Namaz iz čemaža, čičerike in sezama
Print Friendly, PDF & Email

Očiščevalni namaz iz čemaža, čičerike in sezama je preprosto povedano hrana, ki vam bo vrnila energijo in vitalnost. Enostavna priprava, bogata hranilna vrednost in okus, ki mu ni primere. Ko je sezona svežega čemaža na vrhuncu ga pripravim pogosto, na hladnem pa počaka še nekaj dni.

 Namaz iz čemaža, čičerike in sezama – pripomočki:

 • posoda za namakanje in kuhanje čičerike
 • manjša ponev za praženje
 • žlica
 • palični mešalnik
 • nož

Namaz iz čemaža, čičerike in sezama – sestavine:

 • 100 g kuhane čičerike
 • 3 polne jušne žlice praženih sezamovih semen
 • zrno česna
 • 3 jušne žlice oljčnega olja
 • sol po okusu
 • sveže mlet poper po okusu
 • cca 40 čemaževih listov (če želite bolj pikanten okus in bolj zeleno barvo lahko tudi več)
 • voda (količino prilagodite glede na gostoto namaza, ki ga želite)

Namaz iz čemaža, čičerike in sezama – postopek priprave

Večer pred kuhanjem namočite 100 g čičerike in do kuhanja nekajkrat menjajte vodo v kateri se namaka. Skuhajte jo v rahlo osoljeni vodi. Medtem prepražite sezamova semena z malo soli.

V posodo mešalnika dajte 100 g kuhane čičerike, pražena sezamova semena, strt česen, tri jušne žlice oljčnega olja, prilijte malo vode in premešajte. Dodajte grobo narezane liste svežega čemaža in ponovno premešajte. Po potrebi dodajte vode, posolite in popoprajte. Premešajte do želene grobosti. Sama imam raje bolj grobo strukturo namaza, tako da se pod zobmi se čutijo sestavine.

Preden namaz servirate le hitro namažite rezino popečenega domačega kruha in si privoščite grižljaj za kuharico! Po vrhu lahko posipate nekaj regratovih popkov iz kisa.

Namaz lahko pospravite v dobro zaprte steklene lončke in ga še nekaj dni hranite v hladilniku ali pa ga servirajte kot prilogo k jedem.

Pameten nasvet
Odličen je tako za zajtrk , kot za dopoldansko ali popoldansko malico. Lahko ga ponudite tudi nepričakovanim obiskovalcem s popečenim sirom in solato.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Čemaž je najboljši pomladni čistilec telesa z bogato vsebnostjo mineralov in antiseptičnih snovi. Čičerika je odličen vir visoko kakovostnih beljakovin z visoko biološko vrednostjo (suha zrna vsebujejo tudi do 25 % BE). Je tudi bogat vir rudnin (kalij, magnezij, kalcij, fosfor, mangan, cink) največ pa vsebuje železa zato pogosto uživanje z dodatkom nekaj kapljic limoninega soka (vitamin C pospešuje resorpcijo železa) hitro izboljšuje krvno sliko. Ima nizek glikemični indeks (med 20 in 32) zato je še posebej primerna za diabetike. Zrna je potrebno dobro namočiti in skuhati saj vsebujejo fitinjsko kislino (veže nase minerale) in posebne snovi, ki jih s skupnim imenom imenujemo inhibitorji proteaz. Inhibitorji pa zavirajo delovanje proteaz, ki so odgovorne za telesno presnovo beljakovin. Sezamova semena so bogat vir mineralov, prehranskih vlaknin in antioksidativnih snovi. Namaz je zaradi bogate mineralne sestave in  počasi sproščujoče energije v obliki škroba še posebej primerna za sladkorne bolnike, shujševalne programe, športnike in vegetarijance. Presni čemaževi listi tudi zaradi vsebnosti eteričnih olj namazu dvignejo nivo žive energije po Bovisovi lestvici.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor