Ajdovi peresniki z divjimi šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Divji šparglji so v pomladnem času prava poslastica. Priprava odličnih jedi pa je v primerjavi z nabiranjem enostavna in hitra.

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-9

Ajdovi peresniki z divjimi šparglji – pripomočki:

 • nož za rezanje
 • deska
 • lonec za kuhanje testenin
 • ponev s pokrovom
 • cedilka za testenine

Ajdovi peresniki z divjimi šparglji – sestavine:

 • ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-1sol in voda za kuhanje
 • 100 g ajdovih testenin (peresniki)
 • 100 g svežih divjih špargljev
 • 50 g topljenega sira (cca ABC sir 2 jušni žlici)
 • 4 jušne žlice oljčnega olja
 • sveže sesekljan peteršilj za posip

Za piščančji zrezek kot priloga:

 • 150 do 200 g zrezek iz piščančjih prsi
 • vejica svežega rožmarina
 • steblo svežega peteršilja
 • 3 jušne žlice sezamovega olja
 • sol in poper po okusu

Količina sestavin je za eno osebo, čas priprave pol ure.

Ajdovi peresniki z divjimi šparglji – postopek priprave

Operite in očistite 100 g divjih špargljev, odrežite oleseneli del in šopek po sredini prepolovite.

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-2

V osoljeno vrelo vodo stresete 100 g ajdovih peresnikov. Po nekaj minutah dodate zgornje dele očiščenih divjih šparglev. Pred koncem kuhanja dodate še vršičke, ki jih je potrebno kuhati le nekaj minut. Med tem, ko se testenine in šparglji kuhajo v ponvi segrejte 3 žlice sezamovega olja in na njem za aromo popražite svežo vejico rožmarina in večje steblo peteršilja.

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-3

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-4

Na aromatizirano olje dodajte piščančji file ter ga posolite in popoprajte.

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-5

Na hitro zlato rumeno zapecite in obrnite. Po okuso še nekoliko dosolite po drugi strani ter zlato rumeno zapecite še po drugi strani. Sedaj pecite pokrito.

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-6

Kuhane testenine z divjimi šparglji odcedite in stresite v lonec kjer so se kuhale. Dodajte 50 g topljenega sira in štiri žlice oljčnega olja. Rahlo premešajte in jed je gotova!

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-7

Servirajte na večje krožnike in takoj ponudite. Da bo obrok uravnotežen dodajte sveže nabrano mehko pomladno solato, ki bo lepo omehčala žilavost divjih špargljev. Poda se s kozarcem rdečega primorskega vina.

ajdovi-peresniki-z-divjimi-sparglji-8

Pameten nasvet
Za lepši videz krožnika po vrhu dodajte lep špargljev vršiček, nasekljan peteršilj in nekaj kapljic oljčnega olja. Šparglje porabite čim bolj sveže saj začno s starostjo leseneti in slabo prenašajo skladiščenje. Po istem receptu lahko pripravite tudi vršičke divjega hmelja.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Obrok sestavljen na ta način je prehransko uravnotežen saj vsebuje ugodno razmerje makro hranil, dovolj vlaknin ter mineralov in vitaminov potrebnih pri procesu presnove samega obroka. Kljub temu da imajo ajdove testenine in piščančji zrezek kisli učinek na naše telo po presnovi je zaradi dodatka divjih špargljev, svežih zelišč in solate bazično kisli učinek poravnan. Obrok ima nizek glikemični indeks in je primeren za diabetike ter vse, ki želite dobro in zdravo jesti, pri tem pa ohraniti primerno telesno težo. Divji šparglji imajo zaradi svoje sestave nizko kalorično vrednost (22 do 25 kcal /100 g živila). Zaradi visoke vsebnosti aspargina so dobrodošli pomladni čistilec telesa. Vitamini B kompleksa prisotni v divjih špargljih imajo tudi pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja, zaradi vsebnosti purina (ki se pretvori v sečno kislino) pa niso primerni za ljudi s protinom in obolenji ledvic. Divji šparglji vsebujejo tudi veliko mineralov (kalcij, magnezij, fosfor, žveplo, baker, cink, mangan), vitamina C, provitamina A, v sledeh pa tudi vitamina E in K ter še druge antioksidante.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor