Blitva s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Blitva s krompirjem je lahek vitaminsko bogat obrok prijetnega okusa, ki je zelo hitro pripravljen.

Blitva spada med nizkokalorična živila, saj 100 g blitve vsebuje samo 14 do 20 kalorij. Blitva vsebuje vitamine B1, B2, B6, C, beta karoten in folno kislino, polna pa je tudi rudnin kot so kalcij, kalij, magnezij, železo, mangan in fosfor. Krompir vsebuje veliko vode, škroba, vitamin C, od mineralov pa največ kalija in fosforja. Južna Amerika je domovina krompirja, z odkritjem Amerike je prišel najprej v Španijo, potem pa se je razširil po ostalih delih Evrope.

Blitva s krompirjem

Pripomočki za pripravo blitve s krompirjem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo blitve s krompirjem

Za štiri osebe:

Postopek za pripravo blitve s krompirjem:

Krompir  olupimo in ga narežemo na večje kose, stresemo ga v lonec in ga prelijemo z toliko vode, da je krompir prelit, kuhamo ga pokritega v posoljeni vodi približno 10 do 15 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in velikosti krompirja.

Blitva s krompirjem

Zamrznjeno blitvo vzamemo pravočasno iz zamrzovalnika, da se delno odtaja, če uporabimo svežo blitvo, jo najprej blanširamo (pokuhamo v vreli in osoljeni vodi za 2-3 minute, nato poberemo iz vode in na hitro splaknemo pod hladno vodo, da ohrani barvo) in nato narežemo.

Blitva s krompirjem

Odtajano ali sveže blanširano blitvo dodamo kuhanemu krompirju, zavremo še za 2 do 3 minute, premešamo, po potrebi dosolimo in blitva s krompirjem je pripravljena, da jo postrežemo.

Blitva s krompirjem

Blitvo s krompirjem lahko ponudimo kot samostojni obrok, ali kot prilogo piščančjemu, svinskemu ali govejemu mesu, v tem primeru jo prelijemo s topljenim maslom.

V primeru, da pa blitvo s krompirjem ponudimo kot prilogo ribjim jedem, jo prelijemo z oljčnim oljem.

Blitva s krompirjem

Enostaven in hitro pripravljen obrok, ki je lahko samostojen ali pa priloga vsem vrstam različno pripravljenega mesa. Lučka Glaser

Pripravila sem vam nekaj idej, kaj postreči ob blitvi s krompirjem:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor