Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi
Jerpica je preprosta tradicionalna slovenska jed najpogosteje posuta kar z ocvirki, toda zakaj ne bi pripravili sladke makove jerpice s slivovim nadevom in orehi. Sestavine so prav tako pristno slovenske. Naredite majhno nadgradnjo domače kulinarične umetnosti in se poigrajte s tistim, kar vam ponuja lokalno okolje. Sladko makovo jerpico s slivovim nadevom in orehi boste zaradi enostavnosti na hitro lahko pripravili kar med kuhanjem kosila ali kave. Odlična je tako topla kot hladna, njeno testo pa zaradi maka prijetno hrustljavo še naslednji dan.
Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- skleda za pripravo testa
- valjar za teesto
- papir za peko
- velik pekač
- tolkač za meso
- skleda za pripravo nadeva
- pripomoček za mešanje
- ventilacijska pečica
Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi – sestavine:
- 300 g polbele pšenične moke
- 100 g zmletega maka
- 1 zavoj suhega kvasa
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja (4 zvrhane jušne žlice)
- 0,5 čajne žličke soli
- 2,5 dl mlačne vode
- 60-70 g celih orehov
- 500-600 g narezanih sliv (iz zamrzovalnika ali sveže)
- 2-3 jušne žlice rjavega kristalnega sladkorja za posip
Čas priprave cca 15 do 20 minut, čas peke 30 do 40 minut na 170 °C. Testo lahko razvaljano vzhajate v rahlo ogreti pečici.
Sladka makova jerpica s slivovim nadevom in orehi – postopek priprave:
Odtehtajte sestavine in zgnetite gladko testo. Po dnu posode dodajte nekaj kapljic olja, da se testo odlepi od posode in namasti. Postavite v pečico in jo prižgite na 50 °C ter pustite vzhajati. Medtem pripravite še ostalo.
Očistite in narežite slive ali pa uporabite kar zamrznjene. Velik pekač od pečice obložite s papirjem za peko in ga oblikujte na vogalih tako, da se lepo poda v pekač. Tolkač za meso bo primeren za drobljenje orehov. Zdrobite jih po svojih željah – grobo ali bolj fino.
Iz pekača vzemite papir za peko, položite ga na ravno površino in nanj stresite delno vzhajano testo ter ga enakomerno razvaljajte po celem papirju.
Po razvaljanem testu enakomerno naložite narezane slive (tekočina vas naj ne moti, saj bo med peko izhlapela), preko posujte zdrobljene orehe ter sladkor. Postavite v ogreto pečico in dvignite temperaturo na 170 °C. Med tem, ko se bo pečica dovolj segrela bo testo še vzhajalo in bo, ko bo pečica dovolj segreta ravno prav za peko. Pecite 30 do 40 minut. Toplo ali hladno razrežite na poljubne kose.
Kot dodatek se poda tudi žlička skute in kisle smetane.
Ponudite z čajem, kavo, ledeno kavo.