Breskova marmelada z jagodami
Da gredo breskve in jagode skupaj skupaj, se je izkazalo že, ko sem prvič naredila jagodno marmelado z breskvijo. Tako je tokrat nastala spodnja različica, v kateri prevladujejo sladke, sočne breskve in jagode, banana in nekaj vanilje za aromo. Breskova marmelada z jagodami je pripravljena hitro in enostavno.
Pripomočki za breskovo marmelado z jagodami
- poljubno veliki kozarčki za vlaganje s pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za breskovo marmelado z jagodami
Za cca. 6 kozarcev po 350 ml:
- 1200 g breskev
- 700 g jagod
- 1 banana (cca. 100-150 g)
- 350 g sladkorja
- 2 jedilni žlici vaniljevega ekstrakta (ali poravnana žlička vanilje v prahu)
- 2 vrečki želirnega sredstva z oznako 3:1 (če želite bolj gosto marmelado uporabite 3 – več v postopku)
Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.
Priprava breskove marmelade z jagodami
Sadje umijemo in nekoliko osušimo, breskev ni treba lupiti, samo prerežemo jih na pol, odstranimo koščico in breskev narežemo na manjše kose. Režemo kar v posodo v kateri bomo kuhali marmelado.
Jagodam odstranimo zelenje in cele dodamo k breskvam (jaz sem uporabila zamrznjene domače jagode), banano olupimo in narežemo na kolobarje.
Dodamo še 300 g sladkorja in 2 žlici vaniljevega ekstrakta. 50 g sladkorja skupaj z želirnim sredstvom prihranimo za konec.
Posodo postavimo na štedilnik in ob segrevanju mešamo, da se sladkor stopi. Ko vsebina v posodi zavre, ob zmernem vrenju na nizki temperaturi kuhamo približno 20 minut, da se sadje zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Med tem časom si pripravimo in očistimo steklene kozarčke s pokrovčki.
Ko je sadje kuhano, posodo odstavimo in s paličnim mešalnikom vsebino zmiksamo do gladkega (če imate radi koščke, jih lahko nekaj pustite).
Marmelado vrnemo nazaj na štedilnik in počakamo, da zavre nazaj, ko zavre, vanjo vmešamo želirno sredstvo, ki smo ga zmešali skupaj s 50 g sladkorja. Na nizki temperaturi in ob nežnem vrenju pokuhamo še za par minut (po navodilih proizvajalca).
Marmelada po tem receptu ni gosta, je bolj redka, če lahko tako reče, zato, če želite bolj gosto marmelado, uporabite 2’5 ali 3 vrečke želirnega sredstva.
Ko je breskova marmelada z jagodami kuhana, nam preostane le še to, da jo napolnimo v čiste poljubno velike steklene kozarčke. Pri tem si pomagamo z lijem in zajemalko. Marmelado v kozarčke napolnimo skoraj do vrha, nato pa jih zapremo s pokrovčki ki dobro tesnijo (priporočam uporabo novih pokrovčkov).
Postavimo jih na mesto, kjer se bodo lahko počasi ohlajali in pokrijemo z brisačo in pustimo.
Popolnoma ohlajene kozarčke z marmelado opremimo z etiketo o vsebini in datumu, shranimo pa v suhem in temnem prostoru, po odprtju hranimo v hladilniku.
Tako pripravljena marmelada je, ob predpostavki, da smo jo polnili v čiste kozarce in zaprli s pokrovčki, ki dobro tesnijo, uporabna najmanj eno leto, čeprav v praksi zdrži tudi več let (seveda, če je prej ne pojemo).
Ljubitelji domačih marmelad, poskusite tudi katero izmed naslednjih:
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom,
- domačo marelično marmelado,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- hruškovo marmelado,
- jagodno marmelado z breskvijo,
- jagodno marmelado z banano,
- marelično marmelado z breskvami, borovnicami in jagodami,
- češnjevo marmelado z banano,
- marmelado iz zelenega paradižnika,
- borovničevo marmelado z zelenim paradižnikom.
Naj vam tekne!