Krap pečen z zelenjavo v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Krap pečen z zelenjavo v pečici je okusen zdrav obrok, ki je primeren za vse generacije in ga lahko ponudimo tako za kosilo kot tudi za večerjo. Zaradi značilnega vonja in okusa ga pripravimo z veliko zelenjave, ki prevzame del čudovitih vonjav in arom.

Krap je sladkovodna riba, ki izvira iz Azije in se je razširil tudi po Evropi, najrajši domuje v stoječih vodah, kjer je veliko mulja in vodnih rastlin.

Krap pečen z zelenjavo v pečici

Pripomočki za pripravo krapa pečenega z zelenjavo v pečici:

  • pečica
  • pekač iz pečice 35 x 40 cm

Sestavine za pripravo krapa pečenega z zelenjavo v pečici:

Za 6 oseb:

  • 2100 g očiščenega krapa (brez drobovine)
  • 1 BIO limona
  • 100 g pancete
  • 120 g čebule
  • sol po okusu

Dodana zelenjava za pečenje:

  • 150 g mlade čebule
  • 200 g svežega ali zamrznjenega pora
  • 200 g svežega ali zamrznjenega paradižnika
  • 200 g rdečega in rumenega korenja
  • 100 g šampinjonov
  • 20 g korenine peteršilja
  • 20 g korenine zelene
  • sol po okusu
  • listi solate za dekoracijo po želji
  • olive za dekoracijo

Postopek za pripravo krapa pečenega z zelenjavo v pečici:

Priprava krapa je kar dolgotrajna. Da izgubi vonj in okus po mulju in mivki, ga namakamo v slani vodi tri do štiri ure, nato pa ga dobro speremo v tekoči vodi in ga s papirnatimi brisačami osušimo.

Krap pečen z zelenjavo v pečici

Med tem časom ko krapa namakamo, pripravimo vso zelenjavo, ki jo bomo pekli v pekaču zraven krapa. Vso zelenjavo dobro operemo in jo narežemo na poljubno velike kose, ki naj bodo približno enako veliki za enakomerno pečenje. Narezano zelenjavo ponovno operemo in jo damo na cedilo, da se delno posuši.

Krapa celega natremo s soljo, tudi v trebušni votlini, v katero pa naložimo tudi očiščeno in razrezano čebulo. Limono in panceto narežemo na tanke rezine debeline dva do tri milimetre. Krapa zarežemo na eni strani v razmaku dva do tri cm in v zareze zataknemo po eno rezino limone in pancete.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj stresemo narezano in delno osušeno zelenjavo, ki jo enakomerno razporedimo po pekaču, na njo pa položimo pripravljenega krapa tako, da je zarezani obloženi del zgoraj.

Krap pečen z zelenjavo v pečici

Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo vstavimo pekač s krapom, ki ga pokrijemo s peki papirjem. Pečemo 30 do 40 minut, nato krapa odkrijemo, povečamo temperaturo na 220 °C in pečemo še 10 do 15 minut. Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti in teže krapa.

Krap pečen z zelenjavo v pečici

Pečenega krapa razrežemo tako, da na vsak obrok pride tudi rezina limone, skupaj z rezino pancete.

Krap pečen z zelenjavo v pečici

Zraven na krožnik pa naložimo tudi pečeno zelenjavo, za dekoracijo pa lahko uporabimo liste solate in olive.

Krap pečen z zelenjavo v pečici

Riba da te kap, pa četudi je to krap. Lučka Glaser

Seveda pa je tudi kruh lahko del obroka:

  1. Nočni črni kruh.
  2. Bel kruh z drožmi.
  3. Pirin kruh s cvetom žafranike.
  4. Pirin kruh s kislim testom.
  5. Koruzni kruh.
  6. Ržen kruh z drožmi.
  7. Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
  8. Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
  9. Mlečni bel kruh iz kruhomata.
  10. Konopljin kruh iz kruhomata.
  11. Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor