Jabolčna torta brez pečenja
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčna torta je sladica, sestavljena iz treh plasti: piškotnega dna, jabolčne plasti in vanilijeve plasti z jabolki. Priprava je enostavna, potrebujemo pa nekaj časa, da se posamezne plasti nekoliko ohladijo in strdijo, a medtem ko čakamo, lahko lupimo jabolka, ki jih za to sladico potrebujemo kar nekaj (skoraj kilogram). 🙂 Jabolčna torta tekne v vseh letnih časih, ko se nam zljubi nekaj v rahlo sladko-kisli kombinaciji.

Pripomočki za jabolčno torto brez pečenja:

 • sekljalnik (ali mlinček za orehe, ribežen, valjar, skratka karkoli, s čimer piškote zdrobimo v drobtine)
 • pekač premera 26 cm
 • posoda za kuhanje
 • trak peki papirja v velikosti oboda tortnega pekača (ali acetatna folija, ki je še boljša izbira) – porabila sem 2 trakova in pol v velikosti 7 x 38 cm
 • palični mešalnik
 • metlica za mešanje

Sestavine za jabolčno torto brez pečenja

(za premer tortnega pekača 26 cm)

Za piškotno dno:

 • 150 g maslenih piškotov
 • 50 g masla
 • 100 g kisle smetane
 • 2 žlici medu

Za prvo, jabolčno plast:

 • 400 g jabolk (tehtana olupljena jabolka brez pečk)
 • 2 dl vode
 • 2 žlici agar agarja

Za drugo, vanilijevo plast z jabolki:

 • 500 g jabolk (tehtana olupljena jabolka brez pečk)
 • 5 dl vode
 • 2 zavitka vanilijegea pudinga (80 g)
 • 1 žlica sladkorja (ali več, po okusu pač ;))

Pri serviranju priporočam še žlico stepene sladke smetane, ki ji dodamo malo sladkorja in cimeta. 😉

Postopek za jabolčno torto brez pečenja:

Jabolčno torto brez pečenja sestavljajo tri plasti in najprej pripravimo dno iz piškotov. V sesekljalnik damo 150 g maslenih piškotov in meljemo, dokler se ne spremenijo v piškotne drobtine.

Piškotnim drobtinam primešamo 50 g stopljenega masla, 100 g kisle smetane in 2 žlici medu. Najenostavneje je vse skupaj zmešati v sesekljalniku.

Z dobljeno piškotno maso prekrijemo dno tortnega pekača. Pred tem odrežemo toliko papirja za peko, da z njim lahko prekrijemo notranji obod tortnega pekača. Za moj pekač sem porabila 2 in pol trakova širine 7 cm in dolžine 38 cm. Priporočam, da si roke zmočite z mrzlo vodo in rahlo pritiskate maso ob dno, da je lepo enakomerno razporejena. Pekač postavimo v hladilnik za pol ure, medtem pa pripravimo naslednjo plast jabolčne torte.

Za drugo plast torte potrebujemo 400 g olupljenih in razpečkanih jabolk. Narežemo jih na koščke in jih damo v posodo za kuhanje. Prilijemo 2 dl vode in vse skupaj postavimo na štedilnik.

Kuhamo 10 minut in s paličnim mešalnikom zmeljemo jabolka, da dobimo jabolčno kašo. Te mora biti 500 ml. Čeznjo posujemo 2 žlici agar agarja. Ko zmes zavre, premešamo in kuhamo 10 minut. Nato jabolčno kašo vlijemo na tortno osnovo. Tortni pekač postavimo nazaj v hladilnik. Ko se nekoliko strdi (narahlo poskusimo s prstom), čez položimo plast maslenih piškotov. Ni nujno, da je ta plast z njimi prekrita v celoti.

Med hlajenjem nastajajoče torte pripravimo še tretjo plast, to je vanilijevo-jabolčna plast. Zanjo spet olupimo in na manjše koščke narežemo jabolka, ki jih mora biti 500 g. Damo jih v posodo in jim dolijemo 3 dl vode. Postavimo na štedilnik in ko zavre, kuhamo 10 minut na nižji temperaturi.

Medtem v preostala 2 dl vode vmešamo vsebino 2 vrečk za pripravo vanilijevega pudinga (torej 80 g). Preden k jabolkom vlijemo zmes za vanilijev puding, spet zvišamo temperaturo in ko jabolka zavrejo, puding vmešamo in mešamo z metlico. Proti koncu, ko se zmes začne zgoščati, vsujemo še žlico sladkorja (ali več, če smo bolj sladkosnedi, lahko pa sladkor tudi povsem izpustimo).

Dobljeno kremo vlijemo čez drugo plast jabolčne torte in čez maslene piškote na njej. Vrnemo v hladilnik.

Najbolje je, da jabolčna torta brez pečenja stoji na hladnem čez noč ali vsaj nekaj ur. Preden jo postrežemo, previdno odstranimo obod tortnega pekača, nato pa še papir za peko. Za piko na i jabolčni torti pred serviranjem dodajmo žlico stepene sladke smetane, ki smo ji primešali nekaj sladkorja in cimeta. Sicer pa lahko na enak način – brez peke, torej s pripravo piškotnega dna, uporabo agar agarja za strjevanje in s hlajenjem – pripravimo tudi osvežilno nebeško jogurtovo torto z ribezom in malinami.

Želim vam dober tek!

Ocena:
Skupaj: 33 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor