Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke
Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke, je zelo okusen, se ne drobi, ko ga režemo. Pripravi se ga hitro,saj samo odtehtamo sestavine, s kuhalnico premešamo in postavimo na hladno preko noči, to je za 8 do 12 ur, zjutraj ga preložimo na pomokano delovno površino in oblikujemo hlebček.
Ni ga čez doma pečen hlebec kruha, ki smo ga pripravili iz kvalitetne polnozrnate in črne moke, kateri smo dodali še sol, vodo in kvas.
Pripomočki za nočni kruh iz polnozrnate in črne moke
- pečica
- litoželezen lonec ovalne oblike 35 x 40 cm oz volumna 4 litre
Sestavine za nočni kruh iz polnozrnate in črne moke
Za 1 kg nočnega kruha:
- 300 g pšenične polnozrnate moke
- 300 g pšenične črne moke tip 1100
- 16 g morske soli
- 1 vrečka suhega kvasa
- 600 ml vode
Priprava nočnega kruha iz polnozrnate in črne moke
V visoko skledo damo pšenično polnozrnato in pšenično črno moko, sol, kvas in vse suhe sestavine premešamo, nato dodamo še vodo sobne temperature, ter s kuhalnico premešamo, da ni več grudic moke, skledo pokrijemo s pokrovom ali pa prtičkom in postavimo v hladno shrambo ali hladilnik, da kvas počasi deluje vso noč.Ko zjutraj pogledamo vidimo, da je testo trikrat naraslo in v testu je polno zračnih mehurčkov, s kuhinjskim strgalom postrgamo testo iz sklede na pomokano delavno površino in s strgalom prevzdigujemo testo okrog in okrog, da nastane okrogel hlebček, po potrebi testo rahlo posipamo z moko.Ko naredimo lep hlebček, ga položimo na peki papir in pustimo vzhajati 30 minut, v tem času segrejemo pečico na 250 °C, klasično. Skupaj s pečico segrejemo tudi litoželezni lonec s pokrovko. Lonec in pokrovko postavimo na mrežno rešetko v višini srednje prečke, ko se pečica segreje na 250 °C, hlebček testa skupaj s peki papirjem prestavimo v vroč litoželezen lonec, pokrijemo s pokrovko in znižamo temperaturo na 230 °C in tako pečemo 30 minut.Nato lonec odkrijemo in na nespremenjeni temperaturi, pečemo do želene zapečenosti kruha, to je približno še okoli 15 minut.Pečen nočni kruh iz polnozrnate in črne moke postavimo na kovinski podstavek, odstranimo mu peki papir in ga pustimo, da se ohladi.
Ko zadiši po svežem kruhu, težko počakamo, da se ohladi. Lučka Glaser
Da pa boste kruh še bolj z veseljem uživali, sem vam pripravila recepte za namaze:
- Mesno zelenjavni namaz, kot v vrtcu.
- Zdrav tahini ali sezamovo maslo.
- Zdrav humus, pripravljen klasično.
- Skutni namaz s kapucinkami.
- Malinov namaz s skuto.
- Bučni namaz s črno redkvico.
- Ribji namaz iz krapa.
- Sardelni namaz, kot v vrtcu.
- Jajčni namaz.
- Česnov namaz.