Regratovi popki v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Ko nabirate regrat običajno zavržete popke na sredini rastline že na travniku. Če ima rastlina popke že nekoliko večje pa nekaterim sploh ni več užitna. V bistvu pa na ta način zavržete dragocen vir za zdravje izredno koristnih rastlinskih snovi. Ste kdaj pomislili, da lahko koristno uporabite tudi še zaprte regratove cvetove, ki so vloženi v kisu prava poslastica.

regratovi-popki-v-kisu-6

Regratovi popki v kisu – pripomočki:

  • nož za nabiranje regrata
  • skleda za pranje solate
  • manjša skodelica s pokrovom
  • steklen kozarček s pokrovko za vlaganje
  • lonec za pripravo kisa
  • žlička za mešanje

Regratovi popki v kisu – sestavine:

  • regratovi popki
  • mešanica 9 % alkoholnega kisa za vlaganje in vode v razmerju 1:1
  • sol po okusu
  • po želji začimbe: lovorov list, timijan, šetraj

Sestavine prilagodite glede na količino nabranih regratovih popkov.

Regratovi popki v kisu – postopek priprave

Pri nabiranju in čiščenju regrata primernega za solato ne izločite cvetnih popkov ampak jih poberite skupaj z listi. Ko doma regrat perete v skledo dodajte nekoliko več vode in popki bodo enostavno splavali na površino.

regratovi-popki-v-kisu-1

Oprane in očiščene poberite v posodo s pokrovom. Le to lahko nekaj dni hranite v hladilniku, da se nabere količina popkov, ki bo zadostna za manjši kozarček.

regratovi-popki-v-kisu-2-3

Ko se količina popkov nabere enostavno zavrite odgovarjajočo mešanico kisa, vode, začimb in soli. Popke natresite v sterilen kozarec za vlaganje, prelijte s kisom in zaprite. Čez nekaj dni, ko se bo spet nabrala zadostna količina popkov postopek ponovite.

regratovi-popki-v-kisu-4-5

Pameten nasvet
Na tak način si lahko pripravite kar nekaj kozarčkov regratovih popkov, ki bodo prišli prav kot priloga narezkom, posip za solate ali nadomestilo za solatni kis.
Zanimivost
Po regrat se odpravite v čisto okolje saj filtrira zrak, tako vsrkava v liste nevarne sestavine, ki pa so za nas škodljive. Prvi v Evropi so v 17. stoletju regrat začeli uživati Italijani. Največ zdravilnih učinkovin regrat vsebuje v zgodnji pomladi, pozneje pridobiva v listih grenčine, zdravilne snovi pa se selijo v korenino.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Regrat je odlična spomladanska zelenjava za čiščenje telesa po težki zimski hrani. Odličen je tudi za uravnavanje krvnega sladkorja. Najpogosteje se nabirajo regratovi listi za solato ali kuhane jedi ter cvetovi in korenika za čaje in čajne mešanice. Ko regrat zraste in zacveti postane žilav in prične izločati mleček za mnoge ni več užiten. Vendar so ti žilavi listi polni vlaknin (ki pomagajo uravnavati prebavo) in grenčin (ki uravnavajo krvni sladkor in delovanje žolčnika), prav tako so odličen vir dragocenih rastlinskih snovi tudi regratovi popki. Regrat vsebuje veliko vitamina C, kakor tudi A in B. Je prava zakladnica železa, kalija, kalcija, nekaterih eteričnih olj in glikozidov, beljakovin ter celo saponinov, ki olajšajo izkašljevanje pri pljučnih prehladih. V listih so steroli, flavonoidi, kumarini, kalijeve soli, fenolna kislina, fruktoza. Regrat je velik čistilec telesa in telo razkisa.
Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor