Borovničeva marmelada z zelenim paradižnikom in banano
Print Friendly, PDF & Email

Pri marmeladah rada vse bolj eksperimentiram. Včasih se posreči, včasih ne. Tokrat se je vsekakor posrečilo in nastala je okusna marmelada pripravljena iz zanimive kombinacije sadja in zelenjave. Če imate kakšen zelen paradižnik odveč, ga le spremenite in ‘skrijte’ v okusno marmelado po spodnjem receptu. Če pa le-tega nimate, pa marmelado lahko pripravite zgolj iz sadne kombinacije in še vedno bo odlična. Preverjeno.

Še preden pa gremo na recept, naj vam odgovorim na vprašanje, ki se vam verjetno podi po glavi.

Ali ni zelen paradižnik strupen?
Surov vsekakor. Razlog za to se skriva v solaninu, alkoidu, ki ga najdemo tudi v jajčevcu (zato surov jajčevec ni primeren za uživanje in ga je treba toplotno obdelati), pa tudi krompirju (pri očesih, zelenem delu krompirja, kar pa običajno obrežemo). Njegova naloga je pravzaprav varovanje rastline pred obolenji. A za človeka je lahko nevaren že v zelo majhni količini.
V paradižniku se solanin nahaja v listih in peclju. Zato pri zrelem paradižniku del, kjer je pritrjen pecelj, izrežemo. Zelo velika količina solanina pa je prav v zelenih, nezrelih plodovih. Zato zelenega paradižnika v surovi obliki ne uživamo. V kolikor bi zaužili solanin, bi se pojavila driska, vrtoglavica in slabo počutje. Solanin vpliva tudi na živčni sistem in (lahko) povzroči celo hude nevrološke težave, srčno aritmijo. Simptomi se pojavijo nekje v okviru osmih ur, v velikih odmerkih tudi prej, lahko celo takoj po zaužitju.
Ker pa se solanin uniči s kuhanjem, je tako marmelada iz zelenega paradižnika popolnoma varna za uživanje. Poleg marmelade iz zelenega paradižnika lahko zelen paradižnik tudi ocvremo. Tudi takšen je prava poslastica.
Tako, sedaj pa na recept.

Pripomočki za pripravo marmelade

  • posoda za kuhanje
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • palični mešalnik
  • manjša skodelica
  • žlica
  • metlica za kuhanje
  • poljubno veliki stekleni kozarčki za vlaganje s pokrovčki
  • zajemalka in lij
  • odeja ali brisače

Sestavine za borovničevo marmelado z zelenim paradižnikom

Za dva 370 ml kozarčka marmelade:

  • 370 g zelenega paradižnika
  • 200 g borovnic
  • 1 banana (okoli 120 g)
  • 1 breskev (okoli 120 g)
  • 200 – 250 g sladkorja (po okusu)
  • 1 zavoj želirnega sredstva z oznako 3:1
  • sveže iztisnjen sok 1 limone (cca. 0,5 dl)
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta

Priprava borovničeve marmelade z zelenim paradižnikom

Zelene paradižnike operemo in nekoliko osušimo s kuhinjsko brisačo, nato jih prerežemo na pol odstranimo del, kjer je pritrjen pecelj in paradižnik narežemo na manjše koščke. Najbolje kar v posodo, v kateri bomo skuhali marmelado.

Paradižniku dodamo sladkor (a od celote prihranimo 2-3 žlice) in premešamo, dodamo še sveže iztisnjen limonin sok. Ob stalnem mešanju počasi segrevamo, da se ves sladkor stopi. Ko vse skupaj zavre, ob zmernem vretju in pogostem mešanju kuhamo 15 minut.

Medtem pripravimo drugo sadje. Borovnice lahko uporabimo sveže ali zamrznjene, banano olupimo in nalomimo na koščke, tudi breskev dobro umijemo (pri tem odstranimo dlačice), jo prepolovimo in odstranimo koščico, nato pa jo narežemo na koščke. Lupljenje ni potrebno.

Po tem, ko smo zelen paradižnik kuhali že 15 minut, mu dodamo preostalo sadje in mleti cimet. Premešamo in kuhamo še 15 minut. Tudi sedaj vmes večkrat premešamo.

Po tem času s paličnim mešalnikom vse skupaj dobro spasiramo. Hitro, v izogib morebitnih grudic, vmešamo še želirno sredstvo, ki smo mu primešali sladkor, ki smo ga na začetku shranili. Pokuhamo še za nekaj minut (2-3 oz. po navodilu proizvajalca želirnega sredstva).

Sedaj marmelado predenemo v čiste steklene kozarce. Sama si pri tem pomagam z lijem in zajemalko. Kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo (priporočam uporabo novih) in kozarce postavimo na mirno mesto, kjer jih pustimo, da se počasi ohladijo (jaz jih pokrijem z odejo), ni pa nujno, nato pa jih shranimo v kleti.

Uživajte v malce drugačni marmeladi.

Ljubitelje domačih marmelad pa vabim, da poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor