Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke
Print Friendly, PDF & Email

Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke, je zelo okusen, se ne drobi, ko ga režemo. Pripravi se ga hitro,saj samo odtehtamo sestavine, s kuhalnico premešamo in postavimo na hladno preko noči, to je za 8 do 12 ur, zjutraj ga preložimo na pomokano delovno površino in oblikujemo hlebček.

Ni ga čez doma pečen hlebec kruha, ki smo ga pripravili iz kvalitetne polnozrnate in črne moke, kateri smo dodali še sol, vodo in kvas.

Nočni kruh iz polnozrnate in črni moke

Pripomočki za nočni kruh iz polnozrnate in črne moke

  • pečica
  • litoželezen lonec ovalne oblike 35 x 40 cm oz volumna 4 litre

Sestavine za nočni kruh iz polnozrnate in črne moke

Za 1 kg nočnega kruha:

  • 300 g pšenične polnozrnate moke
  • 300 g pšenične črne moke tip 1100
  • 16 g morske soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 600 ml vode

Priprava nočnega kruha iz polnozrnate in črne moke

V visoko skledo damo pšenično polnozrnato in pšenično črno moko, sol, kvas in vse suhe sestavine premešamo, nato dodamo še vodo sobne temperature, ter s kuhalnico premešamo, da ni več grudic moke, skledo pokrijemo s pokrovom ali pa prtičkom in postavimo v hladno shrambo ali hladilnik, da kvas počasi deluje vso noč.Nočni kruh iz polnozrnate in črni mokeKo zjutraj pogledamo vidimo, da je testo trikrat naraslo in v testu je polno zračnih mehurčkov, s kuhinjskim strgalom postrgamo testo iz sklede na pomokano delavno površino in s strgalom prevzdigujemo testo okrog in okrog, da nastane okrogel hlebček, po potrebi testo rahlo posipamo z moko.Nočni kruh iz polnozrnate in črni mokeKo naredimo lep hlebček, ga položimo na peki papir in pustimo vzhajati 30 minut, v tem času segrejemo pečico na 250 °C, klasično. Skupaj s pečico segrejemo tudi litoželezni lonec s pokrovko. Nočni kruh iz polnozrnate in črni mokeLonec in pokrovko postavimo na mrežno rešetko v višini srednje prečke, ko se pečica segreje na 250 °C, hlebček testa skupaj s peki papirjem prestavimo v vroč litoželezen lonec, pokrijemo s pokrovko in znižamo temperaturo na 230 °C in tako pečemo 30 minut.Nočni kruh iz polnozrnate in črni mokeNato lonec odkrijemo in na nespremenjeni temperaturi, pečemo do želene zapečenosti kruha, to je približno še okoli 15 minut.Nočni kruh iz polnozrnate in črni mokePečen nočni kruh iz polnozrnate in črne moke postavimo na kovinski podstavek, odstranimo mu peki papir in ga pustimo, da se ohladi.

Nasvet
Če spečemo preveč kruha ali namenoma na zalogo, svetujem, da ohlajen kruh narežemo na rezine in ga za dnevno uporabo shranimo v pvc vrečke ali posodice, ki jih nepredušno zapremo ter damo v zamrzovalnik, tako bomo imeli prav vsak dan vedno svež kruh za uporabo po želji.

Nočni kruh iz polnozrnate in črni moke

Ko zadiši po svežem kruhu, težko počakamo, da se ohladi. Lučka Glaser

Da pa boste kruh še bolj z veseljem uživali, sem vam pripravila recepte za namaze:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor