Valentinova pica
Print Friendly, PDF & Email

Pica v obliki srca, ki jo ponudimo najdražji osebi, pove namen in naše občutke, tako da besede niso potrebne. Valentinovo pico pripravimo v času, ko želimo presenetiti svoje najdražje, za Valentinovo ali pa ob kakšnem drugem, osebnem prazniku.

Pica je najbolj znana italijanska jed, ki je nastala v južni Italiji in je bila tako slastna, da se je razširila najprej po Italiji in nato tudi po Evropi. Zaradi proste domišljije pri debelini testa in pri sestavinah ima pica več različnih imen, toda obložena mora biti z najmanj tremi sestavinami.

Pripomočki za pripravo Valentinove pice:

  • skleda
  • sito ali cedilo
  • žlička
  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • žlica
  • kuhinjski prtiček
  • deska za gnetenje in valjanje testa
  • kuhinjski valjar
  • okrogel rezalnik testa
  • kuhinjsko strgalo
  • pekač 35 x 40 (od pečice)
  • peki papir
  • silikonski čopič
  • pečica ventilatorska
  • krožnik

Sestavine za pripravo Valentinove pice:

Za dve osebi:

Za testo:

  • 125 g gladke pirine moke
  • 125 g polnozrnate pirine moke
  • 170 ml vode
  • 1 žlica olivnega hladno stiskanega olja
  • 5 g morske soli
  • 7 g suhega kvasa

Nadev za pico:

  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 100 g šunke
  • 150 g sira edamec
  • 5 tankih rezin suhe ogrske salame ali salame po želji
  • 50 ml mleka za premaz robov
  • 10 listov zamrznjene ali sveže bazilike
  • 80 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
  • 5 oliv

Postopek za pripravo Valentinove pice:

Obe vrsti moke presejemo skozi sito ali cedilo, s čimer jo zrahljamo in omogočimo, da testo, ki ga pripravimo, lepše vzhaja, je rahlejše in tudi slajše. Presejano moko damo v skledo, dodamo sol in premešamo, da se sol porazdeli med moko, nato na sredini naredimo vdolbino, dodamo suhi kvas in dolijemo mlačno vodo.

Na vse sestavine v skledi dodamo še olivno olje in vse skupaj dobro premešamo. Ko se med mešanjem oblikuje testo, ga pokrijemo s prtičkom in pustimo v skledi vzhajati na sobni temperaturi eno uro, da podvoji volumen in testo postane voljno in elastično za nadaljevanje obdelave testa.

Ko je testo vzhajano, ga vzamemo iz sklede in ga damo na desko za gnetenje, ki smo jo potresli z gladko pirino moko in ga z rokami dobro pregnetemo, da testo postane voljno in gladko.

Pregneteno testo razvaljamo na debelino 4 do 6 mm in velikost, ki jo bomo potrebovali za oblikovanje pice. Testo obrežemo z okroglim rezalnikom testa na obliko in velikost, ki si jo želimo.

Izrezano obliko testa na robovih zavihamo, da dobimo rob, v sredini srca pa iz testa oblikujemo rožico iz ostankov testa, ki nam je ostalo, ko smo izrezovali srce. Tako pripravljeno testo pice položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Testo najprej po robovih s pomočjo silikonskega čopiča premažemo z mlekom, pri čemer ne smemo pozabiti na rožico, sredino testa pice pa premažemo s paradižnikovo mezgo.

Oblaganje pice nadaljujemo s šunko, jurčki, listki bazilike in na kraju potresemo še z naribanim sirom.

Obloženo pico, ki ji dodamo še rezine salame in olive, saj ni pice brez olive, damo v ogreto pečico na 220 °C in pečemo 12 minut. Pogled na pečeno pico nam pove, da naš trud ni bil zaman.

Pico si lahko pripravite tudi v drugačni obliki, važno je, da je dobro obložena. Lučka Glaser

Pa še kakšna ideja o pripravi pice:

  1. Zavita pica.
  2. Pica s šunko.
  3. Pica iz bučk.
  4. Obložena francoska bageta.
  5. Porov zavitek.
  6. Super jajčni miks s šunko, sirom in kruhom.
  7. Kajzerice s popečeno slanino in jajcem.
  8. Slastni burek.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor