Jagodna marmelada z breskvijo
Print Friendly, PDF & Email

Marmelado lahko skuhamo iz kateregakoli sadja. Meni so vse bolj ljube različne kombinacije, ko se lahko igram in poljubno kombiniram sadje in začimbe, tako je tokrat nastala jagodna marmelada z breskvijo, v katero pa so, poleg jagod in breskev, ujeti še okus pomaranče, banane, vanilje, ruma … Pripravljena je enostavno in hitro.

Jagodna marmelada z breskvijo

Pripomočki za jagodno marmelado z breskvijo

 • palični mešalnik
 • poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki
 • ožemalnik citrusov

Sestavine za jagodno marmelado z breskvijo

 • 750 g jagod
 • 500 g breskev
 • 100 g banan (1 banana)
 • 200 g sladkorja (če imamo zelo zrelo banano, lahko manj)
 • 1 čajna žlička posušene vanilje
 • 1-2 jedilni žlici ruma
 • 1 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka (1 pomaranča)
 • 1 zavojček želirnega sredstva 3:1

Sestavine zadostujejo za cca. 1,4 l marmelade.

Opomba avtorice
Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 … In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava jagodne marmelade z breskvijo

Jagode umijemo, osušimo, odstranimo jim zelene dele, listke in morebitne slabe dele in jih damo v večji lonec. Lahko uporabimo tudi zamrznjene jagode. Breskve umijemo, prerežemo na pol in odstranimo koščico in breskve narežemo na manjše koščke in jih dodamo k jagodam, ki smo jih dali v lonec za kuhanje. Olupimo in na kolobarje narežemo še banano.

Jagodna marmelada z breskvijo
Ožamemo pomarančo in njen sok vlijemo k preostalemu sadju, dodamo še vaniljo v prahu, rum in sladkor, pri čemer od celote odvzamemo 1-2 jedilni žlici sladkorja in ga prihranimo za konec.

Jagodna marmelada z breskvijo

Vse skupaj postavimo na štedilnik in med segrevanjem mešamo, da se sladkor stopi. Ko vsebina v loncu zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vretju kuhamo jagodno marmelado 20 minut oziroma tako dolgo, da se sadje zmehča. Vmes večkrat premešamo. Po tem času s paličnim mešalnikom vsebino spasiramo do gladkega.

Jagodna marmelada z breskvijo

Pristavimo nazaj na štedilnik, počakamo, da zavre, in v jagodno marmelado z breskvijo vmešamo še želirno sredstvo, ki smo ga pred tem v manjši posodi zmešali skupaj s sladkorjem, ki smo ga na začetku odvzeli od celote. Sama ga vmešam kar s pomočjo metlice za ročno stepanje, tako mi je najlažje. Marmelado po navodilih proizvajalca želirnega sredstva pokuhamo še za nekaj minut.

Jagodna marmelada z breskvijo

Nato pa z še vročo marmelado napolnimo poljubno velike steklene kozarčke za vlaganje, ki smo jih pred tem dobro očistili. Meni je najlažje kozarčke napolniti kar s pomočjo lija in zajemalke. Kozarčke napolnimo skoraj do vrha, nato pa jih zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo. Napolnjene in zaprte kozarčke z jagodno marmelado z breskvijo postavimo na površino in jih pokrijemo s krpo ali brisačo in jih pustimo, da se počasi ohlajajo.

Jagodna marmelada z breskvijo

Ohlajene kozarčke jagodne marmelade z breskvijo opremimo z etiketo na katero napišemo vsebino shranka in jo shranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru. Tako pripravljena marmelada je uporabna najmanj eno leto.

Jagodna marmelada z breskvijo

Naj vam jagodna marmelada z breskvijo, pomarančo, banano, vaniljo in rumom popestri zajtrk ali pa sladice.

Jagodna marmelada z breskvijo

Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor