Osvežilna torta z nektarinami
Print Friendly, PDF & Email

Osvežilna torta z nektarinami bo gotovo prava poslastica za vse sladokusce, ki jo bodo poskusili. Prepričala jih bo z uravnoteženo mavrico okusov in dovršenim izgledom s pridihom domačnosti.

osvezilna torta z nektarinami (25)

Priprava te lepotice zahteva natančnost, ni pa zapletena. Pojdimo po vrsti.

Pripomočki za biskvitno podlago:

  • 2 skledi
  • električni mešalnik
  • skodelica
  • žlica
  • pekač za torte (premer 26 cm)
  • nož
  • trije trakovi papirja za peko (široki približno 8 cm)
  • vilica
  • kasneje bomo potrebovali še podstavek ali krožnik za torto

Sestavine za biskvitno podlago:

  • 3/4 skodelice navadne moke
  • 3/4 skodelice pirine moke
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 3/4 skodelice olja
  • 3 jajca
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 3 dl jabolčnega soka
  • 4 žlice lešnikovega namaza

Postopek za biskvitno podlago:

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjake pa damo v drugo skledo in dodamo sladkor ter olje. Stepemo in postopno dodajamo mešanico obeh vrst moke in pecilnega praška.

osvezilna torta z nektarinami (1)

Nežno vmešamo še sneg iz beljakov.

osvezilna torta z nektarinami (2)

Biskvit prelijemo v pomaščen tortni pekač. Lahko uporabimo kar olje, ki ostane v skodelici ali pa uporabimo nekaj kapljic novega. Pečemo ga približno pol ure na 150 °C. Pred koncem z zobotrebcem preverimo, če je dobro pečen.

Pustimo, da se biskvit ohladi. Potem okoli njega, po obodu zarežemo z nožem in zrahljamo obod. Obložimo ga s trakovi papirja za peko in obod zategnemo nazaj. Potem biskvit preluknjamo z vilico in prelijemo z jabolčnim sokom, ki bo poskrbel za sočnost.

osvezilna torta z nektarinami (3)

Biskvit premažemo z lešnikovim namazom in ga postavimo v hladilnik. Lotimo se priprave nadeva iz nektarin.

osvezilna torta z nektarinami (4)

Pripomočki za nadev iz nektarin:

  • kozica
  • blender ali palični mešalnik
  • nož
  • deska
  • merilni lonček

Sestavine za nadev iz nektarin:

  • 4 nektarine
  • sladkor po okusu
  • jabolčni sok
  • 4 žlice agar agarja

Postopek za nadev iz nektarin:

Nektarine olupimo in narežemo na koščke. Damo jih v blender in ukašimo ali pa to storimo s paličnim mešalnikom.

osvezilna torta z nektarinami (5)

Ko se nektarine spremenijo v kašo, po okusu sladkamo in izmerimo, koliko je je. Dobiti je moramo 500 ml. Če je od nektarin še ni dovolj, dolijemo toliko jabolčnega soka, da nastane 500 ml kaše.

Kašo damo v kozico in čeznjo posujemo 4 žlice agar agarja. Postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre, šele nato premešamo. Kuhamo 10 minut in redno mešamo.

osvezilna torta z nektarinami (6)

Vročo kašo iz nektarin vlijemo na torto in postavimo nazaj v hladilnik. Hladi naj se vsaj pol ure. Pred naslednjim korakom s prstom preverimo, ali se strjuje.

osvezilna torta z nektarinami (7)

Lotimo se še priprave osvežilne plasti iz svežega sirčka.

Pripomočki za plast iz svežega sirčka:

  • nož
  • deska
  • žlica
  • kozici
  • tehtnica

Sestavine za plast iz svežega sirčka:

  • 300 g svežega sirčka
  • 130 g jogurta
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 nektarina
  • 80 ml hladne vode
  • 1 žlica agar agarja

Postopek za plast iz svežega sirčka:

V kozici zmešamo jogurt in sveži sirček. Nektarino olupimo in narežemo na majhne koščke. Primešamo jih k jogurtu in sirčku in kozico postavimo na štedilnik.

osvezilna torta z nektarinami (9)

V drugo kozico nalijemo hladno vodo in čez posujemo agar agar. Postavimo na štedilnik in premešamo šele, ko voda zavre. Kuhamo 10 minut, vmes pa večkrat premešamo.

osvezilna torta z nektarinami (8)

Malo preden preteče 10 minut, damo na štedilnik še kozico s svežim sirčkom in nektarino. Zmes mora postati topla, ne sme pa zavreti. Vmes jo še sladkamo: priporočam 3 žlice sladkorja v prahu, seveda pa lahko sladkamo več ali manj, po okusu pač.

osvezilna torta z nektarinami (10)

Ko jogurtova zmes postane topla, agar agar, ki se je do zdaj že stopil v vodi, pa se za malenkost ohladi, obe tekočini združimo: agar agar vlijemo v jogurtovo maso in medtem ves čas mešamo z žlico.

Maso prelijemo čez nektarinino plast, ki se je v tem času že (vsaj delno) strdila. Koščke nektarine z žlico potopimo v tekočino, nič hudega pa ni, če malo štrlijo ven. Tortico postavimo nazaj v hladilnik, najbolje kar čez noč.

osvezilna torta z nektarinami (11)

Naslednji dan dobro ohlajeno torto vzamemo iz tortnega modela – odstranimo obod in previdno tudi trakove papirja za peko. Preložimo jo na podstavek ali krožnik.

osvezilna torta z nektarinami (12)

Okrasimo jo po želji. Ker že plasti, ki se vidijo, delujejo dekorativno, raje ne pretiravajmo. Dovolj bo nekaj rezin nektarine in vejica zelenja.

osvezilna torta z nektarinami (16)Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor