Marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Rada kombiniram različno sadje, ko gre za kuhanje marmelad. In tako je nastala marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami pri kateri se je izkazalo, da se okusi med seboj lepo dopolnjeno. Pripravljena je enostavno in hitro, brez dolgotrajnega kuhanja. Sadja ni potrebno lupiti, seveda pa lahko razmerja poljubno prilagodite. Uporabite lahko tudi zamrznjeno sadje (jaz sem imela zamrznjene domače jagode in borovnice).

Marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami

Pripomočki za marelično marmelado z breskvami

  • palični mešalnik
  • poljubno veliki stekleni kozarci za vlaganje s pokrovčki

Sestavine za marelično marmelado z breskvami

Za 6 kozarčkov po 320 ml:

  • 1200 g marelic
  • 400 g breskev (cca. 2 veliki)
  • 300 g borovnic (gozdnih, lahko tudi ameriške)
  • 200 g jagod
  • 500 g sladkorja
  • 2 zavojčka želirnega sredstva z oznako 3:1
Opomba avtorice

Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 … In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava marelične marmelade z breskvami

Marelice, breskve in jagode umijemo ter osušim. Marelicam in breskvam odstranimo koščice, ter jih narežemo na manjše kose ter damo v primerno veliko posodo za kuhanje. Dodamo jagode, katere lahko pustimo cele in borovnice. Dodamo še 450 g sladkorja (50 g ga prihranimo za kasneje, saj ga bomo zmešali z želirnim sredstvom).

Marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami

Posodo s sadjem in sladkorjem postavimo na štedilnik in segrevamo, medtem mešamo, da se sladkor stopi. Ko vsebina zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in ob nežnem vrenju kuhamo okoli 20 minut, da se sadje zmehča. Vmes večkrat premešamo.

Nato paličnim mešalnikom zmiksamo sadje, če imate radi koščke sadja v marmeladi, jih nekaj pustite, sicer pa zmiksajte do gladkega.
Posodo z marelično marmelado z breskvami postavimo nazaj na štedilnik in, ko začne vreti, z metlico za mešanje vmešamo želirno sredstvo, ki smo ga zmešali skupaj s 50 g sladkorja. Med mešanjem in nežnim vrenjem pokuhamo še za nekaj minutk (upoštevajte navodila proizvajalca želirnega sredstva).

Marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami

Potem marmelado odstavimo s štedilnika in z njo napolnimo čiste in suhe steklene kozarčke. Pomagamo si z lijem in zajemalko. Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih postavimo na površino kjer nam ne bodo na poti, pokrijemo z brisačo ali odejo in pustimo da se marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami počasi ohlaja.

Marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami

Povsem ohlajene kozarčke opremimo z etiketo in napisom kaj kozarčki vsebujejo. Marmelado hranimo v hladnem temnem in suhem prostoru, po odprtju v hladilniku. Uporabna je najmanj eno leto (zdrži tudi precej več), če smo jo le polnili v res čiste kozarčke in uporabili pokrovčke, ki dobro tesnijo.

Marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami

Če imate radi domače marmelade, potem poskusite tudi:

Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor