Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi
Rahel polnozrnati kruh po tem receptu se ne drobi, ko ga režemo in jemo. Je rahel in okusen ter nas nasiti za dalj časa, zaradi polbele in polnozrnate moke, ki vsebuje cela žitna zrna z ovojem, ki ga naše telo počasneje prebavi in zato se v našem telesu počasneje sproščajo hranilne snovi in zaradi tega smo dlje časa siti. Kruh po tem receptu ostane mehak še 3 do 4 dni, zaradi sestavin in spodaj opisanega postopka shranjevanja. Kruh v zmernih količinah lahko uživajo tudi diabetiki in vsi, ki se želijo zdravo prehranjevati.
Rahel polnozrnati kruh – pripomočki
- litoželezen lonec s pokrovko velikosti 35 x 40 cm, jenska posoda s pokrovko ali drugačna posoda, ki jo lahko damo v pečico
Rahel polnozrnati kruh – sestavine
Za 1 kg kruha
Za kvasec:
- 100 ml mlačnega mleka
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička polbele moke
- 7 g suhega kvasa
Za testo:
- 250 g pšenične moke tip 850
- 250 g polnozrnate pšenične moke
- 50 g polnozrnate moke za oblikovanje kruha
- 15 g morske soli
- 150 ml mleka
- 150 ml vode
- 50 ml sončničnega olja ali olja po želji
Rahel polnozrnati kruh – postopek
Pripravimo vse sestavine na delovno površino, da se bodo ogrele in bo testo lepše vzhajalo.
V lonček damo mlačno mleko, ki mu dodamo sladkor, moko in kvas ter vse sestavine premešamo in pustimo delovati, da kvasec dvojno naraste to je približno 10 minut. Moki odtehtamo in damo v posodo, ki je večja in bo testo lahko v njej vzhajalo, dodamo še sol in premešamo, da se sol porazdeli med moko.Ko kvasec naraste na dvojno količino, naredimo na sredini moke vdolbino in vanjo damo na sobno temperaturo ogreto preostalo mleko, vodo, olje in kvasec.
Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo, da ni več grudic, posodo pokrijemo s pokrovom od posode ali s prtičkom in pustimo vzhajati, da testo dvojno naraste, to je odvisno od tempere sestavin in prostora, vzhajanje poteka okoli 60 minut.
Ko testo vzhaja, ga s kuhalnico pregnetemo, najbolje je od stene posode proti sredini in ponovno pustimo vzhajati, ko ponovno naraste, ga preložimo na peki papir in potrosimo z moko ter ga oblikujemo.
Oblikovan hlebček skupaj s peki papirjem preložimo v posodo za peko in testo zarežemo po svoji želji, da bo med peko dobil želeno obliko.
Posodo s testom pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladno pečico, ter jo vključimo na 250 °C, tako ga pečemo 35 minut, nato temperaturo znižamo na 220 °C ter odkrijemo posodo in kruh pečemo še okoli 30 minut, da se skorjica kruha lepo zapeče.
Ko je kruh lepo zapečen, ga previdno, da se ne opečemo, vzamemo iz posode in postavimo na podstavek, da se ohladi iz vseh strani.
Nasvet za shranjevanje kruha
Za vse vrste kruha velja, da ga nikoli ne shranjujemo v hladilniku, ker ga izsuši. Ohlajen kruh shranimo v papirnati vrečki, da ostane dlje časa svež, če ga narežemo, je najbolje, da ga hranimo v pokriti posodi, da ohranja vlažnost. V slučaju, da pa spečemo kruh za dlje časa, pa še svež kruh narežemo na rezine in jih razdelimo za enodnevno uporabo, ter shranimo v pvc vrečke, ki jih zamrznemo, tako kruh ne bo izgubil na kvaliteti.
V obroke vključujem bolj zdrave vrste kruha in si z njim popestrim jedilnik. Lučka Glaser
Pripravila sem vam enolončnice, kjer je kruh skoraj nepogrešljiv:
- Bujta repa s klobaso po moje.
- Krompirjeva juha z jurčki.
- Mineštra s klobaso in žličniki.
- Vampi iz moje kuhinje.
- Kašasta juha iz hokaido buče in zelja.
- Jesenski zelenjavni golaž.
- Brodet iz trske ali polenovke.
- Grahova zelenjavna mineštra z rižem.
- Kmečko kislo zelje.
- Kisla repa po kmečko.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Fižolova enolončnica s klobaso.