Marelična marmelada s cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Marelična marmelada s cimetom, kateri je dodan še kanček pomaranče je še ena izmed mnogih marmelad iz moje ozimnice. Marelice in cimet se lepo dopolnjujejo, sok pomaranče pa tudi paše v celoto. Priprava je povsem enostavna in tudi hitra.

Marelična marmelada s cimetom

Pripomočki za marelično marmelado s cimetom

  • poljubno veliki kozarci za vlaganje s pokrovčki
  • palični mešalnik

Sestavine za marelično marmelado s cimetom

  • 1700 g marelic (tehtamo razkoščičene)
  • sok 1-2 pomaranč, cca. 120 ml
  • 400 g sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 3 zavojčki želirnega sredstva z oznako 3:1

Iz omenjenih sestavin boste napolnili tri kozarce po 500 g in 1 za 370 g.

Opomba avtorice
Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 … In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava marelične marmelade s cimetom

Marelice umijemo pod tekočo vodo in jih osušimo. Razpolovimo, odstranimo koščice in polovice marelic dajemo direktno v posodo, v kateri bomo marmelado kuhali. Pomaranči prereže o in ožamemo, sok prilijemo k marelicam, prav tako marelicam dodamo 350 g sladkorja (50 g ga prihranimo za konec) in mleti cimet (po okusu 1  čajno žličko ali več oziroma manj).

Marelična marmelada s cimetom

Postavimo na štedilnik in med mešanjem segrevamo, ko se sladkor stopi in vsebina zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku, da nežno vre in ob pogostem mešanju kuhamo približno 20 minut, da se marelice razkuhajo in razpustijo.
V tem času lahko očistimo in pripravimo steklene kozarčke ter pokrovčke.

Posodo z marelično marmelado s cimetom odstavimo in s paličnim mešalnikom vsebino spasiramo do gladkega. Vrnemo nazaj na štedilnik in ko zavre, vanjo vmešamo sladkor, kateremu smo primešali želirno sredstvo. Pokuhamo še za par minut (glede na navodila proizvajalca želirnega sredstva).

Marelična marmelada s cimetom

Marelično marmelado s cimetom in pomarančo napolnimo v čiste in suhe kozarce. Pri tem si pomagamo z zajemalko in lijem. Polnimo skoraj do vrha. Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo (priporočam uporabo novih), postavimo enega poleg drugega (med njimi je lahko malo prostora) in pokrijemo z brisačo ali odejo ter pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Marelična marmelada s cimetom

Popolnoma ohlajene kozarčke z marelično marmelado opremimo z etiketo o vsebini in datumu, shranimo pa v suhem in temnem prostoru, po odprtju hranimo v hladilniku.

Marelična marmelada s cimetom

Tako pripravljena marelična marmelada s cimetom je, ob predpostavki, da smo jo polnili v čiste kozarce in zaprli s pokrovčki, ki dobro tesnijo, uporabna najmanj eno leto, čeprav v praksi zdrži tudi več let (seveda, če je prej ne pojemo).

Marelična marmelada s cimetom

Ljubitelji domačih marmelad, poskusite tudi katero izmed naslednjih:

Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor