Rdeča leča s fileji skuše
Print Friendly, PDF & Email

Zelo okusen hladen obrok, ki ga ob kosu kruha lahko postrežemo povsem samostojno. Še posebej se prileže v toplejših, poletnih mesecih, ko so solate bolj pogosto na jedilniku, seveda pa tekne tudi v drugih letnih časih.
Léča po hranilni vrednosti ne zaostaja za fižolom in grahom. Ima nekaj manj celuloze, ter nekaj več železa in mineralov. Obstaja veliko vrst leče, ki so lahko rumene, zelene, rjave, rdeče in temno sive do črne barve, za njihovo pripravo preberimo navodila, ki so navedena na embalaži.

Rdeča leča s fileji skuše

Rdeča leča s fileji skuše – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Rdeča leča s fileji skuše – sestavine

Za 2 osebi:

  • 200 g  rdeče leče
  • 100 g krompirja
  • 100 g šalotke ali čebule, lahko tudi 210 ml šalotke vložene v kisu
  • 30 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 3 jajca
  • 90 g fileja skuše
  • 2 lista rdečega radiča
  • 2 lista kitajskega zelja
  • vejice peteršilja
  • morska sol po okusu
  • sok limone po okusu
  • poper po želji

Rdeča leča s fileji skuše – postopek

Rdečo lečo splaknemo pod tekočo hladno vodo in jo stresemo v lonec, dolijemo toliko vode, da za eno tretjino prekrije lečo, saj se med kuhanjem leča napne in naraste. Rdečo lečo kuhamo 15 –  20 minut, oziroma po navodilih z embalaže, saj imajo različne leče različni čas kuhanja. Kuhano lečo stresemo na cedilo, da voda odteče in se leča počasi ohladi.

Skuhamo tudi krompir, kuhamo celega, neolupljenega, kuhamo ga 15-20 minut oziroma tako dolgo, da je krompir mehak, saj je čas kuhanja odvisen tudi od velikosti krompirja. Kuhan krompir olupimo in pustimo, da se ohladi. Ohlajenega narežemo na manjše koščke.
Rdeča leča s fileji skuše Tudi jajca skuhamo, kuhamo jih 10-12 minut, ohlajena olupimo in na drobno narežemo. Pripravimo si tudi šalotko, če imamo svežo jo drobno narežemo, lahko pa uporabimo tudi vloženo, katero vzamemo iz kisa. Vložene fileje skuše pa pokapljamo s sokom limone.

V skledo začnemo nalagati vse sestavine, ki smo jih pripravili, začnemo z lečo, dodamo šalotko, krompir, jajca, olivno olje in sol, nato vse skupaj z vilicami narahlo premešamo. Pri dodajanju začimb moramo biti previdni, saj so skuše in šalotka (če uporabljamo vloženo) že slane, lahko pa uporabimo tudi kis od vložene šalotke in olivno olje iz pločevinke skuš. Premešano maso dodajamo na liste radiča, ki delujejo kot čolniček napolnjen z sestavinami, ki smo jih pripravili.Napolnjenim solatnim čolničkom dodamo še koščke skuše in potresemo z na drobnim narezanim peteršiljem.

Rdeča leča s fileji skuše

Solatni krožnik z lečo je zanimiv in nas spomni na pozabljene stročnice, ki so bile bile nekoč pogoste na jedilniku. Lučka Glaser

Koščki domačega kruha pa obrok popestrijo

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor