Slastni burek
Print Friendly, PDF & Email

Burek ali sirnica (kot se sirov burek, kot ga imenujemo Slovenci, izvirno imenuje), je lahek obrok, ki ga lahko jemo samostojno ali za kosilo ob lahki zelenjavni enolončnici. Priprava je enostavna, zato le sledite spodnjemu receptu in si pripravite slastni burek sami doma.

slastni-burek (18)

Burek – pripomočki za pripravo:

  • večja skleda za testo
  • skleda za skuto
  • žlica
  • vilice
  • valjar
  • prt za valjanje
  • pladenj
  • peki papir
  • model premera 30 cm
  • pečica

Burek – sestavine:

 (za 4 osebe)

Za vlečeno testo:

  • 300 g moke (pšenična bela, Tip 500)
  • polovica žličke soli
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • 1,5 dl tople vode
  • olje za mazanje testa

 Za skutni nadev:

  • 70 dag skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • polovica žličke soli
Nasvet
Testo lahko pripravite vnaprej, garazdelite na dele in zamrznete. Naslednjič ga le odtajate in razvlečete (takrat se bo testo še lepše vleklo in ne bo vse od moke).

Burek – postopek priprave:

Priprava vlečenega testa:

Moko damo v skledo v sredini napravimo vdolbino za jajce, olje in sol. Prilivamo toplo vodo in z vilicami mešamo tako, da je testo na sredini vedno gladko. Delovno površino pomokamo in na njej testo temeljito gnetemo 10 minut, da postane gladko.

slastni-burek (5)

Naredimo hlebčke in jih položimo na pladenj in premažemo z oljem in pokrijemo s skledo. Testo pustimo počivati pol ure ali čez noč.

slastni-burek (6)

slastni-burek (7)

Medtem pripravimo nadev.

Skutni nadev:

Skuto stresemo v posodo solimo dodamo smetano in vilicami pretlačimo. Vlečeno testo položimo na prt in ga razvaljamo potem pa še z rokami razvlečemo, da je tanko.

slastni-burek

Namažemo ga z nadevom, zavijemo.

slastni-burek-1

Burek položimo v pekač.

slastni-burek (14)

slastni-burek (15)

Pečemo, v pečici ogreti na 200 stopinj Celzija približno 40 minut.

slastni-burek (2)

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 41 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor