Jagodna marmelada z breskvijo
Marmelado lahko skuhamo iz kateregakoli sadja. Meni so vse bolj ljube različne kombinacije, ko se lahko igram in poljubno kombiniram sadje in začimbe, tako je tokrat nastala jagodna marmelada z breskvijo, v katero pa so, poleg jagod in breskev, ujeti še okus pomaranče, banane, vanilje, ruma … Pripravljena je enostavno in hitro.
Pripomočki za jagodno marmelado z breskvijo
- palični mešalnik
- poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki
- ožemalnik citrusov
Sestavine za jagodno marmelado z breskvijo
- 750 g jagod
- 500 g breskev
- 100 g banan (1 banana)
- 200 g sladkorja (če imamo zelo zrelo banano, lahko manj)
- 1 čajna žlička posušene vanilje
- 1-2 jedilni žlici ruma
- 1 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka (1 pomaranča)
- 1 zavojček želirnega sredstva 3:1
Sestavine zadostujejo za cca. 1,4 l marmelade.
Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.
Priprava jagodne marmelade z breskvijo
Jagode umijemo, osušimo, odstranimo jim zelene dele, listke in morebitne slabe dele in jih damo v večji lonec. Lahko uporabimo tudi zamrznjene jagode. Breskve umijemo, prerežemo na pol in odstranimo koščico in breskve narežemo na manjše koščke in jih dodamo k jagodam, ki smo jih dali v lonec za kuhanje. Olupimo in na kolobarje narežemo še banano.
Pristavimo nazaj na štedilnik, počakamo, da zavre, in v jagodno marmelado z breskvijo vmešamo še želirno sredstvo, ki smo ga pred tem v manjši posodi zmešali skupaj s sladkorjem, ki smo ga na začetku odvzeli od celote. Sama ga vmešam kar s pomočjo metlice za ročno stepanje, tako mi je najlažje. Marmelado po navodilih proizvajalca želirnega sredstva pokuhamo še za nekaj minut.
Nato pa z še vročo marmelado napolnimo poljubno velike steklene kozarčke za vlaganje, ki smo jih pred tem dobro očistili. Meni je najlažje kozarčke napolniti kar s pomočjo lija in zajemalke. Kozarčke napolnimo skoraj do vrha, nato pa jih zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo. Napolnjene in zaprte kozarčke z jagodno marmelado z breskvijo postavimo na površino in jih pokrijemo s krpo ali brisačo in jih pustimo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarčke jagodne marmelade z breskvijo opremimo z etiketo na katero napišemo vsebino shranka in jo shranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru. Tako pripravljena marmelada je uporabna najmanj eno leto.
Naj vam jagodna marmelada z breskvijo, pomarančo, banano, vaniljo in rumom popestri zajtrk ali pa sladice.
Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi:
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom,
- domačo marelično marmelado,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- hruškovo marmelado,
- jagodno marmelado z banano,
- češnjevo marmelado z banano,
- marmelado iz zelenega paradižnika
- borovničevo marmelado z zelenim paradižnikom.