Čemažev polnozrnati kruh
Print Friendly, PDF & Email

Čemažev polnozrnati kruh je okusen, dišeč po čemažu in je preprost za pripraviti. Ponudimo ga lahko ob enolončnicah, namazih, siru, maslu…

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen, uporablja se predvsem v ljudski medicini, ker spodbuja pravilno delovanje celotnega organizma. Čemaž naberite le, če ga 100% poznate, drugače pa prosite nekoga, ki ga pozna, da vam ga pokaže v naravi.

Čemažev polnozrnati kruh

Čemažev polnozrnati kruh – pripomočki

 • litoželezen lonec s pokrovko velikosti 35 x 40 cm ali jenska posoda s pokrovko ali druga posoda, primerna za peko

Čemažev polnozrnati kruh – sestavine

Za 1 kg kruha

 • 250 g pšenične moke tip  850
 • 250 g polnozrnate pšenične moke
 • 7 g suhega kvasa
 • 1 žlička sladkorja
 • 160 ml čemaževega pesta
 • 10 g morske soli
 • 400 ml vode
 • 20 ml sončničnega olja ali olja po želji
 • 50 g polnozrnate moke za oblikovanje kruha

Za čemažev pesto:

 • 80 g čemaža
 • 70 g exstra deviškega olivnega olja
 • 5 g morske soli

Čemažev polnozrnati kruh – postopek

Pripravimo vse sestavine na delovno površino kuhinje, da se bodo ogrele na sobno temperaturo in bo testo lepše vzhajalo.

Za čemažev pesto najprej naberemo lističe čemaža s stebli, jih operemo in osušimo, nato jih narežemo in dodamo v sekljalnik, dodamo še sol in olivno olje, vse sestavine dobro sesekljamo in tako dobimo čemažev pesto, ki ga shranimo v manjše teklene kozarčke in uporabljamo skozi celo telo, tudi ko čemaža v naravi ni več. Po odprtju kozarček hranimov hladilniku. Podrobnejši postopek priprave si lahko preberete tukaj.

V večjo posodo za pripravo testa, da bomo lahko testo dobro premešali in bo imelo testo dovolj prostora za vzhajanje, dodamo najprej suhe sestavine: pšenični moki, sol sladkor, suhi kvas in vse sestavine premešamo, nato v sredini naredimo vdolbino in vanjo damo mokre sestavine ogrete na sobno temperaturo: čemažev pesto, vodo in olje.Čemažev polnozrnati kruhVse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da umešamo vso moko, da ni več grudic, nato posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja na dvojno količino, to traja okoli 60 minut. Ko testo vzhaja, ga ponovno premešamo s kuhalnico in pustimo ponovno vzhajati.Ko testo ponovno vzhaja, ga preložimo na peki papir, potresemo z moko in z rokami oblikujemo hlebček, ki ga poljubno zarežemo, da bo skorjica počila, na mestih zareza.
Nato hlebček skupaj s peki papirjem preložimo v posodo, v kateri ga bomo pekli. Posodo s testom pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladno pečico, ki jo sedaj vključimo na 250 °C, klasično in kruh s čemažem pečemo 35 minut, nato temperaturo znižamo na 220 °C, odkrijemo posodo in kruh pečemo še okoli 20 – 30 minut, da se skorjica kruha lepo zapeče. Pečen kruh previdno, da se ne opečemo, vzamemo iz posode in postavimo na podstavek, da se ohladi.

Kruha nikoli ne shranjujemo v hladilniku, ker se tako prehitro izsuši. Ohlajen kruh shranimo v papirnati vrečki ali v bombažnem prtičku, da ostane dlje časa svež, če ga narežemo, je najbolje, da ga hranimo v pokriti posodi, da ohranja vlažnost. Če pa spečemo kruh na zalogo, pa še svež, ohlajen kruh narežemo na rezine in jih razdelimo za enodnevno uporabo, ter shranimo v pvc vrečke ali posodice za zamrzovanje in kruh zamrznemo, tako kruh ne bo izgubil na kvaliteti.

Čemažev polnozrnati kruh

Nas so starejši učili, če pade kruhek ti na tla, poberi in poljubi ga. Lučka Glaser

Dišeč domač kruh je vedno najslajši, poglejte še recepte za drugačne vrste kruha

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor