Domača tržaška omaka
Print Friendly, PDF & Email

Domača tržaška omaka je okusna, zdrava in hitro pripravljena. Ponudimo jo lahko zraven rib in morske hrane, pice in zraven mesa pečenega na žaru, … Omaka vsebuje česen, ki zdravilno učinkuje na naše telo, ker vsebuje česnovo olje z učinkovino alizinom, ki pobija bakterije in glive ter znižuje količino slabega holesterola v krvi, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in izboljšuje prekrvavitev. Svež peteršilj ima trikrat toliko vitamina C kakor pomaranča in je naše super živilo, ki nas razstruplja in ima zdravilne učinke, 15 g peteršilja vsebuje toliko antioksidantov kot dve jabolki. Tržaška omaka je najbolj okusna, če jo pripravimo 10 do 15 minut pred serviranjem.

Domača tržaška omaka – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • sekljalnik
  • posoda za shranjevanje
  • skodelica
  • žlica

Domača tržaška omaka – sestavine:

Za 4 osebe

  • 40 g česna
  • 10 g peteršilja
  • 4 žlice deviškega oljčnega olj
  • sol

Domača tržaška omaka – priprava:

Nasvet
Tržaško omako lahko naredimo s sekljalnikom, kakor jaz v receptu, ali pa ročno tako, da z nožem peteršilj in česen zelo drobno sesekljamo, dodamo ščepec soli in olje ter premešamo.

Najprej operemo peteršilj in ga osušimo, malo ga prerežemo prečno na dolžino, da se lepše naseklja v sekljalniku.

Olupimo česen, in ga damo v sekljalnik k peteršilju, dolijemo olje, dodamo ščepec soli in za par minut sekljamo in tržaška omaka je pripravljena.

Če shranimo tržaško omako za pozneje ali, če je kaj ostane, priporočam, da jo shranite v posodo ali kozarček, ki dobro tesni, da se močan vonj ne razširi po vsem hladilniku.

Nasvet
Tržaško omako lahko izboljšamo, odvisno od vašega okusa, lahko dodamo žlico ali dve belega vina, ali sok polovice limone, žličko majoneze, in popramo.

Tržaško omako vedno ponudimo v posebni posodi, da jo jedci uporabljajo po želji in okusu. Tržaška omaka je pogost spremljevalec morskih rib, pečenega krompirja, blitve s krompirjem, pa tudi druge zelenjave (kuhane ali z žara), pice, …

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor