker je z rezilom ne doseže (ker je ni veliko), lahko v multipraktik zlijemo nekaj jajčne zmesi, ponovno vključimo multipraktik in šele nato roza peno zlijemo nazaj v skledo z jajčno maso in vse skupaj dobro premešamo.

K zdaj že zapeljivo rožnato obarvani masi postopno dodajamo mešanico suhih sestavin.

Zmes za pesin kolač z bučnicami in kakavom vlijemo na pekač, na dno katerega položimo peki papir (odrežemo ga tako, da se prilega le dnu pekača, strani ni treba obložiti).

Pekač s pesinim kolačem potisnemo v pečico ogreto na 160 °C za približno 20 minut (odvisno od velikosti pekača). Z zobotrebcem preverimo, če je kolač pečen.

Pri straneh pekača zarežemo z nožem, da kolač ločimo od pekača, nato pa ga narežemo na kose in jih serviramo z žlico grškega ali navadnega jogurta ter žličko bučnega olja in ščepom mletih bučnic.

Želim vam prijetno in zdravo sladkanje! 😉

Save

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor