Breskova marmelada z jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Da gredo breskve in jagode skupaj skupaj, se je izkazalo že, ko sem prvič naredila jagodno marmelado z breskvijo. Tako je tokrat nastala spodnja različica, v kateri prevladujejo sladke, sočne breskve in jagode, banana in nekaj vanilje za aromo. Breskova marmelada z jagodami je pripravljena hitro in enostavno.

Breskova marmelada z jagodami

Pripomočki za breskovo marmelado z jagodami

  • poljubno veliki kozarčki za vlaganje s pokrovčki
  • palični mešalnik

Sestavine za breskovo marmelado z jagodami

Za cca. 6 kozarcev po 350 ml:

  • 1200 g breskev
  • 700 g jagod
  • 1 banana (cca. 100-150 g)
  • 350 g sladkorja
  • 2 jedilni žlici vaniljevega ekstrakta (ali poravnana žlička vanilje v prahu)
  • 2 vrečki želirnega sredstva z oznako 3:1 (če želite bolj gosto marmelado uporabite 3 – več v postopku)
Opomba avtorice
Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 … In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava breskove marmelade z jagodami

Sadje umijemo in nekoliko osušimo, breskev ni treba lupiti, samo prerežemo jih na pol, odstranimo koščico in breskev narežemo na manjše kose. Režemo kar v posodo v kateri bomo kuhali marmelado.
Jagodam odstranimo zelenje in cele dodamo k breskvam (jaz sem uporabila zamrznjene domače jagode), banano olupimo in narežemo na kolobarje.

Dodamo še 300 g sladkorja in 2 žlici vaniljevega ekstrakta. 50 g sladkorja skupaj z želirnim sredstvom prihranimo za konec.

Breskova marmelada z jagodami

Posodo postavimo na štedilnik in ob segrevanju mešamo, da se sladkor stopi. Ko vsebina v posodi zavre, ob zmernem vrenju na nizki temperaturi kuhamo približno 20 minut, da se sadje zmehča. Vmes večkrat premešamo.

Med tem časom si pripravimo in očistimo steklene kozarčke s pokrovčki.

Ko je sadje kuhano, posodo odstavimo in s paličnim mešalnikom vsebino zmiksamo do gladkega (če imate radi koščke, jih lahko nekaj pustite).

Breskova marmelada z jagodami

Marmelado vrnemo nazaj na štedilnik in počakamo, da zavre nazaj, ko zavre, vanjo vmešamo želirno sredstvo, ki smo ga zmešali skupaj s 50 g sladkorja. Na nizki temperaturi in ob nežnem vrenju pokuhamo še za par minut (po navodilih proizvajalca).

Marmelada po tem receptu ni gosta, je bolj redka, če lahko tako reče, zato, če želite bolj gosto marmelado, uporabite 2’5 ali 3 vrečke želirnega sredstva.

Breskova marmelada z jagodami

Ko je breskova marmelada z jagodami kuhana, nam preostane le še to, da jo napolnimo v čiste poljubno velike steklene kozarčke. Pri tem si pomagamo z lijem in zajemalko. Marmelado v kozarčke napolnimo skoraj do vrha, nato pa jih zapremo s pokrovčki ki dobro tesnijo (priporočam uporabo novih pokrovčkov).

Postavimo jih na mesto, kjer se bodo lahko počasi ohlajali in pokrijemo z brisačo in pustimo.

Breskova marmelada z jagodami

Popolnoma ohlajene kozarčke z marmelado opremimo z etiketo o vsebini in datumu, shranimo pa v suhem in temnem prostoru, po odprtju hranimo v hladilniku.

Tako pripravljena marmelada je, ob predpostavki, da smo jo polnili v čiste kozarce in zaprli s pokrovčki, ki dobro tesnijo, uporabna najmanj eno leto, čeprav v praksi zdrži tudi več let (seveda, če je prej ne pojemo).

Breskova marmelada z jagodami

Ljubitelji domačih marmelad, poskusite tudi katero izmed naslednjih:

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor