Regratovi popki v kisu
Ko nabirate regrat običajno zavržete popke na sredini rastline že na travniku. Če ima rastlina popke že nekoliko večje pa nekaterim sploh ni več užitna. V bistvu pa na ta način zavržete dragocen vir za zdravje izredno koristnih rastlinskih snovi. Ste kdaj pomislili, da lahko koristno uporabite tudi še zaprte regratove cvetove, ki so vloženi v kisu prava poslastica.
Regratovi popki v kisu – pripomočki:
- nož za nabiranje regrata
- skleda za pranje solate
- manjša skodelica s pokrovom
- steklen kozarček s pokrovko za vlaganje
- lonec za pripravo kisa
- žlička za mešanje
Regratovi popki v kisu – sestavine:
- regratovi popki
- mešanica 9 % alkoholnega kisa za vlaganje in vode v razmerju 1:1
- sol po okusu
- po želji začimbe: lovorov list, timijan, šetraj
Sestavine prilagodite glede na količino nabranih regratovih popkov.
Regratovi popki v kisu – postopek priprave
Pri nabiranju in čiščenju regrata primernega za solato ne izločite cvetnih popkov ampak jih poberite skupaj z listi. Ko doma regrat perete v skledo dodajte nekoliko več vode in popki bodo enostavno splavali na površino.
Oprane in očiščene poberite v posodo s pokrovom. Le to lahko nekaj dni hranite v hladilniku, da se nabere količina popkov, ki bo zadostna za manjši kozarček.
Ko se količina popkov nabere enostavno zavrite odgovarjajočo mešanico kisa, vode, začimb in soli. Popke natresite v sterilen kozarec za vlaganje, prelijte s kisom in zaprite. Čez nekaj dni, ko se bo spet nabrala zadostna količina popkov postopek ponovite.