Rahle polnozrnate bige brez gnetenja
Print Friendly, PDF & Email

Rahle polnozrnate bige brez gnetenja so dišeče in okusne ter se ne drobijo, ko jih trgamo ali režemo. Sveže in rahle ostanejo še tri dni. Enostavno se jih pripravi, od celotnega testa naredimo majhne hlebčke, ki jih polagamo v posodo, ker jih spečemo. Vsa hiša zadiši po sveže pečenemu kruhu, ki ga lahko ponudimo zraven enolončnic, ob raznih namazih, ali kar samostojno.

Polnozrnata pšenična moka vsebuje vse sestavine očiščenega celega zrna.

Rahle polnozrnate bige brez gnetenja

Polnozrnate bige brez gnetenja – pripomočki

  • litoželezen lonec s pokrovko velikosti 35 x 40 cm, jenska posoda s pokrovko ali drugačna posoda, ki jo lahko damo v pečico

Polnozrnate bige brez gnetenja – sestavine

Za okoli 1 kg big.

Za kvasec:

  • 100 ml mleka
  • 10 g sladkorja
  • 10 g pšenične moke tip 850
  • 7 g suhega ali kocka svežega kvasa

Za testo:

  • 300 g polnozrnate pšenične moke
  • 300 g pšenične moke tip 850
  • 400 ml vode
  • 100 g pšenične moke tip 850 za oblikovanje big
  • 14 g morske soli

Polnozrnate bige brez gnetenja – priprava

Pripravimo vse sestavine na delovno površino, da se ogrejejo na sobno temperaturo in bodo hitreje in lepše vzhajale, istočasno pa preverimo, da imamo vse sestavine.

V kozarčku ali skledici naredimo kvasec, najprej vlijemo mleko, ki naj bo sobne temperature, dodamo sladkor, moko in kvas, vse sestavine pomešamo in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino.

Med tem časom, ko kvasec vzhaja, odtehtamo obe moki, jima dodamo sol in premešamo, da se sol umeša med moko.

Rahle polnozrnate bige brez gnetenja

Na sredini naredimo vdolbino in vanjo dodamo vodo, ki je ogreta na sobno temperaturo, kvasec in vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da ni več grudic.

Tako premešano testo pustimo na sobni temperaturi, da naraste na dvojno količino, nato testo s kuhalnico ponovno premešamo in ta postopek ponovimo še 3 krat. Tako je pripravljeno testo za kruh, ko ga premešamo, lahko pripravimo za peko takoj ali pa ga postavimo v hladilnik in bo tako počasi vzhajal, ter ga spečemo naslednji dan. Vzhajanje testa je časovno odvisno od temperature prostora in sestavin.V skledo ali na krožnik pripravimo moko, da bomo lahko hlebčke testa povaljali v njej, vzhajano testo po delih kakor za en hlebček jemljemo od celote in ga v moki oblikujemo v okrogel hlebček.

Hlebčke testa postavljamo v posodo, ki smo jo obložili s peki papirjem, enega poleg drugega. Posodo s pripravljenimi bigami pokrijemo in damo v hladno pečico, ter nastavimo temperaturo na 240 °C, tako pečemo 35 minut, nato posodo odkrijemo zmanjšamo temperaturo na 200 °C in pečemo še 15 do 20 minut ali do zaželene zapečenosti rahlih polnozrnatih big brez gnetenja.

Rahle polnozrnate bige brez gnetenjaPečene polnozrnate bige brez gnetenja previdno, da se ne opečemo, vzamemo ali stresemo iz posode in postavimo na kovinski podstavek, da se ohladijo.

Rahle polnozrnate bige brez gnetenja

Ohlajene rahle polnozrnate bige brez gnetenja lahko trgamo po kosih ali bigah, lahko pa jih narežemo po želji. Jaz odtrgam bigo in jo narežem na rezine.

Rahle polnozrnate bige brez gnetenja

Polnozrnate bige imajo več karakterja, so okuse in tudi bolj nasitne.

Pripravila sem vam povezave, do različnih kruhov in pekovskih izdelkov:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor