Testenine s špargli, hmeljem in tremi siri
Print Friendly, PDF & Email

Če obožujete sire in vam diši pomladanska kulinarika je preprost recept testenine s špargli, hmeljem in tremi siri ravno tisto kar bo navdušilo vaše brbončice. A ker mora poleg oči dobro jesti tudi telo bo za dvig dobrega počutja čistilna kura z vsemi hranili še kako dobro dela. Enostavna, hitra priprava bo prihranila tudi vaš čas in denar. Torej več kot dovolj razlogov za pripravo slastnega obroka, ki vas bo kvalitetno nasitil.

Testenine s špargli, hmeljem in tremi siri – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • lonec za kuhanje testenin
  • kuhalnica
  • nižji lonec ali ponev za pripravo omake
  • pripomoček za izdelavo pire krompirja
  • (kuhinjska tehtnica) ali lasten občutek za sestavine

Testenine s špargli, hmeljem in tremi siri – sestavine:

  • 200 g polnovrednih testenin (fusili)
  • voda za kuhanje testenin
  • 1 manjša čebula (ptujski luk)
  • 50 g špargljev
  • 50 g hmeljevih vršičkov
  • 50 g grobo naribanega mladega kravjega sira
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 2 jušni žlici svežega kremnega sira
  • sol po pokusu
  • sveže mleti poper po okusu
  • pol čajne žličke mešanice zdrobljenih domačih zelišč (timijan, peteršilj, origano, bazilika, luštrek)
  • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
  • voda za dolivanje pri pripravi omake

Sestavine so primerne za dve osebi, čas priprave pol ure.

Testenine s špargli, hmeljem in tremi siri – postopek priprave

Narezano čebulo do mehkega podušite na vodi. Rahlo pretlačite s pripomočkom za pire krompir in dodate 50 g narezanih špargljev. Sočasno pristavite osoljeno vodo in skuhajte 200 g polnovrednih testenin.

Nekoliko kasneje dodajte še špargljeve vršičke in 50 g hmeljevih vršičkov razrezanih na poljubno kratke kose. Po okusu posolite in dodajte mešanico začimb. Par minut podušite in po potrebi prilijte malo vode. Dodajte 50 g grobo naribanega mladega kravjega sira in dve veliki jušni žlici svežega kremnega sira.

Premešajte, dolijte še malo vode, popoprajte in dodajte 2 do 3 žlice oljčnega olja. Odcedite testenine in jih dodajte omaki. Rahlo premešajte dodajte del parmezana in takoj ponudite. Po vrhu potresite ostanek parmezana in sveže mlet poper.

Pameten nasvet
Če želite sočne testenine naj bo omaka bolj tekoča saj testenine hitro popijejo tekočino in postane jed presuha. Šparglji in hmelj olesenijo zato je pomembno, da jih porabite še sveže. Pred uporabo preverite njihovo stanje in oleseneli del odrežite in zavrzite.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Šparglji in hmelj so pomladni čistilci telesa saj pospešujejo delovanje ledvic in kot diuretik odvajajo vodo in nakopičene toksine iz telesa. Bogata mineralna sestava poskrbi za učinkovito prebavo ogljikovih hidratov, eterična olja in grenčine v hmelju pomagajo delovanju žolčnika. Prehranske vlaknine v testeninah in hmelju poskrbijo za boljše delovanje prebave ter nižji glikemični indeks obroka in počasen dvig glukoze v krvi. Sir je vir zdravih in lahko prebavljivih beljakovin ter maščob. Obrok je sestavljen uravnoteženo in primeren za čiščenje telesa, diabetike in vse ki skrbite za zdravje telesa in ohranjate telesno težo. Sestavine nabrane v naravi pa vas bodo tudi razgibale in prihranile izdatke. Ob jedi ponudite mešano pomladno solato (regrat, radič, zimska ledenka). Pred obrokom pa popijte kozarec vode da bodo vsi procesi v telesu stekli tako kot je treba. 
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor