Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje
Print Friendly, PDF & Email

Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje se spomladi ponuja za vse, ki bi pojedli nekaj zdravega in hitro pripravljenega, nekaj kar napolnil z energijo in očisti telo. Ni kaj dodati, poskusite in boste sami spoznali zakaj!

Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • lupilec za krompir
  • lonec za kuhanje s pokrovom
  • palični mešalnik

Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje – sestavine:

  • 300 g svežih listov čemaža
  • 200 g očiščenega krompirja
  • voda za kuhanje
  • sol po okusu
  • 1 do 2 dl ne homogeniziranega mleka
  • mešanica domačih suhih začimb
  • sveže mleti poper po okusu
  • strto zrno česna
  • jušna žlica ali dve hladno stiskanega oljčnega olja
  • po serviranju ena jušna žlica kisle smetane
  • po serviranju ena žlica oluščenih semen jedilne konoplje

Količine so primerne za dve osebi, čas priprave pol ure.

Čemaževa juha s smetano in semeni jedilne konoplje – postopek priprave

Krompir očistite, narežete na poljubne koščke in ga v rahlo osoljeni vodi pričnite kuhati. Vode naj bo le toliko, da pokrije krompir. Medtem dobro pregledate 300 g svežih čemaževih listov. Ko je krompir skuhan le napol v vodo dodate čemaževe liste in pokrijte. Kuhajte do mehkega.

 

 

Odstavite z ognja, malo premešajte in dodajte 1 do 2 dl ne homogeniziranega mleka (količino prilagodite glede na gostoto juhe, ki jo želite). Po potrebi še dosolite in začinite z sveže mletim poprom po okusu. S paličnim mešalnikom zmešajte do želene gladkosti. Dodajte strto zrno česna.

Juho nalijte na krožnike ter vsakega še dodatno okrasite z žlico kisle smetane in žlico semen jedilne konoplje. Po vrhu posipajte še malo sveže mletega popra, lahko tudi kapljico oljčnega olja. Preko juhe ali ob rob krožnika za dekoracijo položite še manjši list čemaža. Ponudite toplo.

Pameten nasvet
Juho servirajte v predhodno ogretih krožnikih (kar storite tako, da jih za nekaj minut postavite v ogreto pečico ali kar na lonec v katerem kuhate juho).
O sestavinah in prehranski vrednosti
Juha je prehransko polnovreden obrok z veliko čistilno močjo. Konopljina semena vsebujejo zdrave maščobe in proteine. Več o čemažu preberite v receptu Čemažev pesto z mandlji, Testenine s čemaževim pestom in mandlji.  Servirajte toplo in je ne pregrevajte saj vsebuje krompir katerega škrob postane ob vsakem ponovnem segrevanju slabše prebavljiv. Narezan česen pustite nekaj minut na zraku preden ga vmešate v juho (žveplova spojina aliin, ki daje česnu aromo se na zraku zaradi oksidacije spremeni v aktivno in zdravilno obliko alicin in šele takrat pokaže vse svoje zdravilne in blagodejne učinke). Hladno stiskano oljčno olje dodajte na koncu priprave jedi, da ohranite vse blagodejne lastnosti hladnega stiskanja. Juha je kuhana hrana in kot taka vsebuje nizko vrednost žive energije po Bovisovi lestvici, ki jo dvignete z dodatkom začimbnic, oljčnega olja, konopljinih semen in česna. Tako pripravljena juha je primerna tudi za diabetike.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor