Zelje s krompirjem v solati
Zelje s krompirjem v solati si lahko pripravite ne glede na letni čas. Je okusna, osvežilna in zdravilna solata. Krompir, ki ga dodamo naribanem zelju, pa solato naredi mehkejšo in še bolj okusno.
Zelje spada med najstarejše vrtnine na svetu in ga ljudje obožujejo zaradi vseh sestavin, ki jih zelje vsebuje. Posebnost zelja je, da vsebuje zelo malo kalorij, veliko vode in prehranskih vlaknin, aminokisline, vitamin C, pa tudi veliko kalija, kalcija, železa, žvepla in magnezija.
Pripomočki za pripravo zelja s krompirjem v solati
- električni multipraktik z nastavkom za ribanje ali ročni ribežen
Sestavine za zelje s krompirjem v solati
Za štiri osebe:
- 750 g zelja
- 250 g krompirja
- 50 ml bučnega olja
- 100 ml razredčenega jabolčnega kisa
- 1 žlička kumine v zrnu
- sol po okusu
- poper po okusu
Priprava zelja s krompirjem v solati
Glavi zelja odstranimo zunanje liste, jo prerežemo, da vidimo ali so listi stisnjeni in da med listi ni žuželk in smeti iz vrta. Odstranimo še trdi sredinski del in s pomočjo multipraktika, z nastavkom za ribanje zelje narežemo na tanko. Zelje lahko narežemo na tanko tudi ročno, če nimamo multipraktika.
Krompir operemo in ga skuhamo, čas kuhanja je odvisen od debeline in vrste krompirja. Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vodo počakamo, da se delno ohladi in ga olupimo.
Narezano zelje prestavimo v dovolj veliko skledo, da bomo lažje mešali, ko bomo zelju dodali krompir.
Zelju dodamo na drobno narezan krompir in pripravimo kis in olje, kot tudi vse začimbe, ki jih bomo uporabili.
Zelju in krompirju dodamo sol, kumino, olje, kis in
vse skupaj dobro premešamo z vilicami, še bolje pa je, da to naredimo kar s čistimi rokami, da se zelje in krompir dobro premešata in tako solata postane še bolj sočna in mehka. Ljubitelji popra si dodajte še poper.
Zeljnata solata ima to prednost, da jo ni potrebno prati in tako ima gospodinja več časa za pripravo ostalih obrokov. Lučka Glaser
Zraven zeljnate solate s krompirjem lahko ponudimo:
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečenka iz svinjske vratovine.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Bučkini polpeti s šunko in sirom.
- Ocvrti sir.
- Zrezki mlade govedine v naravni omaki.
- Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako.
- Telečji zrezki v naravni omaki.
- Prvomajski goveji golaž.
- Panirana svinjska jetra.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Mesna štruca s sirom.
- Meso z žara z jajci.