Veganska sladica z jagodami in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Pride na obisk gost, ki se prehranjuje vegansko in ne veste, kaj bi mu postregli? Tudi oni se radi posladkajo, zato imam recept za okusno sladico, ki je res ni težko pripraviti, vaš gost pa bo navdušen (vsaj moj je bil ;)).

Pripomočki za vegansko sladico z jagodami in čokolado:

  • skledica
  • ponev
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • kovinski obroč za krofe
  • prozorna folija za živila
  • krožnik
  • kozica
  • palični mešalnik
  • nož
  • žlica
  • prozorna plastična vrečkica za živila
  • škarje

Sestavine za vegansko sladico z jagodami in čokolado:

Za 1 osebo:

Za dno:

  • 3 zvrhane žlice mletih mandljev
  • 3 zvrhane žlice mletih lešnikov
  • 3 zvrhane žlice ovsenih kosmičev
  • 50 g temne čokolade
  • pol žlice kokosove maščobe
  • ščepec soli
  • noževa konica cimeta

Za jagodno plast:

  • približno 5 srednje velikih jagod
  • po želji sladkor
  • noževa konica agar agarja

Za čokoladno plast:

  • 1 banana
  • 1/2 avokada
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 1 žlica kakava v prahu

Postopek za vegansko sladico z jagodami in čokolado:

Veganska sladica je sestavljena iz dna iz oreščkov, jagodne plasti in čokoladne plasti na vrhu. Za to kulinarično poslastico, ki ne bo teknila le veganom, najprej pripravimo dno. V ponev damo mlete lešnike in mandlje in med mešanjem jih suho popražimo (več o suhem praženju oreščkov si lahko preberete tukaj). Ko lepo zadišijo, jih presujemo v skledico, kjer se bodo ohladili, medtem ko mi stopimo čokolado. Dodamo še ščepec soli in noževo konico cimeta. Premešamo.

Lotimo se topljenja čokolade. Za to v večjo posodo nalijemo vodo, nad njo postavimo manjšo, vanjo nadrobimo čokolado in dodamo kokosovo maščobo in vodo segrejemo, da postane vroča in se čokolada in mast začneta topiti. Voda ne sme zavreti! Stopljeno čokolado vmešamo med oreščke in ovsene kosmiče. Dobiti moramo kompaktno maso, ki se ne drobi. Če temu ni tako, dodamo še malo stopljene čokolade.

Zdaj bomo oblikovali dno za našo vegansko sladico. Na krožnik položimo kovinski obroč za krofe in ga obdamo s plastjo prozorne folije za živila. Vanj nato vsujemo čokoladno maso in jo z žlico razporedimo po dnu ter obodu obroča. Pri tem si lahko pomagamo s prsti, saj bomo imeli boljši občutek, kaj sploh počnemo. Osnovo za vegansko sladico postavimo v hladilnik, da se strdi.

Za jagodno plast veganske sladice jagodam odrežemo vrh, jih operemo pod tekočo vodo, jih damo v kozico in jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Po želji dodamo sladkor in čez posujemo noževo konico agar agarja. Pristavimo na štedilnik in ko začne brbotati, premešamo. Med stalnim mešanjem kuhamo 10 minut. Nato jagodno zmes vlijemo na čokoladno osnovo iz oreščkov in ovsenih kosmičev. Damo v hladilnik, da se strdi, potem pa našo tortico previdno vzamemo iz obroča in odstranimo folijo.

Čaka nas še priprava okusne čokoladne plasti, ki bi lahko bila že sama pravo kulinarično razvajanje. Za to v skledico damo eno banano, pol avokada, žlico javorjevega sirupa in žlico kakava v prahu. Vse spasiramo in premešamo s paličnim mešalnikom, vmes pa z njega zmes večkrat postrgamo z žlico in nadaljujemo z mešanjem, da se sestavine res dobro premešajo in okusi spojijo.

Čokoladno kremo nadevamo v prozorno plastično vrečkico za živila, ji odrežemo konico in kremo nabrizgamo na tortico. Na koncu za dekoracijo le še posujemo nekaj sesekljanih oreščkov ali preprosto položimo celo jagodo.

Dober tek! 😉
Tale veganska sladica je nastala vzporedno z nevegansko verzijo – čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor