Bi radi nekaj naredili zase in še zdravo in okusno jedli? Pojdite na sprehod v gozd in naberite mlade in mehke plodove divje trpežne srebrenike (Lunaria rediviva – judeževi groši – gojimo jih tudi v domačih vrtovih). Aktivno se boste nadihali domov pa prinesli polno skledo vitaminov, mineralov in zdravilnih učinkovin, ki jih ponuja narava.
To je lahka jed blagega okusa primerna tako za samostojni obrok ali predjed k močnejšemu meniju.
Rižota s plodovi divje srebrenke – pripomočki:
nož za rezanje zelenjave
deska
posoda za kuhanje
strgalo za parmezan
Rižota s plodovi divje srebrenke – sestavine:
1dl riža / na osebo
pest plodov – strokov divje trpežne srebrenike / na osebo
manjši debelejši svinjski kare brez kosti – na osebo
čebula
sol, poper, timijan
parmezan, česen in oljčno olje
voda za kuhanje
Čas priprave: pol ure.
Rižota s plodovi divje srebrenke – postopek:
Drobno sesekljamo čebulo in meso ter na zmernem ognju vse pokuhamo na vodi toliko časa, da se čebula nekoliko zmehča.
Po potrebi vodo prilivamo. Solimo, popramo in dodamo začimbe (lahko tudi po lastnem okusu). Dodamo opran riž in dolijemo vode.
Ko je riž že skoraj kuhan dodamo grobo sesekljane stroke divje trpežne srebrenike.
Pokuhamo še toliko časa, da se stroki nekoliko zmehčajo in da je rižota ravno prav gosta. Ko ogenj ugasnemo dodamo oljčno olje in po želji strt česen. Serviramo na krožnike in posipamo s grobo ribanim parmezanom in timijanom.
Dober tek!
Pameten nasvet
Lahko rižoto lahko serviramo na ogret krožnik. Za dekoracijo na koncu, ko je že na krožniku posipamo z nekaj timijana, dodamo par kapljic oljčnega olja in posipamo z grobo ribanim parmezanom. K rižoti lahko ponudimo pikantnejšo solato (rukola, regrat, radič ali kar mešano) saj je sama rižota zelo blaga in neizrazitega okusa. Prileže se tudi kozarec belega vina.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Meso in čebulo smo na rahlem ognju pokuhali na vodi brez maščobe in s tem preprečili tvorbo akroleina in premočno koagulacijo beljakovin v mesu. Akrolein je izredno kancerogena snov ki se tvori, ko čebulo prežgemo na prevročem olju (karcinomi debelega črevesa se ravno zato pogosteje pojavljajo pri ljudeh, ki jedo veliko prepečenega mesa). Prepečena ali prekuhana beljakovinska živila pa so za nas skoraj neprebavljiva in močno zakisajo organizem. Zelenjavo smo skuhali “al dente” in tako v njej ohranili termo labilne snovi in vitamine. Glikemični indeks, ki je pri rižu izredno visok in za diabetike ni primeren, smo znižali z mesom in seveda z prehranskimi vlakninami, ki se nahajajo v plodovih divje trpežne srebrenike. Hladno stiskano oljčno olje in strt česen smo dodali šele na koncu in s tem ohranili pestro prehransko vrednost, bogat okus in aromo. Dobili smo prehransko zelo bogato in lahko prebavljivo jed čeprav nežnega okusa, ki je primerna tudi za diabetike.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Za zagotavljanje najboljših izkušenj uporabljamo piškotke, ki služijo shranjevanju in/ali dostopu do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam bo omogočilo obdelavo podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni ID-ji, na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere zmožnosti in funkcije.
Funkcionalni
Vedno omogočeni
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.