Riž s paradižnikovo omako
Print Friendly, PDF & Email

Riž s paradižnikovo omako je lahek poletni obrok, ki je zelo hitro pripravljen in je tako primeren za pripravo bodisi doma ali pa na dopustu. Domovina riža je Indija, od tam  se je razširil po celem svetu. V revnejših predelih sveta je riž osnovna prehrana za preživetje, pri nas pa riž dopolnjuje bogato raznoliko ponudbo prehrambenih navad. Riž vsebuje 75 – 78% škroba, 7% beljakovin, 0,5% maščob in 0,4% rudninskih snovi.

 

Pripomočki za pripravo riža s paradižnikovo omako

  • zamrzovalnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • kuhalnica
  • skleda
  • krožnik
  • lonec
  • skodelica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo riža s paradižnikovo omako

Za 2 osebi:

  • 4 srednje velike paradižnike
  • 1 čebula
  • 1 žlica sončničnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlico na drobno narezanega peteršilja
  • 1 žlico na drobno narezane bazilike
  • 200 ml riža
  • 600 ml vode

Postopek priprave riža s paradižnikovo omako

Svež paradižnik olupimo in ga na drobno narežemo, da pa je lupljenje lažje priporočam, da ga  zamrznemo, zamrznjen paradižnik damo v toplo vodo in nato ga z lahkoto olupimo in še zamrznjenega razrežemo na drobno. Če pa boste lupili svež paradižnik si poglejte tudi ta nasvet za lupljenje paradižnika.

V ponvi segrejemo olje, narežemo čebulo in jo prepražimo na zmernem ognju.

Na prepraženo čebulo stresemo na drobno narezan paradižnik, solimo in vse skupaj pražimo toliko časa, da voda izhlapi.

Medtem damo v primerno veliki lonec damo riž in vodo, solimo in kuhamo po navodilu proizvajalca. Riž pri kuhanju naraste, zato naj bo lonec malo večji, paziti pa moramo, da se riž ne prime na dno posode. Ko je riž kuhan, ga serviramo na krožniku.

Čez riž prelijemo paradižnikovo omako, potresemo s peteršiljem in baziliko, ki ju pred tem drobno nasekljamo in kosilo je na mizi.

Dober tek vam želim Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor