Rolada s kislo smetano in marmelado
Rolade nikoli ne razočarajo in običajno zadovoljijo vsakega sladokusca. Takšna je tudi rolada s kislo smetano in marmelado, ki je, ne le da pripravljena hitro in enostavno, ampak je tudi odličnega okusa in z uporabo različnih marmelad tudi vsakič malo drugačna. Rahel, puhast biskvit, ki ga pripravimo brez pecilnega praška in ločevanja jajc na rumenjake ter beljake in polnilo iz poljubne marmelade in kisle smetane, ki sta enostavna, a super kombinacija, ki vedno navduši.
Pripomočki za rolado s kislo smetano in marmelado
- pekač v velikosti pečice
- 1 list papirja za peko
- kuhinjska krpa
Sestavine za rolado s kislo smetano in marmelado
Za testo:
- 4 jajca (M ali L)
- 90 g sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- ščep vanilje v prahu (ni obvezno)
- 120 g gladke moke
Za nadev:
- 150 g čvrste marmelade
- 250 g kisle smetane (priporočam takšno z več mlečne maščobe, saj je bolj čvrsta)
Priprava rolade z marmelado in kislo smetano
Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor ter vaniljo v prahu, v kolikor jo imamo, z mešalnikom stepamo pri najvišji hitrosti 4-5 minut, da zmes naraste, posvetil in dobi kremno teksturo.
V jajčno zmes s pomočjo gostega cedila presejemo moko in jo z električnim mešalnikom na hitro vmešamo v zmes, ki bo sedaj sicer nekoliko upadla, a bo še vedno rahla in zračna.
Pripravljeno maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga enakomerno porazdelimo po njem. Pečemo v že ogreti pečici, na 170 °C (ventilacija), 14 – 15 minut.
Pečeno rolado vzamemo iz pečice in si pripravimo čisto kuhinjsko krpo (priporočam, da ni oprana z mehčalcem) in jo nekoliko zmočimo in dobro ožamemo. Krpo denemo čez biskvit, ki je še v pekaču. Biskvit iz pekača dvignemo tako, da istočasno skupaj primemo rob papirja za peko, ki je pod biskvitom in rob krpe, s katero smo biskvit pokrili in ga vzamemo iz pekača in ga prenesemo na kuhinjski pult tako, da bo krpa na dnu, papir za peko pa na vrhu (torej biskvit obrnemo okoli).
Odstranimo papir za peko, ki je sedaj na vrhu in biskvit za rolado zavijemo v kuhinjsko krpo, ki je na dnu. Zvitek pustimo ob strani, da se malenkost ohladi. Medtem pripravimo sestavine za nadev – kislo smetano in poljubno marmelado.
Biskvit odvijemo in namažemo s kislo smetano, pri tem pazimo, da na vrhnjem delu pustimo nekaj prostora nenamazanega, cca. 2 – 3 centimetre (če bomo namazali do konca, nam bo nadev pri zavijanju na vrhu ušel). Čez kislo smetano premažemo še izbrano marmelado in rolado zavijemo od spodaj navzgor.
Rolado preložimo na dovolj velik krožnik ali pladenj in damo v hladilnik za vsaj eno uro, še bolje dlje, da se strdi oziroma utrdi. Po želji jo posujemo še s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine ter postrežemo.
Prijetno sladkanje s to preprosto, a vendar odlično rolado. Če ne boste pojedli vse, priporočam shranjevanje v hladilniku, kjer rolada brez težav počaka nekaj dni.
Ljubitelji rolad poskusite tudi:
- rolado s sladko smetano,
- rolado z makom in belo čokolado,
- rolado z mascarpone kremo in sadjem,
- čokoladno kokosovo rolado.