Rdeča leča v enolončnici
Print Friendly, PDF & Email

Leča je okusna nasitna stročnica, ki je bila v preteklosti že malo pozabljena, sedaj pa se ponovno vrača med priljubljene stročnice, saj ima kar nekaj pozitivnih lastnosti pri ohranjanju našega zdravja, posebno naše telesne teže.
Pradomovina leče je Mala Azija, kjer so jo gojili že pred 10.000 leti. V kameni dobi so jo že poznali na območju današnje Bosne, Švice in Madžarske. Pozneje se je razširila po Italiji, Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji. Danes je veliko pridelujejo v Rusiji, Indiji in v Združenih državah Amerike.

Leča po hranilni vrednosti ne zaostaja za fižolom in grahom. Ima nekaj manj celuloze, ter nekaj več železa in mineralov, vendar jo gojijo v manjšem obsegu kot fižol. Zrno leče je lečaste oblike. Obstaja veliko vrst leče, ki so lahko rumene, zelene, rjave, rdeče in temno sive do črne barve, za njihovo pripravo preberimo navodila, ki so navedena na embalaži.

Rdeča leča v enolončnici

Rdeča leča v enolončnici – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Rdeča leča v enolončnici – sestavine

Za 4 osebe:

  • 300 g rdeče leče
  • 200 g krompirja
  • 80 g sveže čebule ali 20 g ocvrte
  • 3 stroki česna ali 1 žlica sesekljanega česna
  • 3 listi lovorja
  • 1000 ml vode
  • morska sol po okusu
  • poper po želji
  • prepečenec po želji

Rdeča leča v enolončnici – postopek

Rdečo lečo odtehtamo in jo stresemo na cedilo, na hitro jo splaknemo pod tekočo hladno vodo in pustimo na cedilu, da se voda odcedi, med tem časom olupimo krompir in ga narežemo na 1 cm velike kocke. Pripravimo čebulo, če nimamo že ocvrte oziroma prepražene čebule (kupljene), jo olupimo, nasekljamo in na olju prepražimo. Tudi česen olupimo in drobno sesekljamo.

V dovolj velik lonec stresemo rdečo lečo, krompir, dolijemo vodo, ki mora sestavine prekriti za najmanj tretjino količine, saj se leča med kuhanjem napne. Dodamo začimbe, sesekljan česen, prepaženo čebulo, lovor in sol, vse skupaj premešamo in kuhamo 15 – 20 minut, če rdečo lečo kuhamo predolgo, izgubi svojo obliko in okus.

Rdeča leča v enolončnici

Kuhano rdečo lečo s krompirjem ponudimo skupaj s npr. prepečencem ali prepraženimi kruhovimi kockami.

Rdeča leča v enolončnici

Priporočam, da osvežite spomin na to stročnico in jo vključite v prehrano. Lučka Glaser

Za dopolnitev obroka lahko poleg, namesto prepečenca, ponudite tudi kruh:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor