Hruškova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Hruškova marmelada je krasna dopolnitev ozimnice, zato jo le pripravite. Priprava je enostavna, okus domače marmelade iz hrušk pa je seveda odličen.

Pripomočki za hruškovo marmelado:

  • večja posoda za kuhanje marmelade
  • kuhalnica
  • nož
  • palični mešalnik
  • stekleni kozarčki s pokrovčki, ki dobro tesnijo
  • zajemalka
  • manjša skodelica
  • žlica
  • metlica za stepanje
  • ožemalnik citrusov
  • štedilnik
  • odeja

Sestavine za pripravo hruškove marmelade

Za 5 malih, 320 ml kozarčkov:

  • 1,5 kg hrušk (jaz sem uporabila sorto viljamovka)
  • sok 1 pomaranče (cca. 1 dl)
  • 500 g sladkorja
  • 1½ zavojčka želirnega sredstva z oznako 2:1

Postopek priprave hruškove marmelade

Hruške dobro operemo, jih prerežemo na pol in jih odstranimo pecelj, pečke in mušico. Če imamo domače hruške lupljenje ni potrebno. Očiščene hruške narežemo na manjše koščke in jih damo v posodo v kateri se bo marmelada kuhala.

Pomarančo ožamemo in njen sok vlijemo k pripravljenim hruškam. Dodamo tudi sladkor (nekaj sladkorja (cca. 2-3 žlice) damo na stran, da ga bomo kasneje pomešali z želinom). Po želji lahko dodate tudi vaniljev sladkor po okusu.

Vse skupaj pristavimo na štedilnik in počakamo, da vsebina zavre. Vmes mešamo, saj se sicer utegne kaj prismoditi. Ko vsebina v posodi zavre, zmanjšamo moč štedilnika in pri zmernem vretju in pogostem mešanju kuhamo nekje 20-30 minut. Toliko, da se hruške razkuhajo.

Nato s paličnim mešalnikom vsebino dobro spasiramo. Vse skupaj vrnemo na štedilnik in kuhamo še naprej tako dolgo, da vse pene izginejo.

Ko pene, ki nastanejo pri kuhanju marmelade izginejo, v manjši skodelici zmešamo želin (en zavojček in pol; če uporabljate želin 2:1 bo zadostoval en zavojček) in sladkor, ki smo ga dali na začetku kuhanja hruškove marmelade na stran. Z metlico za stepanje želin pomešan s sladkorjem dobro vmešamo v hruškovo marmelado. Dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.

Marmelado kuhamo še približno 5-10 minut oziroma tako dolgo, da morebitne pene, ki bi se ponovno pojavile, izginejo. Nato marmelado predevamo v izbrane steklene kozarčke, ki smo jih pred tem dobro očistili in osušili.

Marmelado nalijemo do vrha kozarčkov, ki jih zapremo z pokrovčki, ki dobro tesnijo. Kozarčke z marmelado lahko po želji za nekaj minut obrnete na glavo, da segrejete in razkužite še pokrovčke (jaz tega ne počnem, pa se marmelada nikoli ne pokvari). Nato pa marmelado zližite na mesto, kjer se bo počasi ohlajala in počivala nekaj dni. Kozarčke pokrijemo z odejo.

Po nekaj dneh, ko se je hruškova marmelada počasi ohladila, kozarčke opremimo z napisom kaj je v njih in jih pospravimo v hladno in temno klet.

Uživajte v okusu domače hruškove marmelade, ki paše tako v sladice kot na kruh.

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor