Slivova marmelada s cimetom in rumom
Print Friendly, PDF & Email

Slivova marmelada je tista, ki že med samim kuhanjem tako omamno diši, da bi jo najraje zajemala kar iz lonca. In, če se ji doda še cimet in kanček ruma … mmmm Odlična je! Lahko ji dodate le cimet, lahko le rum. Jaz ji dodam oboje in rezultat je slivova marmelada, v kateri se lepo čuti cimet, ki dopolnjuje okus slastnih sliv, za konec pa okus zaokroži še rum.

Pripomočki za pripravo slivove marmelade s cimetom in rumom

  • večja skleda za slive
  • manjša skleda za koščice
  • nožek
  • kuhinjska tehtnica
  • posoda za kuhanje
  • manjša skodelica
  • merilnik tekočin
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • metlica za stepanje (ni nujno)
  • stekleni kozarci za vlaganje s pokrovčki
  • lij
  • zajemalka
  • odeja
  • štedilnik

Sestavine za slivovo marmelado z rumom

Za cca. 1,6 l marmelade :

  • 1,3 kg razkoščičenih sliv
  • 300 g sladkorja
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 0,2 dl ruma
  • 1 zavojček želirnega sredstva z oznako 3:1

Iz navedenih količin sem napolnila 4 steklene kozarčke po 370 ml in enega za 128 ml.

Opomba avtorice

Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 …

In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava slivove marmelade s cimetom in rumom

Najprej pripravimo slive. Slive umijemo (če vemo, da so bile nabrane v čistem okolju, to ni potrebno) in jih osušimo ter nato razkoščičimo.

Razkoščičene slive denemo v posodo v kateri bomo kuhali marmelado. Dodamo še sladkor, od katerega vzamemo 2-3 žlice in jih shranimo v manjši skodelici, potrebovali ga bomo na koncu. Dodamo seveda tudi mleti cimet in rum.

Pristavimo na štedilnik, premešamo in med mešanjem počasi, na srednji temperaturi segrevamo do vretja.

Ko zavre, slive s sladkorjem in začimbami ob nežnem vretju kuhamo približno 15 minut. Vmes večkrat premešamo. V času, ko se slove kuhajo si pripravimo (očistimo in osušimo) steklene kozarčke in pokrovčke.
Svetujem vam, da pokrovčke vedno uporabite nove, le tako boste vedeli, da dobro tesnijo. Steklene kozarčke pa lahko brez skrbi uporabite večkrat.

Po tem, ko so se slive kuhale 15 minut in se je vaša kuhinja odela v omamen in aromatičen vonj, so slive že dovolj razkuhane, da jih s paličnim mešalnikom spasiramo. Sama jih povsem spasiram, saj nam najbolj ustreza takšna marmelada. Vi pa, v kolikor želite, lahko slive spasirate le delno in tako v marmeladi pustite delce sadja, ali pa enostavno podaljšate čas kuhanja do te mere, da se bodo slive same po sebi razpustile in boste dobili džem.

Po tem, ko smo spasirali vsebino v posodi, posodo pristavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da ponovno zavre. Medtem k sladkorju, ki smo ga na začetku odvzeli od celote primešamo želirno sredstvo. Oboje vmešamo v slivovo marmelado s cimetom in rumom. Sama želirno sredstvo najraje vmešam kar z metlico za stepanje, lahko pa to storite tudi s kuhalnico. Pozorni bodite le na to, da ga boste hitro in dobro vmešali in se tako izognili morebitnemu nastanku grudic.

Po tem, ko smo vmešali želirno sredstvo ob nežnem vretju in stalnem mešanju marmelado kuhamo še 3 minute (oz. po navodilih proizvajalca želirnega sredstva), nato pa marmelado odstavimo s štedilnika in si pripravimo še zajemalko in lij, da bomo slivovo marmelado s cimetom vlili v pripravljene steklene kozarčke.

Segrevanje kozarčkov pred polnjenjem ni potrebno, pazite le, da bodo med polnjenjem postavljeni na kovinski podlagi (sama jih postavim na odcejalno površino kuhinjskega lijaka), saj tako ne bodo počili.
Sama marmelado v kozarce napolnim tako, da z zajemalko zajemam marmelado, ki jo vlivam v lij, ki ga vtaknem v kozarec, ki ga polnim.

Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki, ki tesnijo.

Po tem, ko so zaprti, jih prenesemo na površino, ki smo jo pokrili z odejo in jih postavimo nanjo. Kozarčke z marmelado pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se počasi ohlajajo (ker kozarce dobro pokrijem ta proces traja nekje 2-3 dni).

Ohlajene kozarčke z marmelado shranimo v temnem, hladnem in suhem prostoru. Še pred tem pa jih lahko označimo z napisom kaj je v njih.

Slivovo marmelado s cimetom in rumom po odprtju hranimo v hladilniku.

Namažite si jo na kruh, dodajte jogurtu, sladicam … v vsakem primeru bo odlična.

Prijetno sladkanje želim!

Ljubiteljem domačih dobrot iz ozimnice priporočam, da pogledajo tudi recepte za:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor