Ribji polpeti z ovsenimi kosmiči
Ribji polpeti z ovsenimi kosmiči so nežnega okusa in nas prijetno nasitijo ter tako največkrat porabimo ribe, ki nam ostanejo že pečene ali kuhane od prejšnjega obroka – tako jim dodamo drugo dimenzijo.
Pripravljene ribje polpete z ovsenimi kosmiči obožujejo tako otroci kakor tudi starejši, ponudimo pa jih lahko za večerjo, saj je obrok lahek.
Pripomočki za pripravo ribjih polpetov z ovsenimi kosmiči:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo ribjih polpetov z ovsenimi kosmiči:
Za 4 osebe:
- 350 g pečene ali kuhane sladkovodne ali morske ribe
- 150 g čebule
- 15 g česna
- 100 g korenčka
- 100 g krompirja
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 žlica suhe jušne zelenjavne
- 1 žlička suhega ali svežega peteršilja
- 2 jajci
- morska sol po okusu
- poper po želji
- 4 žlice belih drobtin
- olje za cvrtje po potrebi
Postopek priprave ribjih polpetov z ovsenimi kosmiči:
Pečeni ali kuhani ribi najprej odstranimo kosti in tudi kožo, če je ta trda, meso natrgamo ali narežemo na manjše kose. Olupimo čebulo in česen in ju na drobno sesekljamo, svež peteršilj operemo, osušimo in na drobno narežemo.
Krompir olupimo, korenček ostrgamo, operemo in narežemo na kocke velike 1 cm, zalijemo z vodo ter kuhamo 15 minut. Kuhane sestavine damo na cedilo, da se dobro odcedijo ter delno ohladijo. V skledo k ribi dodamo kuhana krompir in korenček, nato dodamo kosmiče, čebulo, česen, peteršilj, jušno zelenjavo, jajci, sol in poper.
Vse sestavine dobro premešamo, pokrijemo in pustimo počivati vsaj 30 minut, da se okusi povežejo. Z dvema žlicama oblikujemo polpete.
Polagamo v drobtine in sploščimo na približno 1 cm debeline. Z drobtinami naj bodo obdane iz vseh strani.
V posodi segrejemo olje, ki je za 2 cm visoko. Naredimo test z drobtinami: ko se olje zapeni, je dovolj vroče za pečenje ribjih polpetov. Popečemo jih na obeh straneh, da so lepo zapečeni. Pečene ribje polpete z ovsenimi kosmiči polagamo na papirnate prtičke, da popivnajo odvečno olje.
Še vroče ribje polpete z ovsenimi kosmiči ponudimo za večerjo, zraven pa ponudimo narezano zelenjavo ali sezonsko solato, lahko pa jih tudi ohladimo in imamo hladne za malico.
Premalokrat so ribe na naših jedilnikih, tako pripravljene pa obožujemo vsi, ker ni kosti. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj solat, da jih ponudimo zraven ribjih polpetov z ovsenimi kosmiči:
- Regrat s fižolom v solati.
- Regrat v solati z jajcem.
- Šopska solata.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Buče v solati z olivnim oljem.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Turšija po moje.
- Bolgarska solata za ozimnico.