Slastni burek
Burek – pripomočki za pripravo:
- večja skleda za testo
- skleda za skuto
- žlica
- vilice
- valjar
- prt za valjanje
- pladenj
- peki papir
- model premera 30 cm
- pečica
Burek – sestavine:
(za 4 osebe)
Za vlečeno testo:
- 300 g moke (pšenična bela, Tip 500)
- polovica žličke soli
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 1,5 dl tople vode
- olje za mazanje testa
Za skutni nadev:
- 70 dag skute
- 2 žlici kisle smetane
- polovica žličke soli
Burek – postopek priprave:
Priprava vlečenega testa:
Moko damo v skledo v sredini napravimo vdolbino za jajce, olje in sol. Prilivamo toplo vodo in z vilicami mešamo tako, da je testo na sredini vedno gladko. Delovno površino pomokamo in na njej testo temeljito gnetemo 10 minut, da postane gladko.
Naredimo hlebčke in jih položimo na pladenj in premažemo z oljem in pokrijemo s skledo. Testo pustimo počivati pol ure ali čez noč.
Medtem pripravimo nadev.
Skutni nadev:
Skuto stresemo v posodo solimo dodamo smetano in vilicami pretlačimo. Vlečeno testo položimo na prt in ga razvaljamo potem pa še z rokami razvlečemo, da je tanko.
Namažemo ga z nadevom, zavijemo.
Burek položimo v pekač.
Pečemo, v pečici ogreti na 200 stopinj Celzija približno 40 minut.
Dober tek vam želi Lučka