Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic
Print Friendly, PDF & Email

Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic (imenovana tudi cvetlična moka) je okusen, dišeč, rahel in se ne drobi. Cvetlična moka kruh obogati in mu doda dodatno kvaliteto.

Moka leskovih mačic je rahlo grenka in se med ostale moke dodaja v manjših količinah, pri tem pa moramo paziti, da količina moke iz leskovih mačic ne presega ene tretjine ostale moke. Moka iz leskovih mačic ali kačic, vsebuje visok delež proteinov, ne vsebuje pa škroba ali glutena, zato je ne uporabljamo samostojno. Že nekoč so cvetlično moko iz leskovih mačic uporabljale gospodinje, da so obogatile hrano, a tudi danes po njej posežemo prav zato, saj se darovi narave (ponovno) vedno bolj cenijo.

 

Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic

Polnozrnat kruh z moko leskovih mačic – pripomočki

 • litoželezen lonec s pokrovko velikosti 35 x 40 cm ali jenska posoda s pokrovko ali druga posoda, primerna za peko

Polnozrnat kruh z moko leskovih mačic – sestavine

Za 1 kg kruha

 • 250 g pšenične moke tip  850
 • 250 g polnozrnate pšenične moke
 • 7 g suhega kvasa
 • 1 žlička sladkorja
 • 20 g cvetlične moke leskovih mačic (kačic)
 • 15 g morske soli
 • 150 ml mleka
 • 250 ml vode
 • 50 ml sončničnega olja ali olja po želji
 • 50 g polnozrnate moke za oblikovanje kruha

Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic – postopek

Pripravimo vse sestavine na delovno površino, da se bodo ogrele in bo testo lepše vzhajalo.
Če moke leskovih mačic nimamo, jo naredimo tako, da v lepem in suhem vremenu naberemo cvetove leske – mačice, jih dobro očistimo, posušimo in drobno zmeljemo v mlinčku. Več o pripravi moke si lahko preberete tukaj.

Izberemo večjo posodo za pripravo testa, da bomo lahko testo dobro premešali in bo imelo testo dovolj prostora za vzhajanje. V posodo dodamo najprej suhe sestavine: pšenični moki, sol sladkor, suhi kvas, cvetlično moko leskovih mačic in vse sestavine premešamo, nato v sredini naredimo vdolbino in vanjo damo mokre sestavine ogrete na sobno temperaturo: mleko, vodo in olje.Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačicVse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da umešamo vso moko in ni več grudic, nato posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja na dvojno količino, to traja okoli 60 minut. Ko testo vzhaja, ga ponovno premešamo in pustimo ponovno vzhajati.

Ko testo ponovno vzhaja, ga preložimo na peki papir, potresemo z malo moke in z rokami oblikujemo hlebček, ki ga poljubno zarežemo, da bo skorjica počila, na mestih zareza.

Nato hlebček skuhaj s peki papirjem preložimo v posodo, v kateri ga bomo pekli. Posodo s testom pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladno pečico, ter jo vključimo na 250 °C, klasično in kruh pečemo 35 minut, nato temperaturo znižamo na 220 °C, ter odkrijemo posodo in kruh pečemo še okoli 30 minut, da se skorjica kruha lepo zapeče.

Pečen kruh previdno, da se ne opečemo, vzamemo iz posode in postavimo na podstavek, da se ohladi.

Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic

Za vse vrste kruha velja, da ga nikoli ne shranjujemo v hladilniku, ker se prehitro izsuši. Ohlajen kruh shranimo v papirnati vrečki, da ostane dlje časa svež, če ga narežemo, je najbolje, da ga hranimo v pokriti posodi, da ohranja vlažnost. Če pa spečemo kruh na zalogo, pa še svež kruh narežemo na rezine in jih razdelimo za enodnevno uporabo, ter shranimo v pvc vrečke ali posodice za zamrzovanje in kruh zamrznemo, tako kruh ne bo izgubil na kvaliteti.

 

Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic

Skoraj ni dneva brez kruha, še toliko boljše pa je, če imamo domač kruh, za katerega vemo kaj vsebuje. Lučka Glaser

Poskusite še druge okusne domače kruhe:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor