Ajdovi peresniki z divjimi šparglji
Divji šparglji so v pomladnem času prava poslastica. Priprava odličnih jedi pa je v primerjavi z nabiranjem enostavna in hitra.
Ajdovi peresniki z divjimi šparglji – pripomočki:
- nož za rezanje
- deska
- lonec za kuhanje testenin
- ponev s pokrovom
- cedilka za testenine
Ajdovi peresniki z divjimi šparglji – sestavine:
sol in voda za kuhanje
- 100 g ajdovih testenin (peresniki)
- 100 g svežih divjih špargljev
- 50 g topljenega sira (cca ABC sir 2 jušni žlici)
- 4 jušne žlice oljčnega olja
- sveže sesekljan peteršilj za posip
Za piščančji zrezek kot priloga:
- 150 do 200 g zrezek iz piščančjih prsi
- vejica svežega rožmarina
- steblo svežega peteršilja
- 3 jušne žlice sezamovega olja
- sol in poper po okusu
Količina sestavin je za eno osebo, čas priprave pol ure.
Ajdovi peresniki z divjimi šparglji – postopek priprave
Operite in očistite 100 g divjih špargljev, odrežite oleseneli del in šopek po sredini prepolovite.
V osoljeno vrelo vodo stresete 100 g ajdovih peresnikov. Po nekaj minutah dodate zgornje dele očiščenih divjih šparglev. Pred koncem kuhanja dodate še vršičke, ki jih je potrebno kuhati le nekaj minut. Med tem, ko se testenine in šparglji kuhajo v ponvi segrejte 3 žlice sezamovega olja in na njem za aromo popražite svežo vejico rožmarina in večje steblo peteršilja.
Na aromatizirano olje dodajte piščančji file ter ga posolite in popoprajte.
Na hitro zlato rumeno zapecite in obrnite. Po okuso še nekoliko dosolite po drugi strani ter zlato rumeno zapecite še po drugi strani. Sedaj pecite pokrito.
Kuhane testenine z divjimi šparglji odcedite in stresite v lonec kjer so se kuhale. Dodajte 50 g topljenega sira in štiri žlice oljčnega olja. Rahlo premešajte in jed je gotova!
Servirajte na večje krožnike in takoj ponudite. Da bo obrok uravnotežen dodajte sveže nabrano mehko pomladno solato, ki bo lepo omehčala žilavost divjih špargljev. Poda se s kozarcem rdečega primorskega vina.