Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi
Print Friendly, PDF & Email

Jerpica je preprosta tradicionalna slovenska jed najpogosteje posuta kar z ocvirki, toda zakaj ne bi pripravili sladke makove jerpice s slivovim nadevom in orehi. Sestavine so prav tako pristno slovenske. Naredite majhno nadgradnjo domače kulinarične umetnosti in se poigrajte s tistim, kar vam ponuja lokalno okolje. Sladko makovo jerpico s slivovim nadevom in orehi boste zaradi enostavnosti na hitro lahko pripravili kar med kuhanjem kosila ali kave. Odlična je tako topla kot hladna, njeno testo pa zaradi maka prijetno hrustljavo še naslednji dan.

Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • skleda za pripravo testa
  • valjar za teesto
  • papir za peko
  • velik pekač
  • tolkač za meso
  • skleda za pripravo nadeva
  • pripomoček za mešanje
  • ventilacijska pečica

Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi – sestavine:

  • 300 g polbele pšenične moke
  • 100 g zmletega maka
  • 1 zavoj suhega kvasa
  • 100 g rjavega kristalnega sladkorja (4 zvrhane jušne žlice)
  • 0,5 čajne žličke soli
  • 2,5 dl mlačne vode
  • 60-70 g celih orehov
  • 500-600 g narezanih sliv (iz zamrzovalnika ali sveže)
  • 2-3 jušne žlice rjavega kristalnega sladkorja za posip

Čas priprave cca 15 do 20 minut, čas peke 30 do 40 minut na 170 °C. Testo lahko razvaljano vzhajate v rahlo ogreti pečici.

Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi – postopek priprave:

Odtehtajte sestavine in zgnetite gladko testo. Po dnu posode dodajte nekaj kapljic olja, da se testo odlepi od posode in namasti. Postavite v pečico in jo prižgite na 50 °C ter pustite vzhajati. Medtem pripravite še ostalo.

Očistite in narežite slive ali pa uporabite kar zamrznjene. Velik pekač od pečice obložite s papirjem za peko in ga oblikujte na vogalih tako, da se lepo poda v pekač. Tolkač za meso bo primeren za drobljenje orehov. Zdrobite jih po svojih željah – grobo ali bolj fino. 

Iz pekača vzemite papir za peko, položite ga na ravno površino in nanj stresite delno vzhajano testo ter ga enakomerno razvaljajte po celem papirju.

Po razvaljanem testu enakomerno naložite narezane slive (tekočina vas naj ne moti, saj bo med peko izhlapela), preko posujte zdrobljene orehe ter sladkor. Postavite v ogreto pečico in dvignite temperaturo na 170 °C. Med tem, ko se bo pečica dovolj segrela bo testo še vzhajalo in bo, ko bo pečica dovolj segreta ravno prav za peko. Pecite 30 do 40 minut. Toplo ali hladno razrežite na poljubne kose.

Kot dodatek se poda tudi žlička skute in kisle smetane. 

Ponudite z čajem, kavo, ledeno kavo. 

O sestavinah in prehranski vrednosti
Tudi diabetiki se morajo kdaj posladkati in tako sestavljena sladica ob primerni količini ne bo napačna odločitev. Naj utemeljim. Sladica kljub dodanemu sladkorju vsebuje dovolj vlaknin (mak, orehi in neolupljene slive), ki glikemični indeks znižajo. Skuta in smetana bosta kalorično vrednost sicer zvišali a dodali beljakovine in maščobo tako, da bo celokupni glikemični indeks ustrezno nizek. Prebava bo tako trajala dlje in sladkor ne bo hitro poskočil. Tako sestavljena sladica je primerna za malico, zniževanje ali ohranjanje telesne teže. Po želji lahko dodate nekoliko manja sladkorja ali pazite pri zaužiti količini jerpice, vsekakor pa ji dodajte skuto.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor