Špinača iz kopriv
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi špinačo a na vrtu nimate špinače ali ne veste kje bi kupili lepe in zdrave liste špinače? Pripravite enostavno in zdravo špinačo iz kopriv. Z bogato mineralno sestavo in močnim čistilnim učinkom za telo. Hitro pripravljeno, okusno in za nameček še zelo zdravo. Prehransko popoln obrok v katerem bo uživala cela družina!

spinaca-iz-kopriv-14

Špinača iz kopriv – pripomočki:

  • skleda in rokavice za nabiranje kopriv
  • lonec za kuhanje
  • palični mešalnik
  • deska
  • nož
  • žlica
  • skodelica
  • metlica za stepanje ali kar vilice

Špinača iz kopriv – sestavine:

  • spinaca-iz-kopriv-1400 g kopriv
  • jušna žlica polnovredne moke
  • 1 dl mleka
  • sol po okusu
  • 1 zrno česna
  • 2 jušni žlici oljčnega olja

(za 2 osebi)

Špinača iz kopriv – postopek priprave

Z rokavicami naberete mlade vršičke kopriv (samo zgornja dva ali tri pare listov) in jih operete. Nekaj minut pokuhajte v majhni količini vrele vode (cca 10 minut). Pustite, da se nekoliko ohladijo, odcedite vodo in pretlačite z paličnim mešalnikom.

spinaca-iz-kopriv-2

spinaca-iz-kopriv-4

V skodelici z metlico zmešate tri jušne žlice pretlačenih kopriv, jušno žlico polnovredne moke in 1 dl mleka ter zmes umešate v preostale pretlačene koprive.

spinaca-iz-kopriv-6

spinaca-iz-kopriv-7

Pokuhate toliko, da se zmes zgosti. Odstavite z ognja ter dodate strto ali sesekljano zrno česna in dve jušni žlici oljčnega olja.

spinaca-iz-kopriv-8

Špinača iz kopriv se odlično poda s pečenimi jajčki in pire krompirjem.

Za lepši videz krožnika po vrhu posipajte malo sveže mletega popra in ponudite na pogretih krožnikih še vročo jed.

spinaca-iz-kopriv-13

Pameten nasvet
Pojdite na dopoldanski sprehod s prijatelji in se nadihajte svežega zraka. Ob prijetnem druženju pa naberite košarico svežih kopriv in prihranite v družinskem proračunu. Koprive lahko naberete tudi na zalogo, jih skuhate, pretlačite in pospravite v zamrzovalnik. Posoda 500 g skute bo dovolj za pripravo špinače iz kopriv za 2 osebi. Vode v kateri so se kuhale koprive nikar ne zavrzite saj vsebuje obilo rudninskih snovi. Lahko jo ohladite in popijete kot čaj, dodate k zelenjavnim smutijem ali uporabite za zelenjavne juhe.

spinaca-iz-kopriv-12

O sestavinah in prehranski vrednosti
Kopriva je rastlina, ki lahko pomaga pri mnogih težavah, ima veliko čistilno moč in vsebuje velike količine mineralnih snovi (kalcij 481 mg, kalij 334 mg, magnezij 57 mg, železo 1,6 mg – v povprečju na 100 g), vitaminov (vitamin A, C, B6), klorofila in kar 7 % beljakovin (največ v semenih). Zaradi vsebnosti mravljinčje in histaminske kisline je dobrodošla v prehrani bolnikov z artritisom, revmatoidnimi obolenji sklepov in mišic, ledvičnimi kamni, putiko. Prisotni rastlinski hormoni pa vzpodbujajo delovanje želodca, jeter, trebušne slinavke in žolčnika. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin imajo nizko kalorično vrednost (41 kcal na 100 g živila) in glikemični indeks. Čaj znižuje količino sladkorja v krvi in odpravlja spomladansko utrujenost. Tako sestavljen obrok ima zaradi uravnotežene sestave makro hranil nizek glikemični indeks. Vsebuje pa tudi obilico mineralov in ima čistilno učinek za naše telo. Zato je primeren tudi za diabetike in vse, ki želite ohranjati zdravo telesno težo. 
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor