Zeliščna skuta – zakladnica zdravja
Print Friendly, PDF & Email

Zeliščna skuta – zakladnica zdravja v dobesednem pomenu saj nam pomaga napolniti telesne rezerve z minerali, vitamini, antioksidanti in vsem kar telo potrebuje za optimalno delovanje. Okusen prigrizek, zajtrk ali malica za na pot je pripravljen v nekaj minutah. Ponosno in brez zadržkov pa jed lahko ponudite tudi izbrani družbi ob kozarcu vina ali kot predjed prazničnega kosila.

Zeliščna skuta – zakladnica zdravja – pripomočki:

  • deska
  • glavni kuharski nož za sekljanje
  • žlica ali pripomoček za mešanje

Zeliščna skuta – zakladnica zdravja – sestavine:

  • 250 g ne pretlačene skute
  • velika žlica kisle smetane
  • pest svežih pomladnih zelišč (peteršilj, drobnjak, origano, žajbelj, list zelene)
  • nekaj vrhov mlade cvetoče bršljanaste grenkuljice (divje rastoča zel)
  • ščepec soli (po okusu, če ne boste dodali posipa, ki je že slan)

Po lastni želji lahko dodate tudi:

Količina je primerna za dve osebi, čas priprave 10 minut.

Zeliščna skuta – zakladnica zdravja – postopek priprave

Naberite mlade poganjke pomladnih zelišč, jih operite in z ostrim nožem na drobno nasekljajte. V skodelico za serviranje odmerite skuto in kislo smetano ter dodajte nasekljana zelišča in posip iz sezama in lanenih semen. Dobro premešajte.

 

Po želji lahko dodate tudi žlico pomladnih peteršiljevih korenin iz kozarca ter žličko lanenega olja.

Tako obogateno skuto lahko ponudite za zajtrk, odnesete s sabo za malico ali pa na prigrizek ob kozarcu vina ali piva povabite prijatelje.

Pameten nasvet
Zelišča lahko naberete, operete in pospravite v zaprt kozarec, ki ga do uporabe hranite v hladilniku že dan prej. Tako bo priprava vzela res malo časa.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Skuta je beljakovinsko živilo, ki v telesu po presnovi pusti kisle presnovke a z dodatkom svežih zelišč ta učinek v dobri meri popravite. Kisla smetana in skuta vsebujeta nasičena živalske maščobe z dodatkom lanenih semen in lanenega olja pa v jed dodate tudi za naše telo prepotrebne in zdrave omega – 3 maščobne kisline. Vsi dodatki v sebi skrivajo obilico rudnin in vitaminov, peteršiljeva korenina pa še dodatno oskrbi telo z vitalno energijo. Vlaknine, ki se skrivajo v zeliščih in pomladni peteršiljevi korenini pa so dobrodošle za uravnavanje prebave. Jed je primerna tudi za diabetike. Več o zdravilni bršljanasti grenkuljici lahko preberete na koncu recepta dišeča popečena jajčka na divjih zeliščih.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor