Divja pojedina za eno osebo
Print Friendly, PDF & Email

Ko se odpravite na sprehod v naravo lahko naberete sestavine za odlično divjo pojedino. Spotoma zavijte še na vrtiček in naberite sveža zelišča, doma pa pobrskate po hladilniku in poberete vse česar ni dovolj za nekaj poštenega. Sestavili boste odlično, prehransko uravnoteženo kosilo polno mineralov in rastlinskih snovi za čiščenje telesa. Telo bo kot prerojeno prekipevalo od energije . . .

Divja pojedina za eno osebo – pripomočki:

  • vrečka ali košara za nabiranje divjih rastlin
  • nož
  • deska
  • lonec za kuhanje
  • ponev

Divja pojedina za eno osebo – sestavine:

  • 200 g svinjske ribice
  • 50 g čebule ptujski luk (ena manjša glavica)
  • 20 g pora
  • 20 g rumenega korenja
  • 3 zrna česna
  • 6 divjih čebulic
  • 3 vejice svežega origana
  • večja vejica timijana

Sestavine za prilogo:

  • 200 g očiščenega krompirja
  • 150 g mladih hmeljevih vršičkov

Sestavine so primerne za eno osebo, čas priprave pol ure.

Divja pojedina za eno osebo – postopek priprave

Očistite vso zelenjavo in pristavite rahlo osoljeno vodo. Zelenjavo narežite na večje kose in jo s svinjino položite v hladno ponev v katero ste prej dodali žlico sezamovega olja in dve žlici vode. Dušite pokrito na tihem ognju. V zavrelo vodo dodajte kuhat na kose narezan krompir.

Ko se krompir skuha do polovice dodajte še hmeljeve vršičke. Obrnite meso, premešajte in po potrebi dodajte se kakšno žlico vode.

Hmeljeve vršičke in krompir precedite in in z malo oljčnega olja položite v ogreto posodo za serviranje. Zraven dodajte dušeno meso in zelenjavo. K obroku postrezite solato iz regrata in radiča. Prileže se temno pivo ali kar kozarec temnega trpkega vina.

Pameten nasvet
Za popestritev okusa in prehranske vrednosti na koncu dodate še nekaj žlic oljčnega olja, sveže mleti poper in lističe svežega timijana za posip. Za retro izgled krožnika jed lahko ponudite v stari emajlirani posodi. Obroku bo dodala barvitost in igrivost!
O sestavinah in prehranski vrednosti
Hmelj je močan diuretik in čistilec nakopičenih toksinov iz telesa. Tudi regrat ima podoben učinek na naše telo, vsebuje pa tudi veliko prehranskih vlaknin. Raznobarvna zelenjava vsebuje zajetno količino mineralov in vitaminov potrebnih za delovanje telesa. Sveža zelišča pa bodo dodala še noto božanske arome in žive energije ter povečala prebavljivost beljakovin. Obrok je primeren za diabetike in ohranjanje zdravega telesa.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.7]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor