Osvežilna torta z nektarinami
Osvežilna torta z nektarinami bo gotovo prava poslastica za vse sladokusce, ki jo bodo poskusili. Prepričala jih bo z uravnoteženo mavrico okusov in dovršenim izgledom s pridihom domačnosti.
Priprava te lepotice zahteva natančnost, ni pa zapletena. Pojdimo po vrsti.
Pripomočki za osvežilno torto z nektarinami
- pekač za torte (premer 26 cm)
- električni mešalnik
- kasneje bomo potrebovali še podstavek ali krožnik za torto
Sestavine za torto z nektarinami
Za biskvitno podlago:
- 3/4 skodelice navadne moke
- 3/4 skodelice pirine moke
- 3/4 skodelice sladkorja
- 3/4 skodelice olja
- 3 jajca
- 1 žlica pecilnega praška
- 3 dl jabolčnega soka
- 4 žlice lešnikovega namaza
Za nadev iz nektarin:
- 4 nektarine
- sladkor po okusu
- jabolčni sok
- 4 žlice agar agarja
Za plast iz svežega sirčka:
- 300 g svežega sirčka
- 130 g jogurta
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 nektarina
- 80 ml hladne vode
- 1 žlica agar agarja
Priprava osvežilne torte z nektarinami
Najprej naredimo biskvit.
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjake pa damo v drugo skledo in dodamo sladkor ter olje. Stepemo in postopno dodajamo mešanico obeh vrst moke in pecilnega praška.
Nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
Biskvit prelijemo v pomaščen tortni pekač. Lahko uporabimo kar olje, ki ostane v skodelici ali pa uporabimo nekaj kapljic novega. Pečemo ga približno pol ure na 150 °C. Pred koncem z zobotrebcem preverimo, če je dobro pečen.
Pustimo, da se biskvit ohladi. Potem okoli njega, po obodu zarežemo z nožem in zrahljamo obod. Obložimo ga s trakovi papirja za peko in obod zategnemo nazaj. Potem biskvit preluknjamo z vilico in prelijemo z jabolčnim sokom, ki bo poskrbel za sočnost.
Biskvit premažemo z lešnikovim namazom in ga postavimo v hladilnik. Lotimo se priprave nadeva iz nektarin.
Nektarine olupimo in narežemo na koščke. Damo jih v blender in ukašimo ali pa to storimo s paličnim mešalnikom.
Ko se nektarine spremenijo v kašo, po okusu sladkamo in izmerimo, koliko je je. Dobiti je moramo 500 ml. Če je od nektarin še ni dovolj, dolijemo toliko jabolčnega soka, da nastane 500 ml kaše.
Kašo damo v kozico in čeznjo posujemo 4 žlice agar agarja. Postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre, šele nato premešamo. Kuhamo 10 minut in redno mešamo.
Vročo kašo iz nektarin vlijemo na torto in postavimo nazaj v hladilnik. Hladi naj se vsaj pol ure. Pred naslednjim korakom s prstom preverimo, ali se strjuje.
Lotimo se še priprave osvežilne plasti iz svežega sirčka.
V kozici zmešamo jogurt in sveži sirček. Nektarino olupimo in narežemo na majhne koščke. Primešamo jih k jogurtu in sirčku in kozico postavimo na štedilnik.
V drugo kozico nalijemo hladno vodo in čez posujemo agar agar. Postavimo na štedilnik in premešamo šele, ko voda zavre. Kuhamo 10 minut, vmes pa večkrat premešamo.
Malo preden preteče 10 minut, damo na štedilnik še kozico s svežim sirčkom in nektarino. Zmes mora postati topla, ne sme pa zavreti. Vmes jo še sladkamo: priporočam 3 žlice sladkorja v prahu, seveda pa lahko sladkamo več ali manj, po okusu pač.
Ko jogurtova zmes postane topla, agar agar, ki se je do zdaj že stopil v vodi, pa se za malenkost ohladi, obe tekočini združimo: agar agar vlijemo v jogurtovo maso in medtem ves čas mešamo z žlico.
Maso prelijemo čez nektarinino plast, ki se je v tem času že (vsaj delno) strdila. Koščke nektarine z žlico potopimo v tekočino, nič hudega pa ni, če malo štrlijo ven. Tortico postavimo nazaj v hladilnik, najbolje kar čez noč.
Naslednji dan dobro ohlajeno torto vzamemo iz tortnega modela – odstranimo obod in previdno tudi trakove papirja za peko. Preložimo jo na podstavek ali krožnik.
Okrasimo jo po želji. Ker že plasti, ki se vidijo, delujejo dekorativno, raje ne pretiravajmo. Dovolj bo nekaj rezin nektarine in vejica zelenja.