Blitva s krompirjem
Blitva s krompirjem je lahek vitaminsko bogat obrok prijetnega okusa, ki je zelo hitro pripravljen.
Blitva spada med nizkokalorična živila, saj 100 g blitve vsebuje samo 14 do 20 kalorij. Blitva vsebuje vitamine B1, B2, B6, C, beta karoten in folno kislino, polna pa je tudi rudnin kot so kalcij, kalij, magnezij, železo, mangan in fosfor. Krompir vsebuje veliko vode, škroba, vitamin C, od mineralov pa največ kalija in fosforja. Južna Amerika je domovina krompirja, z odkritjem Amerike je prišel najprej v Španijo, potem pa se je razširil po ostalih delih Evrope.
Pripomočki za pripravo blitve s krompirjem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo blitve s krompirjem
Za štiri osebe:
- 600 g krompirja
- 100 g blanširane zamrznjene blitve (seveda lahko tudi sveže)
- 30 ml oljčnega olja ali 50 g masla
- sol po okusu
- voda po potrebi
Postopek za pripravo blitve s krompirjem:
Krompir olupimo in ga narežemo na večje kose, stresemo ga v lonec in ga prelijemo z toliko vode, da je krompir prelit, kuhamo ga pokritega v posoljeni vodi približno 10 do 15 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in velikosti krompirja.
Zamrznjeno blitvo vzamemo pravočasno iz zamrzovalnika, da se delno odtaja, če uporabimo svežo blitvo, jo najprej blanširamo (pokuhamo v vreli in osoljeni vodi za 2-3 minute, nato poberemo iz vode in na hitro splaknemo pod hladno vodo, da ohrani barvo) in nato narežemo.
Odtajano ali sveže blanširano blitvo dodamo kuhanemu krompirju, zavremo še za 2 do 3 minute, premešamo, po potrebi dosolimo in blitva s krompirjem je pripravljena, da jo postrežemo.
Blitvo s krompirjem lahko ponudimo kot samostojni obrok, ali kot prilogo piščančjemu, svinskemu ali govejemu mesu, v tem primeru jo prelijemo s topljenim maslom.
V primeru, da pa blitvo s krompirjem ponudimo kot prilogo ribjim jedem, jo prelijemo z oljčnim oljem.
Enostaven in hitro pripravljen obrok, ki je lahko samostojen ali pa priloga vsem vrstam različno pripravljenega mesa. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj idej, kaj postreči ob blitvi s krompirjem:
- Ocvrti čebulni obročki v pivskem testu.
- Panirane bučke brez jajc.
- Zlato ocvrte sardelice.
- Postrvi na žaru.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- Pečena skuša.
- Rep morske spake na zelenjavi iz pečice.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Pečen piščanec z zelenjavo
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Svinjska ribica iz pečice z zelenjavo.
- Svinjski zrezki po dunajsko
- Panirana svinjska jetra.
- Mesna štruca s sirom.
- Mesni hlebčki.