Marelična marmelada s cimetom
Marelična marmelada s cimetom, kateri je dodan še kanček pomaranče je še ena izmed mnogih marmelad iz moje ozimnice. Marelice in cimet se lepo dopolnjujejo, sok pomaranče pa tudi paše v celoto. Priprava je povsem enostavna in tudi hitra.
Pripomočki za marelično marmelado s cimetom
- poljubno veliki kozarci za vlaganje s pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za marelično marmelado s cimetom
- 1700 g marelic (tehtamo razkoščičene)
- sok 1-2 pomaranč, cca. 120 ml
- 400 g sladkorja
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 3 zavojčki želirnega sredstva z oznako 3:1
Iz omenjenih sestavin boste napolnili tri kozarce po 500 g in 1 za 370 g.
Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.
Priprava marelične marmelade s cimetom
Marelice umijemo pod tekočo vodo in jih osušimo. Razpolovimo, odstranimo koščice in polovice marelic dajemo direktno v posodo, v kateri bomo marmelado kuhali. Pomaranči prereže o in ožamemo, sok prilijemo k marelicam, prav tako marelicam dodamo 350 g sladkorja (50 g ga prihranimo za konec) in mleti cimet (po okusu 1 čajno žličko ali več oziroma manj).
Postavimo na štedilnik in med mešanjem segrevamo, ko se sladkor stopi in vsebina zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku, da nežno vre in ob pogostem mešanju kuhamo približno 20 minut, da se marelice razkuhajo in razpustijo.
V tem času lahko očistimo in pripravimo steklene kozarčke ter pokrovčke.
Posodo z marelično marmelado s cimetom odstavimo in s paličnim mešalnikom vsebino spasiramo do gladkega. Vrnemo nazaj na štedilnik in ko zavre, vanjo vmešamo sladkor, kateremu smo primešali želirno sredstvo. Pokuhamo še za par minut (glede na navodila proizvajalca želirnega sredstva).
Marelično marmelado s cimetom in pomarančo napolnimo v čiste in suhe kozarce. Pri tem si pomagamo z zajemalko in lijem. Polnimo skoraj do vrha. Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo (priporočam uporabo novih), postavimo enega poleg drugega (med njimi je lahko malo prostora) in pokrijemo z brisačo ali odejo ter pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Popolnoma ohlajene kozarčke z marelično marmelado opremimo z etiketo o vsebini in datumu, shranimo pa v suhem in temnem prostoru, po odprtju hranimo v hladilniku.
Tako pripravljena marelična marmelada s cimetom je, ob predpostavki, da smo jo polnili v čiste kozarce in zaprli s pokrovčki, ki dobro tesnijo, uporabna najmanj eno leto, čeprav v praksi zdrži tudi več let (seveda, če je prej ne pojemo).
Ljubitelji domačih marmelad, poskusite tudi katero izmed naslednjih:
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom,
- domačo marelično marmelado,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- breskovo marmelado z jagodami,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- hruškovo marmelado,
- jagodno marmelado z breskvijo,
- jagodno marmelado z banano,
- marelično marmelado z breskvami, borovnicami in jagodami,
- češnjevo marmelado z banano,
- marmelado iz zelenega paradižnika,
- borovničevo marmelado z zelenim paradižnikom.
Naj tekne!