Šalotka vložena v kisu
Shranek primeren za vse letne čase, saj ga lahko uporabljamo kot prilogo za vse vrste pečenega ali kuhanega mesa, za razne narezke in solate. Okus šalotke, ki spada med čebulnice, je malo manj pekoč in bolj sladkoben od klasične čebule, zato je v kulinariki še bolj priljubljena, posebno med ljubitelji dobre prehrane.
Šalotka vložena v kisu – pripomočki
- 3 kozarci po 370 ml s pokrovom
Šalotka vložena v kisu – sestavine
Za 3 kozarce po 370 ml:
- 600 g šalotke
- 150 ml 9% kisa za vlaganje
- 450 ml vode
- sol po okusu
- 1 žlička mešanih začimb za vlaganje kumaric
- 3 listi lovorja (svežega ali posušenega)
Šalotka vložena v kisu – postopek
Šalotko, ki smo jo nabrali na vrtu najprej dobro presušimo na zraku, nato ji odstranimo zgornji zeleni in spodnji koreninski del, ročno tudi odstranimo zgornjo plast ovoja, ki se mu držijo še ostanki zemlje.
Tako grobo očiščeno šalotko olupimo, jo damo v skodelico in pripravimo vse ostale sestavine, ki jih bomo uporabili za pripravo shranka.
V lonec natočimo mešanico kisa in vode v razmerju 3 : 1, dodamo mešanico začimb, sol in liste lovorja in, ko mešanica zavre, dodamo očiščeno šalotko, ponovno počakamo, da zavre in pustimo vreti na zmerni temperaturi še 3 do 5 minut.
Kozarce pred polnjenjem segrejemo, da nam ne počijo, lahko pa si pomagamo tako, da jih napolnimo na kovinski podlagi, v tem primeru segrevanje ni potrebno. Napolnjene kozarce dobro zapremo in jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovčke, nato jih obrnemo pravilno in pokrijemo z brisačo, da se preko noči počasi ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketami s podatkom o vsebini in času shranka, shranimo jih v neogrevanem temnem prostoru. Uporabnost je najmanj eno leto. Odprti kozarec, ki ga imamo shranjenega v hladilniku moramo uporabiti v 7 dneh.
Šalotka v kisu je shranek, ki gospodinji olajša pripravo obrokov posebno takrat, ko v shrambi nenadoma zmanjka čebule. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za pripravo shrankov v kisu
- Feferoni v kisu.
- Česnovi pski v kisu.
- Zelen paradižnik v kisu.
- V kisu vloženi jurčki.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Štorovke ali mraznice v kisu.
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Naribane kumare po mediteransko.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Vložene bučke po mediteransko.