Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje
Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje se spomladi ponuja za vse, ki bi pojedli nekaj zdravega in hitro pripravljenega, nekaj kar napolnil z energijo in očisti telo. Ni kaj dodati, poskusite in boste sami spoznali zakaj!
Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- lupilec za krompir
- lonec za kuhanje s pokrovom
- palični mešalnik
Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje – sestavine:
300 g svežih listov čemaža
- 200 g očiščenega krompirja
- voda za kuhanje
- sol po okusu
- 1 do 2 dl ne homogeniziranega mleka
- mešanica domačih suhih začimb
- sveže mleti poper po okusu
- strto zrno česna
- jušna žlica ali dve hladno stiskanega oljčnega olja
- po serviranju ena jušna žlica kisle smetane
- po serviranju ena žlica oluščenih semen jedilne konoplje
Količine so primerne za dve osebi, čas priprave pol ure.
Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje – postopek priprave
Krompir očistite, narežete na poljubne koščke in ga v rahlo osoljeni vodi pričnite kuhati. Vode naj bo le toliko, da pokrije krompir. Medtem dobro pregledate 300 g svežih čemaževih listov. Ko je krompir skuhan le napol v vodo dodate čemaževe liste in pokrijte. Kuhajte do mehkega.
Odstavite z ognja, malo premešajte in dodajte 1 do 2 dl ne homogeniziranega mleka (količino prilagodite glede na gostoto juhe, ki jo želite). Po potrebi še dosolite in začinite z sveže mletim poprom po okusu. S paličnim mešalnikom zmešajte do želene gladkosti. Dodajte strto zrno česna.
Juho nalijte na krožnike ter vsakega še dodatno okrasite z žlico kisle smetane in žlico semen jedilne konoplje. Po vrhu posipajte še malo sveže mletega popra, lahko tudi kapljico oljčnega olja. Preko juhe ali ob rob krožnika za dekoracijo položite še manjši list čemaža. Ponudite toplo.