Nežna sadna torta z jogurtom
Nežna sadna torta z jogurtom je skupek odličnih okusov in tekstur, ki skupaj tvorijo popolno sladko celoto, kulinarično poslastico in pašo za oči. Ta sadna torta je sestavljena iz svetlega biskvita iz polnozrnate moke, ki mu daje bolj poln okus, plasti sladkega jagodnega želeja, ki je skrit v notranjosti tortice in se pokaže šele v prerezu, obroča iz mlečnih izdelkov ter nežne, kremaste zgornje plasti iz breskev. Navzven se vidijo le tri plasti, četrta je presenečenje, vrh torte pa je prostor za dekoracijo po želji. Meni je všeč, da dekoracija ni simetrična in da tistim, ki se bodo s torto posladkali, že na pogled pove, iz česa je torta sestavljena. Morda priprava zgleda zapletena, a ni, le slediti moramo postopku in vmes večkrat malo počakati, da se sestavine ohladijo in strdijo, nato pa si privoščimo zaslužen košček te nežne sadne torte z jogurtom.
Pripomočki za nežno sadno torto z jogurtom:
- pekač za torto premera 26 cm
- pekač za torto premera 18 cm – potrebujemo samo obod, lahko pa uporabimo dodaten nastavljiv kovinski obroč
- nastavljiv kovinski obroč
- acetatna folija, peki papir ali mapica za dokumente
- 2 posodi za kuhanje kreme
- pokrovka ali krožnik
- skledica
- kozica
- palični mešalnik
- električni mešalnik
- dekorirna vrečka
- metlica za ročno stepanje
- žlica
- vilice
- nož
- deska
- merilna posoda
- tehtnica
- klasična pečica
- štedilnik
- hladilnik
- pladenj ali krožnik, na katerem bomo oblikovali torto
- posoda za torto
Sestavine za nežno sadno torto z jogurtom:
Za torto premera 26 cm:
Biskvit:
- 120 g bele moke tip 400 ali 500
- 110 g polnozrnate moke
- 170 g sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška (uporabljam pecilni prašek iz vinskega kamna)
- 3 jajca velikosti L
- 1,75 dl sončničnega olja
- 1,5 dl jabolčnega soka za navlažitev biskvita
Jagodni žele:
- približno 500 g jagod, iz katerih moramo dobiti 500 ml spasiranih jagod
- po potrebi še nekaj jabolčnega ali jagodnega soka*
- 1 jedilna žlica agar agarja
- 1 jedilna žlica sladkorja v prahu oz. po želji
*Če spasiranih jagod ni za 500 ml, dolijemo še toliko jabolčnega ali jagodnega soka, da dobimo skupaj 500 ml jagodne kaše
Jogurtova krema:
- 250 g svežega sirčka
- 200 g jogurta
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 jedilna žlica agar agarja
- približno 1 dl hladne vode
Breskova krema:
- 9 breskovih polovic iz kompota (lahko uporabimo tudi sveže breskve)*
- 2 vanilijeva pudinga
- 2 dl sladke smetane
- 100 g mascarpone
*Pomembno je, da dobimo 7,5 dl tekočine, zato spasiranim breskvam po potrebi dolijemo toliko kompota ali – če uporabljamo sveže breskve – toliko vode, da skupaj nanese 7,5 dl, po želji pa dodamo še sladkor.
Dekoracija:
nekaj jagod, 1 breskev in malo stepene smetane ali po želji
Postopek za nežno sadno torto z jogurtom:
Za nežno sadno torto z jogurtom moramo pripraviti biskvit in 3 kreme. Ker se mora breskova krema ohlajati, jo pripravimo najprej. Za breskovo kremo v merilno posodo nadevamo breskve iz kompota ali olupljene in narezane sveže breskve. Uporabila sem 9 breskovih polovic iz kompota. Te spasiramo s paličnim mešalnikom in preverimo, koliko goste tekočine dobimo.
Potrebujemo je 7,5 dl, zato dolijemo še toliko kompota ali – če smo uporabili sveže breskve – vode, da skupaj nanese 7,5 dl. Poskusimo in sladkamo po okusu. Ker sama uporabljam breskov kompot, ne dodajam sladkorja, saj je že kompot dovolj sladek.
Ko imamo 7,5 dl gostejše tekočine, jo približno 5,5 dl vlijemo v posodo za kuhanje in jo postavimo na štedilnik. V preostala 2 dl vmešamo 2 zavitka praška za vanilijev puding. Ko tekočina v posodi začne brbotati, vanjo vlijemo zmes s pudingom. Med kuhanjem ves čas mešamo z ročno metlico in pazimo, da se ne prismodi. V nekaj minutkah se zmes zgosti in takrat jo odstavimo s štedilnika, pustimo nekaj časa, da se malo ohladi, nato pa jo pokrijemo s pokrovko ali krožnikom in postavimo v hladilnik za nekaj ur, najbolje pa kar čez noč.
Pripravo sadne torte z jogurtom nadaljujemo s peko biskvita. Za biskvit ločimo rumenjake in beljake 3 jajc v dve posodi za mešanje. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjakom pa dodamo sladkor in jih penasto vmešamo z mešalnikom. Postopno jim dolijemo olje in nežno vmešamo sneg. V drugo skledico odtehtamo obe vrsti moke in pecilni prašek ter sestavine premešamo. Po žlicah jih dodajamo k jajčni zmesi in jih postopno vmešamo. Uporabljamo lahko električni mešalnik na najnižji hitrosti ali pa moko vmešamo ročno. Testo za biskvit vlijemo na pomaščen tortni pekač premera 26 cm. Za 30 minut ga damo v pečico, ki smo jo ogreli na 160 °C. Čez pol ure preverimo, ali je biskvit pečen. Ko je, ga pustimo, da se ohladi v tortnem pekaču na pultu, nato pa ga prestavimo na pladenj ali krožnik, na katerem bomo oblikovali torto in ga obdamo s kovinskim obročem za torte. Po notranjem robu namestimo acetatno folijo, če je nimamo, pa si pomagamo s peki papirjem ali mapico za dokumente, ki jo narežemo na ustrezno dolge trakove. Če bomo uporabili mapico, jo prej dobro očistimo in osušimo. Biskvit zdaj prešpikamo z vilicami in ga navlažimo z jabolčnim sokom.
Na vrsti je jagodni žele, ki bo skrit v torti. Zanj potrebujemo 500 ml jagodne kaše. Uporabimo 500 g jagod, ki jim odrežemo peclje in morebitne poškodovane dele ter jih splaknemo pod tekočo vodo. Damo jih v merilno posodo, spasiramo s paličnim mešalnikom in preverimo, koliko tekočine dobimo. Če je še ni 500 ml, dolijemo toliko jabolčnega, še bolje pa jagodnega soka, da dosežemo pol litra.
Jagodno kašo nato vlijemo v posodo za kuhanje in čeznjo potresemo 1 jedilno žlico agar agarja. Posodo z jagodno kašo in agar agarjem postavimo na štedilnik in ko začne vreti, jo premešamo in kuhamo 10 minutk oz. po navodilih na embalaži. Poskusimo in po želji dodamo 1 žlico ali več sladkorja v prahu.
Medtem na sredino biskvita postavimo ožji obod za torte ali dodaten kovinski obroč, če ga imamo. Vanj bomo vlili jagodno kašo, obod pa jo bo zajezil, da se ne bo razlila do zunanjih robov nastajajoče torte. Ko kašo vlijemo, jo pustimo nekaj časa na pultu, da se malo ohladi, nato pa torto damo v posodo za torto in ga postavimo v hladilnik, kjer se bo jagodna plast strdila. Čez kakšno uro preverimo, ali se je že dovolj strdila, da lahko odstranimo obod in nadaljujemo s pripravo torte. Ko je dovolj strjena, ob robu zarežemo z nožem in previdno odstranimo obod.
Nadaljujemo z jogurtovo kremo. Za to kremo v merilno posodo odmerimo 250 g svežega sirčka, 200 g jogurta in 3 žlice sladkorja v prahu. Preverimo, koliko zmesi dobimo. Spet potrebujemo 500 ml tekočine, zato bomo za preostanek do 0,5 l uporabili vodo. Vodo, ki jo potrebujemo, da skupno dobimo pol litra tekočine (približno 1 dl), nalijemo v kozico, jo posujemo z 1 žlico agar agarja in jo postavimo na štedilnik. Ko začne vreti, premešamo in znižamo temperaturo in kuhamo po navodilih na embalaži.
Zdaj moramo agar agar združiti z jogurtovo zmesjo. Pomembno je, da jogurtova zmes ni hladna, ko bomo vanjo vlili agar, saj bi se v tem primeru prehitro strdil in bi nastale grudice. Zato jogurtovo zmes vlijemo v posodo za kuhanje in jo postavimo na štedilnik na nizko temperaturo, premešamo in pazimo, da se segreje le toliko, da je zmes topla, ni pa dobro, da zavre. Ko je topla in agar kuhan, agar vlijemo v jogurtovo zmes in medtem ves čas mešamo z metlico.
Jogurtovo zmes z agar agarjem vlijemo v tortni model med obod in strjeno jagodno plast. Lahko, da bo jogurtova krema tudi prekrila plast jagod, a ker sama nisem uporabljala ravnega podstavka, je bila zato torta malo upognjena in je jogurtova krema zapolnila le prostor med obodom in jagodami. Torto spet pokrijemo in postavimo na hladno, da se jogurt strdi.
Ko se jogurtova plast strjuje, dokončamo še zadnjo, breskovo kremo. Zanjo iz hladilnika vzamemo breskov puding in ga premešamo z metlico ali žlico, da ni grudic. Stepemo 2 dl sladke smetane, ki jo skupaj s 100 g mascarpona vmešamo v breskov puding, da postane svetlejši in rahlejši. Tako dobljeno breskovo kremo nadevamo čez ohlajeno torto. To najlažje storimo s pomočjo dekorirne vrečke, zgladimo pa jo z žlico. Torto vrnemo v hladilnik.
Torta naj počiva še nekaj ur, nato pa previdno odstranimo kovinski obroč in folijo.
Morebitne nepravilnosti zgladimo z nožem.
Ostane nam še zabavni del, to je krašenje torte. Uporabimo jagode in breskve, ker so tudi v torti in ker so živih barv in na nežni podlagi dobro pridejo do izraza. Breskve narežemo na rezine ali koščke, jagode prepolovimo ali narežemo na četrtine. Z dekorirno vrečko nabrizgamo majhne kupčke stepene sladke smetane, ki sadje drži na mestu in poskrbi za lepši izgled torte.
Če imate radi torte, se posladkajte še s temi:
- Torta s popečenimi bananami in čokoladno smetano.
- Čokoladna torta s pomarančo.
- Jabolčna torta brez pečenja.
- Torta v obliki črke ali številke – trend 2018.
- Osvežilna torta z nektarinami.
- Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami.