Marmelada iz zelenega paradižnika
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada iz zelenega paradižnika?! Ja!  Vsekakor je posebna, tako kot njene sestavine. Najprej vas preseneti s svojo barvo, nato še z okusom. Posebna, drugačna. Vredna, da jo poskusite.

Včasih se zgodi, da je sezona paradižnika že pri koncu, sadike pa še vedno polne plodov, ki pa so nezreli, zeleni. Ali pa se zgodi, da sadike napade kakšna bolezen in jih moramo predčasno odstraniti z vrta. A kam s paradižnikom, ki je sicer lep, a ni zrel? Vsekakor bi ga bilo škoda zavreči. Seveda ga lahko damo zoriti. Obstajajo pa tudi druge možnosti. Ena izmed njih je prav posebna marmelada. Takšna, ki si je v moji shrambi zaslužila prav posebno mesto, to je marmelada iz zelenega paradižnika.

Pustite se presenetiti marmeladi iz zelenega paradižnika tudi vi.

Beseda o ...

Ali je zeleni paradižnik strupen za uživanje?

Surov vsekakor. Razlog za to  se skriva v solaninu.
Alkoid solanin najdemo tudi v jajčevcu (zato surov jajčevec ni primeren za uživanje in ga je treba toplotno obdelati), pa tudi krompirju (pri očesih, zelenem delu krompirja, kar pa običajno obrežemo). Njegova naloga je pravzaprav varovanje rastline pred obolenji. A za človeka je lahko nevaren že v zelo majhni količini.

V paradižniku se nahaja v listih in peclju. Zato pri zrelem paradižniku del, kjer je pritrjen pecelj izrežemo. Zelo velika količina solanina pa je prav v zelenih, nezrelih plodovih. Zato zelenega paradižnika v surovi obliki ne uživamo. V kolikor bi zaužili solanin, bi se pojavila driska, vrtoglavica in slabo počutje. Solanin pa vpliva tudi na živčni sistem in (lahko) povzroči celo hude nevrološke težave, srčno aritmijo. Simptomi se pojavijo nekje v okviru osmih ur, v velikih odmerkih tudi prej, lahko celo takoj po zaužitju.

Ker pa se solanin uniči s kuhanjem, je tako marmelada iz zelenega paradižnika popolnoma varna za uživanje. Poleg marmelade iz zelenega paradižnika lahko zelen paradižnik tudi ocvremo. Tudi takšen je prava poslastica.

Pripomočki za pripravo marmelade iz zelenega paradižnika

 • posoda za kuhanje
 • kuhalnica
 • tehtnica
 • palični mešalnik
 • manjša skodelica
 • žlica
 • metlica za kuhanje
 • pasirka ali gosto cedilo (po želji, jaz ne uporabim)
 • poljubno veliki stekleni kozarčki za vlaganje s pokrovčki
 • zajemalka in lij
 • odeja ali brisače

Priprava marmelade iz zelenega paradižnika

Za cca. šest 370 ml kozarčkov:

 • 1,5 kg zelenega (nezrelega) paradižnika
 • 850 g sladkorja (po okusu lahko tudi več)
 • sveže iztisnjen sok 2-3 limon (cca. 1 dl)
 • 1 cimetova palčka
 • 1 čajna žlička vanilje v prahu (lahko tudi vaniljeva palčka)
 • 1 zavojček želirnega sredstva 3:1
Opomba avtorice

Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 …

In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava marmelade iz zelenega paradižnika

Zelene, nezrele paradižnike operemo, jim odstranimo peclje in jih nekoliko osušimo. Prerežemo jih na pol, odstranimo del, kjer se je držal pecelj in paradižnike narežemo na majhne koščke in jih stresemo v posodo v kateri bomo marmelado skuhali.

Dodamo sladkor (2-4 žlice od celote ga prihranimo za konec) in med stalnim mešanjem počasi segrevamo do vretja. Mešamo ves čas, da se nam ne bi sladkor slučajno prismodi.

Ko se sladkor stopi in vsebina začne vreti, dodamo vaniljo v prahu (ali strok vanilje) ter cimetovo palčko in zmanjšamo temperaturo na štedilniku in zelene paradižnike ob nežnem vretju kuhamo 30-40 minut. Vmes večkrat pomešamo in pazimo, da se ne prismodi.

Po tem času (čas kuhanja prilagodite paradižniku, le-ta se mora zmehčati) odstranimo cimetovo palčko in zelene paradižnike s paličnim mešalnikom dobro zmiksamo.

Sedaj imate dve možnosti, v kolikor bi vas morebitni koščki lupine in semena paradižnika v marmeladi motili vse skupaj spustite čez pasirko ali gosto cedilo. Jaz tega ne naredim, saj nam koščki niso moteči.

Limone ožamemo in sok vlijemo k pasiranemu paradižniku, premešamo in počakamo, da zavre nazaj, nato pa dodamo in z metlico za mešanje vmešamo želirno sredstvo 3:1, ki smo ga predhodno zmešali skupaj s sladkorjem, ki smo ga na začetku odvzeli od celote. Ob rahlem vrenju in stalnem mešanju kuhamo še cca. 3 minute (po navodilu proizvajalca).

Marmelada iz zelenih paradižnikov je gotova, zato jo prelijemo v čiste in dobro osušene steklene kozarce, ki smo jih pripravili. Sama si pri tem pomagam z lijem in zajemalko, vi pa kot vam je ljubše.
Napolnjene kozarčke dobro zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo (medtem, ko steklene kozarce lahko večkrat uporabimo, vam pri pokrovčkih svetujem, da vedno uporabite nove) in tako shranjeno marmelado iz zelenega paradižnika postavimo na površino, ki smo jo pokrili z odejo in kozarce pokrijemo z njo ter jih pustimo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene opremimo z etiketo s podatki o shranku.

Uživajte v okusu te posebne marmelade, katere okus vsekakor ni vsakdanji.

Ljubitelje domačih marmelad in drugih dobrot iz domače ozimnice vabim, da poskusite tudi

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor