Domača tržaška omaka
Domača tržaška omaka je okusna, zdrava in hitro pripravljena. Ponudimo jo lahko zraven rib in morske hrane, pice in zraven mesa pečenega na žaru, … Omaka vsebuje česen, ki zdravilno učinkuje na naše telo, ker vsebuje česnovo olje z učinkovino alizinom, ki pobija bakterije in glive ter znižuje količino slabega holesterola v krvi, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in izboljšuje prekrvavitev. Svež peteršilj ima trikrat toliko vitamina C kakor pomaranča in je naše super živilo, ki nas razstruplja in ima zdravilne učinke, 15 g peteršilja vsebuje toliko antioksidantov kot dve jabolki. Tržaška omaka je najbolj okusna, če jo pripravimo 10 do 15 minut pred serviranjem.
Domača tržaška omaka – pripomočki:
- deska
- nož
- sekljalnik
- posoda za shranjevanje
- skodelica
- žlica
Domača tržaška omaka – sestavine:
Za 4 osebe
- 40 g česna
- 10 g peteršilja
- 4 žlice deviškega oljčnega olj
- sol
Domača tržaška omaka – priprava:
Najprej operemo peteršilj in ga osušimo, malo ga prerežemo prečno na dolžino, da se lepše naseklja v sekljalniku.
Olupimo česen, in ga damo v sekljalnik k peteršilju, dolijemo olje, dodamo ščepec soli in za par minut sekljamo in tržaška omaka je pripravljena.
Če shranimo tržaško omako za pozneje ali, če je kaj ostane, priporočam, da jo shranite v posodo ali kozarček, ki dobro tesni, da se močan vonj ne razširi po vsem hladilniku.
Tržaško omako vedno ponudimo v posebni posodi, da jo jedci uporabljajo po želji in okusu. Tržaška omaka je pogost spremljevalec morskih rib, pečenega krompirja, blitve s krompirjem, pa tudi druge zelenjave (kuhane ali z žara), pice, …
Dober tek vam želi Lučka Glaser.