Jagodna marmelada z josto
V dar sem dobila nekaj joste (križanec med črnim ribezom in kosmuljo). Nekaj smo jih pozobali kar tako, preostanek pa … le kaj naj naredim iz njih? Kaj naj jim dodam …? Kaj hitro sem se spomnila na jagode in … nastala je krasna kombinacija jagod in joste ujetih v marmeladi, kateri je dodan še kanček vanilje v prahu.
Pripomočki za jagodno marmelado z josto
- poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za jagodno marmelado z josto
Za 5 kozarčkov po 370 ml:
- 1 kg jagod
- 500 g joste
- 300 g sladkorja
- 1 zavojček želirnega sredstva z oznako 3:1
- 1 čajna žlička vanilje v prahu (ni obvezno)
Če joste nimate, jo lahko (preverjeno), nadomestite z borovnicami.
Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 …
In kaj pomenijo te oznake?
Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.
Priprava jagodne marmelade s josto
Jagode očistimo, odstranimo zelene dele, listje in morebitne gnile dele sadeža, josto osmukamo z veljic in pecljev in prav tako pregledamo. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjeno sadje, kar pač imamo. Sadje damo v večji lonec, mu dodamo sladkor, od katerega odvzamemo 3-4 žlice sladkorja in jih shranimo za kasneje. Dodamo še vaniljo v prahu.
Vse skupaj premešamo in med mešanjem na štedilniku segrevamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Ob pogostem mešanju vse skupaj segrejemo do vretja, nato zmanjšamo temperaturo in ob nežnem vrenju ter pogostem mešanju jagodno marmelado z josto kuhamo 15-20 minut, da se sadje zmehča.
Nato sladkor, ki smo ga shranili na začetku, zmešamo skupaj z želirnim sredstvom 3:1 in pustimo ob strani.
S paličnim mešalnikom pa spasiramo jagodne in josto. Če želite lahko pustite manjše koščke v marmeladi, ali pa jo povsem spasirate. Sedaj v marmelado vmešamo (najlažje in najbolje, da kar z metlico za stepanje) sladkor z želirnim sredstvom, ki ga med stalnim mešanjem počasi vsipamo v marmelado.
Počakamo, da jagodna marmelada z josto zavre nazaj, nato jo pokuhamo (po navodilih proizvajalca želirnega sredstva) še za nekaj minutk (jaz jo pokuham še za 1-2 minuti), nato pa jo napolnimo v poljubno velike steklene kozarčke. Marmelado v kozarčke polnimo na kovinski podlagi, da nam kozarčki med polnjenjem ne počijo, sama si pomagam z lijem in zajemalko, saj mi je tako najlažje napolniti kozarčke z nič packanja. Vi pa to storite kot vam je najlažje. Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih pokrijemo z brisačo ali kuhinjsko krpo ter jih pustimo, da se počasi ohlajajo (sama jih pustim 1-3 dni).
Popolnoma ohlajene kozarce opremimo z napisom kaj vsebujejo in jih shranimo v temnem in hladnem prostoru. Tako pripravljena (neodprta) marmelada je uporabna več let.
Uživajte v okusu jagodne marmelade z josto, pa naj bo to na kruhu ali pa v sladicah.
Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi:
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom,
- domačo marelično marmelado,
- borovničevo marmelado s cimetom
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- hruškovo marmelado,
- češnjevo marmelado z banano,
- marmelado iz zelenega paradižnika
- borovničevo marmelado z zelenim paradižnikom.