Namaz iz čemaža, čičerike in sezama
Očiščevalni namaz iz čemaža, čičerike in sezama je preprosto povedano hrana, ki vam bo vrnila energijo in vitalnost. Enostavna priprava, bogata hranilna vrednost in okus, ki mu ni primere. Ko je sezona svežega čemaža na vrhuncu ga pripravim pogosto, na hladnem pa počaka še nekaj dni.
Namaz iz čemaža, čičerike in sezama – pripomočki:
- posoda za namakanje in kuhanje čičerike
- manjša ponev za praženje
- žlica
- palični mešalnik
- nož
Namaz iz čemaža, čičerike in sezama – sestavine:
- 100 g kuhane čičerike
- 3 polne jušne žlice praženih sezamovih semen
- zrno česna
- 3 jušne žlice oljčnega olja
- sol po okusu
- sveže mlet poper po okusu
- cca 40 čemaževih listov (če želite bolj pikanten okus in bolj zeleno barvo lahko tudi več)
- voda (količino prilagodite glede na gostoto namaza, ki ga želite)
Namaz iz čemaža, čičerike in sezama – postopek priprave
Večer pred kuhanjem namočite 100 g čičerike in do kuhanja nekajkrat menjajte vodo v kateri se namaka. Skuhajte jo v rahlo osoljeni vodi. Medtem prepražite sezamova semena z malo soli.
V posodo mešalnika dajte 100 g kuhane čičerike, pražena sezamova semena, strt česen, tri jušne žlice oljčnega olja, prilijte malo vode in premešajte. Dodajte grobo narezane liste svežega čemaža in ponovno premešajte. Po potrebi dodajte vode, posolite in popoprajte. Premešajte do želene grobosti. Sama imam raje bolj grobo strukturo namaza, tako da se pod zobmi se čutijo sestavine.
Preden namaz servirate le hitro namažite rezino popečenega domačega kruha in si privoščite grižljaj za kuharico! Po vrhu lahko posipate nekaj regratovih popkov iz kisa.
Namaz lahko pospravite v dobro zaprte steklene lončke in ga še nekaj dni hranite v hladilniku ali pa ga servirajte kot prilogo k jedem.