Enostaven recept za beli kruh
Print Friendly, PDF & Email

Po tem enostavnem receptu spečemo okusen kruh, ki je rahel in se ne drobi, ponudimo ga lahko pri raznih namazih, enolončnicah, golažu, solatah … In, če ga shranimo po spodaj napisanem postopku, ostane mehak še 3 do 4 dni.

Enostaven recept za beli kruh

Beli kruh – pripomočki

  • litoželezen lonec s pokrovko velikosti 35 x 40 cm ali jenska posoda s pokrovko ali druga posoda, primerna za peko

Beli kruh – sestavine

Za 1 kg kruha:

  • 750 g pšenične bele moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 12 g morske soli
  • 10 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 400 ml vode
  • 50 ml olja po želji

Beli kruh – postopek priprave

Pripravimo sestavine na delovno površino, da se bodo ogrele na sobno temperaturo in bo testo lepše vzhajalo, odtehtamo moko in jo presejemo, da se bo prezračila, od skupne moke shranimo 80 g moke za poznejšo uporabo, za oblikovanje hlebčka.

Enostaven recept za beli kruh

Moki dodamo suhi kvas, sol in sladkor ter vse sestavine premešamo, nato naredimo v moki vdolbine in vanjo damo mleko, vodo in olje.

Enostaven recept za beli kruhVse sestavine dobro umešamo kar s kuhalnico, da ni več grudic, nato testo pokrijemo s pokrovom ali pa prtičkom in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino to traja okoli 1 ure.

Enostaven recept za beli kruhTesto preložimo na delavno površino, ki je potresena z moko in odstranimo okoli 50 – 80 g testa za izdelavo kite za okras kruha. Z večjim delom testa s kuhalnico oblikujemo hlebček tako, da testo od strani prelagamo proti sredini, ko je hlebček oblikovan, ga obrnemo, da je spodnja stran na vrhu.

Testo položimo na peki papir in nožem zarežemo testo po želji. Iz manjšega dela testa naredimo tri dolge svaljke, ki jih spletemo v kito ter spnemo v krog.

Enostaven recept za beli kruh

Krog iz pletene kite položimo na zarezan hlebček in hlebček s peki papirjem vred preložimo v pekač, ki ga pokrijemo.

Pokrit pekač namestimo z vodili na sredino pečice in postavimo v hladno klasično pečico, ter jo vključimo na 250 °C, tako kruh pečemo 35 minut, potem temperaturo znižamo na 220 °C in odkrijemo posodo in kruh pečemo še okoli 25 – 30 minut, da se skorjica kruha lepo zapeče. Pečen kruh previdno, da se ne opečemo, vzamemo iz posode in postavimo na podstavek, da se ohladi.

Enostaven recept za beli kruh

Kruha nikoli ne shranjujemo v hladilniku, ker se prehitro izsuši. Ohlajen cel kruh shranimo v papirnati vrečki, da ostane dlje časa svež. Če ga narežemo, je najbolje, da ga hranimo v pokriti posodi, ki ohranja vlažnost. Če pa spečemo kruh na zalogo, pa še svež ohlajen kruh narežemo na rezine in jih razdelimo za enodnevno uporabo, ter shranimo v pvc vrečke ali posodice za zamrzovanje in kruh zamrznemo, tako kruh ne bo izgubil na kvaliteti.

Enostaven recept za beli kruh

Bel kruh velja za boljši, mehkejši, prazničen in marsikdo ga ima najraje. Lučka Glaser

Pripravila sem vam jedi, kjer je kruh skoraj nepogrešljiv:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor