Zeliščna skuta – zakladnica zdravja
Zeliščna skuta – zakladnica zdravja v dobesednem pomenu saj nam pomaga napolniti telesne rezerve z minerali, vitamini, antioksidanti in vsem kar telo potrebuje za optimalno delovanje. Okusen prigrizek, zajtrk ali malica za na pot je pripravljen v nekaj minutah. Ponosno in brez zadržkov pa jed lahko ponudite tudi izbrani družbi ob kozarcu vina ali kot predjed prazničnega kosila.
Zeliščna skuta – zakladnica zdravja – pripomočki:
- deska
- glavni kuharski nož za sekljanje
- žlica ali pripomoček za mešanje
Zeliščna skuta – zakladnica zdravja – sestavine:
- 250 g ne pretlačene skute
- velika žlica kisle smetane
- pest svežih pomladnih zelišč (peteršilj, drobnjak, origano, žajbelj, list zelene)
- nekaj vrhov mlade cvetoče bršljanaste grenkuljice (divje rastoča zel)
- ščepec soli (po okusu, če ne boste dodali posipa, ki je že slan)
Po lastni želji lahko dodate tudi:
- pomladne peteršiljeve korenine iz kozarca
- posip iz sezama in lanenih semen
- žličko lanenega olja
Količina je primerna za dve osebi, čas priprave 10 minut.
Zeliščna skuta – zakladnica zdravja – postopek priprave
Naberite mlade poganjke pomladnih zelišč, jih operite in z ostrim nožem na drobno nasekljajte. V skodelico za serviranje odmerite skuto in kislo smetano ter dodajte nasekljana zelišča in posip iz sezama in lanenih semen. Dobro premešajte.
Po želji lahko dodate tudi žlico pomladnih peteršiljevih korenin iz kozarca ter žličko lanenega olja.
Tako obogateno skuto lahko ponudite za zajtrk, odnesete s sabo za malico ali pa na prigrizek ob kozarcu vina ali piva povabite prijatelje.