Bi radi nekaj naredili zase in še zdravo in okusno jedli? Pojdite na sprehod v gozd in naberite mlade in mehke plodove divje trpežne srebrenike (Lunaria rediviva – judeževi groši – gojimo jih tudi v domačih vrtovih). Aktivno se boste nadihali domov pa prinesli polno skledo vitaminov, mineralov in zdravilnih učinkovin, ki jih ponuja narava.
To je lahka jed blagega okusa primerna tako za samostojni obrok ali predjed k močnejšemu meniju.
Rižota s plodovi divje srebrenke – pripomočki:
nož za rezanje zelenjave
deska
posoda za kuhanje
strgalo za parmezan
Rižota s plodovi divje srebrenke – sestavine:
1dl riža / na osebo
pest plodov – strokov divje trpežne srebrenike / na osebo
manjši debelejši svinjski kare brez kosti – na osebo
čebula
sol, poper, timijan
parmezan, česen in oljčno olje
voda za kuhanje
Čas priprave: pol ure.
Levo strok mladega domačega graha, desno različno veliki stroki trpežne srebrenike
Rižota s plodovi divje srebrenke – postopek:
Drobno sesekljamo čebulo in meso ter na zmernem ognju vse pokuhamo na vodi toliko časa, da se čebula nekoliko zmehča.
Po potrebi vodo prilivamo. Solimo, popramo in dodamo začimbe (lahko tudi po lastnem okusu). Dodamo opran riž in dolijemo vode.
Ko je riž že skoraj kuhan dodamo grobo sesekljane stroke divje trpežne srebrenike.
Šele, ko je riž že skoraj kuhan dodamo grobo narezane stroke srebrenike.
Pokuhamo še toliko časa, da se stroki nekoliko zmehčajo in da je rižota ravno prav gosta. Ko ogenj ugasnemo dodamo oljčno olje in po želji strt česen. Serviramo na krožnike in posipamo s grobo ribanim parmezanom in timijanom.
Dober tek!
Pameten nasvet
Lahko rižoto lahko serviramo na ogret krožnik. Za dekoracijo na koncu, ko je že na krožniku posipamo z nekaj timijana, dodamo par kapljic oljčnega olja in posipamo z grobo ribanim parmezanom. K rižoti lahko ponudimo pikantnejšo solato (rukola, regrat, radič ali kar mešano) saj je sama rižota zelo blaga in neizrazitega okusa. Prileže se tudi kozarec belega vina.
Kako bomo jed servirali je odvisno predvsem od naših spretnosti.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Meso in čebulo smo na rahlem ognju pokuhali na vodi brez maščobe in s tem preprečili tvorbo akroleina in premočno koagulacijo beljakovin v mesu. Akrolein je izredno kancerogena snov ki se tvori, ko čebulo prežgemo na prevročem olju (karcinomi debelega črevesa se ravno zato pogosteje pojavljajo pri ljudeh, ki jedo veliko prepečenega mesa). Prepečena ali prekuhana beljakovinska živila pa so za nas skoraj neprebavljiva in močno zakisajo organizem. Zelenjavo smo skuhali “al dente” in tako v njej ohranili termo labilne snovi in vitamine. Glikemični indeks, ki je pri rižu izredno visok in za diabetike ni primeren, smo znižali z mesom in seveda z prehranskimi vlakninami, ki se nahajajo v plodovih divje trpežne srebrenike. Hladno stiskano oljčno olje in strt česen smo dodali šele na koncu in s tem ohranili pestro prehransko vrednost, bogat okus in aromo. Dobili smo prehransko zelo bogato in lahko prebavljivo jed čeprav nežnega okusa, ki je primerna tudi za diabetike.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.