Jagodna marmelada z banano
Print Friendly, PDF & Email

Jagodna marmelada z banano je nastala po navdihu moje češnjeve marmelade z banano. Pripravljena je hitro in enostavno, z dodatkom vanilje. Uporabimo pa lahko bodisi sveže ali pa zamrznjene jagode in zato jo lahko pripravimo v kateremkoli letnem času.

Jagodna marmelada z banano

Pripomočki za pripravo jagodne marmelade z banano

  • palični mešalnik
  • poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki
  • lij, zajemalka

Sestavine za jagodno marmelado z banano

  • 1,5 kg jagod
  • 700 g banan
  • 150 – 200 g sladkorja (odvisno tudi od zrelosti banan)
  • 1 zvrhana čajna žlička vanilje v prahu (lahko tudi semena stroka vanilje)
  • 2 zavojčka želirnega sredstva z oznako 3:1

Količine zadostujejo za 4 kozarčke po 580 ml in en 300 ml kozarček marmelade.

Opomba avtorice

Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 … In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava jagodne marmelade z banano

Jagode očistimo, jim odstranimo zelene liste, morebitne slabe in nagnite dele, … Potrebujemo 1,5 kg očiščenih jagod, ki jih stresemo v večji lonec za kuhanje in jim dodamo 700 g na kolobarje narezanih banan, ki jih pred tem olupimo. Jaz tokrat nisem imela zelo zrelih banan, zato sem dodala 150 g sladkorja, od katerega sem odvzela 2 žlici sladkorja in ga shranila za kasneje. Dodamo še vaniljo v prahu.

Bolj zrele kot so banane, bolj sladke so, zato lahko, v kolikor so vaše banane zelo zrele sladkor tudi povsem izpustite (dodajte le 1-2 žlici, ki jih boste zmešali skupaj z želirnim sredstvom).

Jagodna marmelada z banano

Lonec s sestavinami pristavimo na štedilnik in ob mešanju počasi segrevamo, da se sladkor stopi, sadje spusti sok. Ko vsebina v loncu začne vreti, temperaturo štedilnika zmanjšamo na minimum, da marmelada počasi in nežno vre in ob pogostem mešanju kuhamo cca. 20 minut oziroma tako dolgo, da se sadje zmehča. Medtem očistimo in osušimo steklene kozarčke, ki jih bomo uporabili. Ko se sadje zmehča, vse skupaj s paličnim mešalnikom spasiramo do gladkega.

Jagodna marmelada z banano

Marmelado vrnemo nazaj na štedilnik, počakamo, da zavre nazaj in vmešamo želirno sredstvo, ki ga v manjši posodici zmešamo skupaj s sladkorjem, ki smo ga na začetku odvzeli od celote. Sama ga najrajši vmešam kar z metlico za stepanje, saj ga tako najbolj enakomerno vmešam v marmelado. Pokuhamo še za nekaj časa, po navodilih proizvajalca, nato pa vročo jagodno marmelado z banano prelijemo v pripravljene steklene kozarčke.

Jagodna marmelada z banano

Sama kozarčke polnim s pomočjo lija in zajemalke, vi pa to storite kakor vam je ljubše. Polnimo vročo marmelado, s katero kozarčke napolnimo skoraj do vrha. Kozarce polnimo na kovinski podlagi, da nam med polnjenjem ne počijo. Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo, nato pa marmelado postavimo na mirno mesto, kjer se bo počasi ohlajala, pri čemer jo pokrijemo bodisi z brisačo ali kuhinjsko krpo. Sama pustim marmelado, da se počasi ohlaja 1-3 dni.

Jagodna marmelada z banano

Kozarčke nato opremimo z etiketami na katere napišemo vsebino, lahko tudi datum. Jagodna marmelada z banano je uporabna najmanj eno leto, brez težav pa, ob polnjenju v čiste kozarce in če pokrovčki dobro tesnijo, zdrži tudi več let. Hranimo jo v temnem in hladnem prostoru.

Jagodna marmelada z banano

Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor