Čemažev pesto z mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Kot da bi vedela, nam pomlad vedno postreže z rastlinami, ki so v tem času dobrodošle za čiščenje organizma po prehransko napornih zimskih mesecih. Ena takšnih rastlin je čemaž, ki s svojo bogato mineralno sestavo, obilico za zdravje koristnih sestavin in veliko čistilno močjo pripomore k boljšemu počutju. Pripravite ga lahko na več načinov, najbolje pa ga je uživati v presni obliki. Presni čemažev pesto z mandlji ohrani bogato aromo in obilico zdravju koristnih sestavin. Priprava je enostavna, napolnjen v kozarčke pa lahko počaka tudi na zalogi.

Kaj je pesto?
Pesto je presna omaka za jedi. Tradicionalno izvira iz mediteranskih dežel kjer so jo pripravljali v terilniku iz svežih sestavin, ki so bile na voljo. Za pesto lahko uporabimo baziliko, peteršilj, čemaž, razne oreščke, parmezan in oljčno olje. Da je presna omaka obstojna jo tudi posolimo in hranimo dobro zaprto v temnem in hladnem prostoru.

cemazev-pesto-z-mandlji-11

Čemažev pesto z mandlji – pripomočki:

  • deska
  • oster nož
  • zmogljivejši električni sekalec – blender
  • žlička
  • kozarčki in pokrovčki za shranjevanje (eden do dva manjša)

Čemažev pesto z mandlji – sestavine:

  • cemazev-pesto-z-mandlji-3100 g mandlji (namočeni)
  • 100 g parmezan
  • 100 g čemaževih listov
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 dl vode

Čemažev pesto z mandlji – postopek priprave

Dan pred pripravo čemaževega pesta namočite mandlje. Zakaj namakati mandlje si preberite tukaj.

cemazev-pesto-z-mandlji-1

Mandle naslednji dan odcedite in pustite, da se nekoliko osušijo.

cemazev-pesto-z-mandlji-2

Narežite parmezan in čemaževe liste in jih skupaj z mandlji pretresite v blender.

cemazev-pesto-z-mandlji-5

Vse suhe sestavine nato dobro zmeljite. Med mletjem si pomagajte z žličko.

cemazev-pesto-z-mandlji-7

cemazev-pesto-z-mandlji-8

Med mletjem postopoma dodajte še oljčno olje in 1 dl vode.

cemazev-pesto-z-mandlji-9

cemazev-pesto-z-mandlji-10

Tako pripravljen čemažev pesto z mandlji pospravite v kozarčke. Pesto na vrhu gladko poravnajte z žličko in preko nalijte nekaj žlic oljčnega olja, da preprečite oksidacijo. Zaprite kozarčke in pospravite na zalogo v hladilnik.

cemazev-pesto-z-mandlji-11

Pameten nasvet
Čemažev pesto z mandlji lahko tudi takoj uporabite kot namaz na rezini popečenega polnovrednega kruha. Odlične so tudi testenine s čemaževim pestom.

cemazev-pesto-z-mandlji-12

O sestavinah in prehranski vrednosti
Čemaž ima zaradi velike vsebnosti klorofila veliko čistilno in razstrupljevalno moč, vsebuje veliko vitamina C (skoraj toliko kot limone). Bogat je z razkuževalnimi žveplovimi spojinami, velika vsebnost beta karotena (karotenoidni antioksidant) pa zavira tvorbo rakavih celic in deluje kot antioksidant. Zanemariti ne gre tudi velike vsebnosti makro in mikro elementov (predvsem kalcija, kalija, železa in selena), ki na splošno pomagajo boljšemu delovanju naših telesnih funkcij. Pomaga zniževati holesterol, spodbuja delovanje ledvic, znižuje pa tudi pritisk in čisti dihalne poti. Zato ga le uživajte v presni obliki in svežega, da bo izguba dragocenih snovi, ki jih vsebuje čim manjša. V kombinaciji z mandeljni, parmezanom in oljčnim oljem je zaradi makro hranilne sestave lahko popoln obrok.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor