Šalotka vložena v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Shranek primeren za vse letne čase, saj ga lahko uporabljamo kot prilogo za vse vrste pečenega ali kuhanega mesa, za razne narezke in solate. Okus šalotke, ki spada med čebulnice, je malo manj pekoč in bolj sladkoben od klasične čebule, zato je v kulinariki še bolj priljubljena, posebno med ljubitelji dobre prehrane.

Šalotka vložena v kisu

Šalotka vložena v kisu – pripomočki

  • 3 kozarci po 370 ml s pokrovom

Šalotka vložena v kisu – sestavine

Za 3 kozarce po 370 ml:

  • 600 g šalotke
  • 150 ml 9%  kisa za vlaganje
  • 450 ml vode
  • sol po okusu
  • 1 žlička mešanih začimb za vlaganje kumaric
  • 3 listi lovorja (svežega ali posušenega)

Šalotka vložena v kisu – postopek

Šalotko, ki smo jo nabrali na vrtu najprej dobro presušimo na zraku, nato ji odstranimo zgornji zeleni in spodnji koreninski del, ročno tudi odstranimo zgornjo plast ovoja, ki se mu držijo še ostanki zemlje.

Šalotka vložena v kisu

Tako grobo očiščeno šalotko olupimo, jo damo v skodelico in pripravimo vse ostale sestavine, ki jih bomo uporabili za pripravo shranka.

V lonec natočimo mešanico kisa in vode v razmerju 3 : 1, dodamo mešanico začimb, sol in liste lovorja in, ko mešanica zavre, dodamo očiščeno šalotko, ponovno počakamo, da zavre in pustimo vreti na zmerni temperaturi še 3 do 5 minut.

Šalotka vložena v kisu

Kozarce pred polnjenjem segrejemo, da nam ne počijo, lahko pa si pomagamo tako, da jih napolnimo na kovinski podlagi, v tem primeru segrevanje ni potrebno. Napolnjene kozarce dobro zapremo in jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovčke, nato jih obrnemo pravilno in pokrijemo z brisačo, da se preko noči počasi ohladijo.

Šalotka vložena v kisu

Ohlajene kozarce opremimo z etiketami s podatkom o vsebini in času shranka, shranimo jih v neogrevanem temnem prostoru. Uporabnost je najmanj eno leto. Odprti kozarec, ki ga imamo shranjenega v hladilniku moramo uporabiti v 7 dneh.

Šalotka vložena v kisu

Šalotka v kisu je shranek, ki gospodinji olajša pripravo obrokov posebno takrat, ko v shrambi nenadoma zmanjka čebule. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za pripravo shrankov v kisu

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor