Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami
Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami najprej očara s svojim izgledom, po prvem grižljaju pa še z okusom. Sestavljena je iz treh plasti: piškotne osnove brez peke, rdeče plasti iz ribeza in malin ter bele jogurtove plasti, ki zaokroži okus s svojo rahlostjo in nežnostjo.
Jogurtova torta z ribezom in malinami – pripomočki:
- model za torto premera 18 cm
- trak papirja za peko širok približno 10 cm oz. toliko, da pokrije obod modela
Jogurtova torta z ribezom in malinami – sestavine:
Za piškotno osnovo:
- 150 g piškotov
- 100 g kisle smetane
- 60 g masla
- 3 žlice sladkorja v prahu
Za sadno plast:
- 240 ml malin in ribeza
- 2 žlici agar agarja
- 3 žlice sladkorja
- nekaj sadežev za okrasitev
Za jogurtovo plast:
- 250 g pasirane skute
- 180 g jogurta
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 žlica agar agarja
- 80 ml vode
Priprava jogurtove torte z ribezom in malinami
Piškote naribamo v skledo.
Maslo stopimo in ga dodamo med piškote. Vmešamo tudi kislo smetano in sladkamo.
Vse sestavine dobro premešamo v enotno zmes.
Zmes damo v vnaprej pripravljen model za torte, ki ga po robovih obložimo s papirjem za peko. Zmes z žlico in čistimi prsti pritisnemo ob dno modela in postavimo v hladilnik.
Ribez in maline pretlačimo z vilico ali paličnim mešalnikom, nato pa tekočino vlijemo v merilni lonček. Tekočine naj bo 240 ml. Če je ni dovolj (in nimamo več sadja), dodamo malo vode.
Tekočino prelijemo v kozico in po površini posujemo žlico agar agarja. Pristavimo na štedilnik, zavremo in ne mešamo. Šele ko zavre, premešamo in zmanjšamo temperaturo. Kuhamo 10 minut in občasno premešamo.
Kuhane sadeže vlijemo na piškotno osnovo. Postavimo na hladno.
Vodo vlijemo v kozico, vanjo vsujemo agar agar in kozico postavimo na vroč štedilnik, ne da bi vodo in agar agar premešali. Počakamo, da zavre in šele nato premešamo. Kuhamo 10 minut in vmes večkrat premešamo.
Ko se agar agar stopi, izgleda takole. Odstavimo s štedilnika, da se rahlo ohladi in vmes večkrat premešamo.
V skledo damo jogurt in skuto in dobro premešamo. Zmes preložimo v posodo in jo pristavimo na štedilnik. Segrejemo, da postane topla, ne vroča!
Rahlo ohlajen, a še vedno topel agar agar vlijemo v toplo jogurtovo zmes in medtem ves čas mešamo z metlico.
Jogurtovo kremo vlijemo v tortni model. To je tretja, zadnja plast naše tortice. Spet postavimo v hladilnik, najbolje kar čez noč, da se vse skupaj res dobro ohladi, strdi in poveže.
Ko je torta ohlajena in strjena, previdno odstranimo obod.
Potem previdno odstranimo še papir za peko, ki ga samo povlečemo s torte.
Z nožem previdno sežemo pod torto in jo odrežemo s tortnega modela, potem pa jo prestavimo na servirni krožnik. Če je zgornji rob jogurtove plasti zelo neestetski, ga malo obrežemo, da postane čimbolj gladek in lep.
Tortico moramo le še okrasiti. Za to uporabimo sadje, ki se skriva tudi v torti – ribez in maline, dodamo pa še kakšen list teh ali drugih sadežev ali zelišč, da dosežemo čudovit barvni kontrast, potem pa jo le še postrežemo in uživamo.
Dober tek!